Bij een IUI-behandeling wordt het sperma rechtstreeks in de baarmoeder ingebracht met een dun buisje. Daarna is het de bedoeling dat het sperma de eicel bevrucht om tot een zwangerschap te leiden. Bij een ivf-behandeling wordt de eicel uit de baarmoeder gehaald en handmatig bevrucht in een petrischaal.
IUI leidt gemiddeld bij 1 op de 10 behandelingen tot een zwangerschap. Na zes behandelingen is de kans dat u zwanger bent geraakt, ongeveer 35 procent. De meeste vrouwen zijn dus na zes behandelingen nog niet zwanger.
De kans dat een IUI-behandeling tot een zwangerschap leidt, ligt tussen de 6-10% per behandeling. Als alle behandelingen samen worden genomen, ontstaat bij 20-30% van de paren die met IUI-behandeling starten een zwangerschap.
Ongeveer 1 op de 10 behandelingen resulteert in een doorgaande zwangerschap. De resultaten van IUI lijken ten opzichte van IVF/ICSI erg laag te liggen. Toch is IUI vaak een goede optie, omdat het veel eenvoudiger is dan IVF/ICSI en omdat het binnen enkele maanden vaker achter elkaar kan worden uitgevoerd.
De kans op een zwangerschap die eindigt met de geboorte van een kind is bij ICSI even groot als bij 'gewone' IVF, ongeveer 15-20% per behandeling; Van de zwangerschappen die door ICSI ontstaan eindigt ongeveer 25% in een miskraam.
Soms is opname in het ziekenhuis nodig. Als er te veel eiblaasjes zijn gegroeid, raadt de arts u af om zwanger te raken. Dan zal de IUI niet doorgaan en krijgt u het advies om geen gemeenschap te hebben. Van de hormonen die gebruikt worden bij IUI is geen verhoogd risico op het ontstaan van kanker bekend.
Borsten die al dan niet gevoeliger of groter zijn, een steekje hier een pijntje daar, veranderd reukvermogen, trek in bepaald eten of koffie die ineens juist niet meer smaakt. Zó graag wil je bevestiging dat zich in je buik het Grote Wonder voltrekt, dat je van alles gaat voelen.
De kostprijs wordt geraamd op 3.200 EUR voor de behandeling in het ziekenhuis met opname in een gemeenschappelijke kamer. Dit bedrag is exclusief de medicatie. Dit bedrag dient volledig en zonder uitzondering te worden betaald bij de start van de behandeling.
De IUI wordt gedaan door een echoscopist of een gynaecoloog. Via een dun slangetje wordt het bewerkte sperma in de baarmoeder gespoten. Dit is niet pijnlijk.
Om de beste opbrengst aan sperma te krijgen kan het verstandig te zijn om gedurende twee dagen voor de IUI geen zaadlozing te hebben.
Denk aan variatie in groenten en fruit, afwisseling tussen vis of vlees en vegetarisch, en verschillende soorten volkoren producten. Zo krijg je de juiste voedingsstoffen binnen. Alcohol heeft invloed op de hormoonhuishouding. Je kunt hier het beste al mee stoppen als je weet dat je zwanger wilt worden.
Indien IUI na 6 pogingen niet tot een zwangerschap leidt, kan IVF een goede optie zijn. Bij IVF start je met een hormoonbehandeling, zodat meerdere eicellen tegelijk rijpen. Dan komen zaadcellen en eicellen samen in een kweekschaaltje (IVF) en worden maximaal 2 embryo's teruggeplaatst.
Er zijn verschillende redenen waarom je een IUI behandeling kan krijgen: Het sperma is van slechte kwaliteit. Wanneer het zaad niet in staat is de lange weg naar de eileider af te leggen kan een IUI behandeling helpen. De zaadcellen hoeven dan immers een kortere weg af te leggen.
Bij IVF en ICSI is de gemiddelde kans op een tweeling ongeveer 5%. Bij IUI ligt die kans tussen de 10 en 20%. 47% van de tweelingen wordt geboren bij een zwangerschapsduur van 38 tot 42 weken, in 51% dient de bevalling zich eerder aan.
De kans op een zwangerschap na ivf is onder meer afhankelijk van leeftijd en leefstijl van de vrouw en oorzaak en duur van de onvruchtbaarheid. Per tot stand gebrachte zwangerschap bedragen de kosten van een ivf/icsi behandeling gemiddeld € 10.250 (prijspeil 2004).
Dat kan te wijten zijn aan: afwijkingen in de zaadcellen, waardoor ze niet krachtig genoeg zijn om de cellaag rond de eicel af te breken. eicellen van matige kwaliteit, onrijpe eicellen, of eicellen die niet bevrucht kunnen worden.
Je zorgverzekering en vruchtbaarheidsbehandelingen
Je krijgt drie puncties vergoed. Bij de eerste twee pogingen wordt één embryo teruggeplaatst, bij de derde poging twee embryo's. Je krijgt drie puncties vergoed. Vanaf 38 jaar mag je er bij iedere poging voor kiezen om twee embryo's terug te laten plaatsen.
Het opgewerkte zaad blijft voldoende lang in leven om ook een latere eisprong te benutten. Een eicel is ongeveer 12 uur te bevruchten. Het is dus niet nodig op het uur te plannen.
HOE VAAK MOET IK NAAR HET ZIEKENHUIS KOMEN? Het aantal keren dat u naar het ziekenhuis moet komen, is afhankelijk van uw cycluslengte, het wel of niet gebruiken van stimulerende medicijnen en de groeisnelheid van uw eiblaasjes. Gemiddeld bedraagt het aantal bezoeken inclusief de dag van inseminatie twee tot vier.
Voor een IVF- behandeling is altijd een medische indicatie nodig. Je zorgverzekeraar vergoedt vanuit de basisverzekering drie IVF-behandelingen per zwangerschap met een duur van tenminste 12 weken na de terugplaatsing van het embryo. Ook een afgebroken behandeling telt als een behandeling.
Wat is de kans op succes? Per cyclus is er een slaagkans van 10 à 15 procent, afhankelijk van de zaadkwaliteit. Vooraf wordt een welbepaald aantal inseminaties gepland. Het best maakt u al tijdens de laatste cyclus een afspraak met uw arts om het verdere beleid te bespreken.
Voor de inseminatie zijn alleen de zaadcellen nodig, deze worden gescheiden van de vloeistof. Hierbij vermindert het aantal, maar blijven de beste zaadcellen over. Deze bewerking duurt ongeveer 45 minuten. IUI is alleen zinvol als er na bewerking meer dan 1 miljoen beweeglijke zaadcellen zijn overgebleven.
Bij IUI wordt de inseminatie rond het tijdstip van de ovulatie gepland. Soms wordt de ovulatie door middel van een injectie met het hcg-hormoon opgewekt, dan kan het juiste tijdstip exact worden bepaald. Ook bij IUI zijn ovulatietesten en echo's een hulpmiddel om het juiste tijdstip te plannen.
Is de follikel (eiblaasje) nog niet groot genoeg dan moet u na een aantal dagen terugkomen voor een volgende follikelmeting. De follikel moet een diameter van 18-20 mm hebben voordat er wordt overgegaan op een Ovitrelle-injectie en ± 36 uur daarna is de inseminatie.
Het wordt aangeraden om ongeveer twee weken na de IVF-behandeling een zwangerschapstest te doen. Als je zwanger bent, heeft je lichaam op dat moment voldoende zwangerschapshormoon aangemaakt om aangetoond te worden in een zwangerschapstest.