Groene en zwarte olijven groeien aan dezelfde boom, de Olea. Het verschil zit 'm in de plukperiode. Groene olijven zijn eigenlijk nog niet rijp, zwarte olijven hangen al wat langer aan de tak. Een natuurlijk gerijpte olijf heeft een donkerbruine, paarse kleur.
Zowel de groene als de zwarte olijf komt van dezelfde boom. Als ze groen zijn, betekent dit dat ze sneller geplukt werden. Maar de verschillen in voedingswaarde zijn niet erg groot. Groene olijven zijn supergezond en bevatten onder andere vitamine E (een krachtige anti-oxidant), koper, ijzer, calcium en natrium.
Veel ijzer
IJzer is erg belangrijk voor de aanmaak van hemoglobine (een stof die o.a. zuurstof vervoert in het bloed) en uw algehele energielevel. Voelt u zich futloos? Eet olijven! Vooral zwarte olijven zijn gezond en ijzerrijk (3,3 mg per 100 gram).
Zoals hierboven al werd verteld is de groene olijf eigenlijk de onrijpe vrucht van de olijfboom. Daarom is het vruchtvlees harder en heeft deze olijf een bittere smaak. De zwarte olijf is daarentegen zachter en heeft een vollere smaak.
Chemisch proces
Om groene olijven te kunnen verkopen als 'zwarte' olijven, worden de olijven voorzien van een bijtende soda - een soda die in de bouwmarkt te vinden is als gootsteenontstopper - om de bittere smaak te lozen. Na het chemische proces worden de olijven gekleurd met ijzergluconaat (E579 ).
Vanochtend ontdekten we chinotto, een van de onbekende lekkernijen van de regio Ligurië. Natuurlijk ontbreekt tijdens ons culinaire bezoek aan de regio ook de kleine, paars/groene lokale beroemdheid niet: de taggiasca-olijf. Velen noemen het een van de lekkerste olijven ter wereld… Dat moet geproefd worden!
Uit Italië komen onder meer taggiasca olijven, dit zijn bijzondere donkere olijfjes uit de streek rond Taggia, een plaats in Ligurië aan de Italiaanse Rivièra. Vaak zijn ze roodbruin, bijna paars gekleurd. Ze hebben een zachte, vlezige textuur en zijn een beetje zurig. Favoriet bij ons!
Door ze een paar maanden in een pekelbad te stoppen worden olijven minder bitter van smaak. Groene olijven smaken iets bitterder dan zwarte olijven. Die zijn zachter, voller en zelfs een beetje zoet van smaak.
De olijf behoort tot de steenvruchten en is dus geen groente. Olijfbomen groeien vooral rond het Middellands Zeegebied. Olijven zijn aanvankelijk groen van kleur, maar worden donkerder naarmate ze langer in de zon hangen. Olijven eet je niet vers van de boom.
Het antwoord op de vraag: hoeveel olijven per dag..? Je kan zoveel olijven eten als je wilt. Je zal misschien iets vaker naar het toilet moeten, want bij sommige mensen bevordert het de stoelgang, maar verdere negatieve uitwerkingen heeft het niet. Ook maakt het weinig uit of je groene of zwarte olijven eet.
Groene olijven zijn onrijpe olijven
Onbewerkte, onrijpe olijven bevatten een flinke hoeveelheid oleuropeïne; een stofje waar veel gezonde eigenschappen aan worden toegeschreven: het zou onder andere een ontstekingsremmende werking hebben (1).
Olijven zijn gezond voor hart-en bloedvaten
Olijven zijn rijk aan onverzadigde vetten, en dan vooral het enkelvoudige onverzadigde vet oliezuur. Dit is een omega 9-vetzuur. Van onverzadigd vet is het bekend dat deze het LDL-cholesterol in het bloed verlaagt.
Olijven bevatten ook nog eens vrij veel vezels, die de spijsvertering bevorderen en zorgen voor een goede stoelgang. Het voorkomt obstipatie.
Je kan olijven 1 à 2 weken in de koelkast bewaren: dit doe je best in een koelkastdoos of een propere confituurpot. Giet het vocht uit de verpakking erbij, tot de olijven volledig onder staan en sluit de doos of pot.
Olijven zijn rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren, anti-oxidanten, vitamines en mineralen. Olijven geven een lekker hartige smaak aan veel gerechten. Ze zijn bovendien laag in koolhydraten en passen daarom heel goed binnen de paleo leefstijl.
Waarom zijn groene olijven knoflook goed voor je gezondheid:
Groene olijven knoflook zijn ideaal als gezonde snack. Groene olijven zitten van nature namelijk boordevol gezonde voedingsstoffen. Groene olijven leveren je veel gezonde vetten en vezels en zijn een goede bron van vitamine E en koper.
1. Kalamata olijven. Kalamata (of Calamata of Kalamon) olijven zijn wellicht de allerbekendste Griekse olijven en worden ook weleens de koning van de Griekse tafelolijven genoemd. De olijven zijn zwart of dieppaars en hebben een strakke, glanzende huid.
Olijven. Rauwe olijven zullen je niet ziek maken of doden, maar je zal het waarschijnlijk ook niet rauw willen eten. Rauwe olijven direct van de boom bevatten een stofje, oleuropein, waardoor ze erg bitter smaken. Door het te pekelen wordt het stofje afgebroken en krijg je die heerlijke olijfsmaak.
De olie zorgt ervoor dat schadelijke (darm)bacteriën, die ontstekingen en infecties kunnen veroorzaken, zich minder snel kunnen ontwikkelen. Dat heeft een gunstig effect op het spijsverteringsproces, verbetert de werking van de darmen en voorkomt constipatie.
Tot grote tevredenheid van Olio Lamantea is de nieuwe Gran Cru extra vergine olijfolie, 20 Filari genomineerd in de competitie voor beste olijfolie ter wereld 2021, uitgeschreven door het gerenommeerde Leone D'Oro.
Dit zijn olijven zonder pit die samen met olijfolie en knoflook zijn gemengd. Een prachtig product voor op een mooie plank met allerlei antipasti gerechten.
Rijpe zwarte olijven met pit, gezouten en in de zon gedroogd. Heerlijk in gerechten zoals gestoofd konijn of ovengerechten met vis.