Vaak wordt humus verward met het begrip compost, dit is echter niet hetzelfde. Humus ontstaat namelijk ná het composteerproces.Pas als het compost ontbonden is tot donker, organisch materiaal spreken we van humus. Humus is een sponsachtige stof in de bodem die vooral gebaseerd is op koolstof.
Humus zorgt voor een luchtige bodemstructuur waarin planten diep kunnen wortelen. Het sponsachtige materiaal zorgt voor wateropslag, zodat telers minder hoeven te irrigeren. En met humus wordt koolstofdioxide opgeslagen in de bodem, wat de hoeveelheid broeikasgas in de lucht vermindert.
Compost kan veel grond bevatten waardoor het organische stofgehalte tegenvalt. Een instabiele compost heeft een negatieve werking op het bodemleven met risico op schade. Naast negatief effect op het bodemleven is een instabiele compost ook giftig voor pas ontkiemende zaden.
Humusrijke grond wordt ook wel 'voedselrijke grond' genoemd. Humus bevat namelijk veel voedingstoffen voor tuinplanten. Veengebieden, kleigronden en lössgrond zijn voorbeelden van vaak 'voedingsrijke gronden'.
Je maakt humusrijke grond door frequent organische stoffen door de grond te mengen. Dit kan bijvoorbeeld compost zijn maar ook bijvoorbeeld fijne houtsnippers, mulch, kokosgrond en oude bladresten van de herfst. Dit materiaal vergaat snel en dat maakt je bodem doorlaatbaar en ook voedselrijk.
Compost is een zwarte aarde die bestaat uit verteerde producten waaronder gft-afval en resten van bomen zoals bladeren. Wanneer je een bult maakt met dit afval heb je na een halfjaar zwarte aarde die goed is voor de planten in je tuin. Compost is namelijk een humusrijke grond.
Bepaalde planten, bloemen en gewassen in je (moes)tuin worden helaas graag opgegeten door slakken. Om dit te voorkomen kun je gebroken eierschalen rondom je planten en gewaassen leggen. De schalen zijn te scherp voor de lijfjes van de slak waardoor ze er niet overheen gaan.
Gewoonlijk is zandgrond lichtzuur en humus-arm met een pH onder de 6. Veengrond is humusrijk met een pH tussen 4 en 6. Bij klei zit je vaak boven de 6 tot wel 7,5 en hoger. Op het etiket van planten staat of er humusrijke zure grond nodig is.
Kalk neutraliseert het zuur in de bodem en maakt grond kalkrijker, verder verbetert kalk in de regel de bodemstructuur. Kalk voorziet de planten bovendien van twee zeer belangrijke voedingsbestanddelen: calcium (kalk, Ca) en magnesium in de vorm van magnesiumoxide (MgO) dat door veel planten makkelijk wordt opgenomen.
De AH Klassieke hummus en de AH Hummus scoren het best op de meeste punten. Beide zijn ze laag in verzadigd vet en bevatten de meeste kikkererwten. Qua vezels en zout scoort de AH Hummus net even iets beter, maar voor welke van de twee je kiest, dat maakt niet zo heel veel uit.
4.1 Hoelang duurt het composteren? Als je alles voor de composthoop hebt geregeld, doet de natuur de rest. Het is slim om de lagen van de composthoop na drie maanden even goed door elkaar te halen.
Belucht de hoop regelmatig om het proces te versnellen. Zet daarom elke zes weken tot drie maanden de hoop om. Het composteren duurt dan vier tot negen maanden. Het omzetten doe je met een riek.
Tuinaarde is beschikbaar in veel verschillende kwaliteiten. Meestal is tuinaarde een gemengd product. Het bevat een deel veen (meestal Duitse tuinturf) en compost.
Humus is een organische meststof die veel gebruikt wordt als plantenvoeding voor bijvoorbeeld moestuingewassen. Tegelijkertijd maakt humus de grond luchtiger. Humeuze grond heeft daarnaast ook al een goede pH waarde van zichzelf. Om een goede grondstructuur te behouden moet er wel regelmatig bijgemest worden.
Tips voor beter composteren:
Bewaar het tijdelijk in een andere bak, zodat je het na een andere laag kunt toevoegen.
De biologische hummussen van onder meer Florentin en Hobbit kosten rond de 16 euro per kilo, terwijl je bij discounters Aldi en Lidl drie keer zo weinig kwijt bent. Voor Sabra ligt de kiloprijs op 12,40 euro, terwijl je voor een bakje Maza-hummus 8,95 euro per kilo betaalt.
Compost is in principe voor elke plant te gebruiken. Echter moet je wel uitkijken met planten die houden van zure grond (bijv. conifeer). In tegenstelling tot wat vele mensen denken is compost niet zuur.
Maart: verticuteren
Heb je in februari geen kalk gestrooid, dan kun je dit aan het begin van maart nog doen. Mocht het gazon wat aan de lange kant zijn, dan kun je voor de eerste keer maaien. Hierna kun je het gazon voor de eerste keer verticuteren. Doe dit alleen bij gazons die ouder zijn dan drie jaar.
Je kunt koffiedik niet voor elke plant gebruiken. Alleen planten, struiken en bomen die van een zure grond houden knappen op van koffiedik. Strooi dus koffiedik bij de wortels van zuur minnende planten als heide, blauwe hortensia, magnolia, rhododendron, blauwe bes, kaaps viooltje, lelietje van dalen en coniferen.
Wat te doen als je de zuurheid kent? Indien je grond zuurder wil maken om sommige planten een juiste bodem te geven, vul de grond dan aan met turf of afgemaaid gras. Is de grond te zuur om planten te kweken, voeg dan kalk toe of compost. De grond meer of minder zuur maken, doe je niet in één seizoen.
Van nature is kleigrond meestal neutraal tot basisch, dat wil zeggen kalkrijk. Zandgrond kan alle kanten op, aan de kust is de zandgrond vaak basisch, op de Veluwe meestal zuur. Veengrond is vrijwel altijd van nature zuur, dat wil zeggen kalkarm.
Theezakjes bevatten dus goede voedingsstoffen, waaronder tanine wat erg goed is voor de grond. Maar dit is niet alleen nuttig in de composthoop. Je kunt ze ook zo tussen je planten in de tuin of in huis planten. Zo trekken de voedingsstoffen in de grond en gaan de bloemen prachtig bloeien.
Een schaal van een gemiddeld ei weegt rond de 5 gram en daar zit dus snel een paar gram calcium in. Met een klein lepeltje ( ongeveer halve theelepel) gemalen eierschaal-poeder heb je al snel je dagelijks aanbevolen hoeveelheid calcium binnen. En meer dan de aanbevolen hoeveelheid kun je dus beter niet nemen.