Benoem vanuit een ik-boodschap wat je gehoord of gezien hebt en beschrijf vervolgens wat dit met jou doet zonder te verwijten of te oordelen. "Jouw opmerking doet me pijn." Of "Jouw opmerking kwetst mij." "Ik vind het niet prettig als je zo tegen me praat.
Je gekwetst voelen en je eigen behoeften
De pijn komt ergens vandaan. De negatieve gevoelens die gepaard gaan met het kwetsen komen vaak voort uit een bedreiging van jouw behoeften. Dit kan uit een behoefte aan respect zijn: iemand beledigt jou over je uiterlijk, dit komt respectloos op jou over, je bent gekwetst.
Het werkwoord kwetsen wordt in de standaardtaal gebruikt in de betekenis 'psychisch verwonden', 'krenken, beledigen'. Ook het daarvan afgeleide bijvoeglijk naamwoord gekwetst is standaardtaal in de betekenis 'psychisch verwond' of 'gekrenkt, beledigd'.
Hoe kun je kwetsen krachtiger uitdrukken? beschadigen, schaden. beledigen, schofferen. iets zeggen of doen waardoor je iemand pijn doet of boos maakt vb: Wanda was gekwetst omdat ik niet met haar mee wilde Synoniemen: beledigen krenken een beschadiging toeb...
Reageer met humor
Zelfspot doet wonderen. Als iemand je beledigt om je naar beneden te halen, laat dan zien dat er geen eer aan te behalen is. Laat zien dat je bereid bent jezelf onderuit te halen voor de grap, waarmee de kracht van de belediging verloren gaat.
Gevoelens van afwijzing hebben direct te maken met jouw behoefte aan waardering, erkenning en respect. Je voelt je afgewezen wanneer je je bedreigd voelt in jouw behoefte aan waardering. Wat je dus zou kunnen leren is om anders met jouw behoefte aan waardering om te gaan!
Want mensen die je helemaal niet waarderen voor wat je doet of wie je bent en dit ook niet uitspreken, kunnen je emotioneel maken. Dat raakt je. Je wordt dan boos, gefrustreerd, onzeker, verdrietig…. Soms verlies je daardoor het vertrouwen in die persoon of ontstaat er een barst in je relatie tot die persoon.
Ieder mens heeft zichzelf wel eens gekwetst of afgewezen gevoeld. De ene mens is echter gevoeliger voor kwetsing en afwijzing dan de ander. Het is bekend dat mensen met een gebrek aan zelfvertrouwen of eigenwaarde zich sneller gekwetst of afgewezen voelen dan mensen die wel voldoende zelfvertrouwen hebben.
Je voelt je vaak diep onzeker. Je bent ervan overtuigd dat je onaantrekkelijk bent en minderwaardig aan andere mensen. Je houdt je mening vaak voor je en je past je aan je omgeving aan. Hierdoor leert niemand jou echt kennen.
Boosheid kan worden opgevat als een protestreactie op het verlies van verbinding. Als u in gesprek bent met iemand en hij verbreekt de verbinding of het contact door zich bijvoorbeeld op iets anders te concentreren, bijvoorbeeld zijn telefoon, is een logische reactie boosheid.
Boosheid is vaak een reactie op onrecht en onmacht. Onrecht dat je ziet gebeuren om je heen en het raakt je. Of het onrecht dat jou is aangedaan, recent of langer geleden. Onmacht: iets willen doen, maar je kunt het niet (meer).
Zelfafwijzing ontstaat nadat je bent gepest, je vaak op je fouten bent gewezen, je in de steek bent gelaten of bent genegeerd. Het gaat hier over gebeurtenissen die je als kind niet goed hebt verwerkt of verkeerd hebt begrepen. Als een nare gebeurtenis niet goed wordt verwerkt, wordt deze opgeslagen in het geheugen.
Als je bindingsangst ervaart vind je het moeilijk om je aan iemand te hechten. Wanneer een contact emotioneel of fysiek gezien te intiem wordt neem je afstand. Contacten blijven vaak oppervlakkig. Je vindt het moeilijk om een commitment aan te gaan en krijgt binnen een relatie al snel een beklemmend gevoel.
Voorbeelden van eenvoudige belediging zijn het grof uitschelden van iemand, het opsteken van een middelvinger of het spugen in het gezicht. Eenvoudige belediging is strafbaar gesteld in artikel 266 Sr. Een bijzonder vorm van belediging is smaad/smaadschrift.
' De vijftien drijfveren die uit zijn onderzoek naar voren komen zijn: eten, leren, aanpassen aan heersende gedragscodes, angst voor sociale afwijzing, seks, lichamelijke activiteit, orde in het dagelijks leven, onafhankelijkheid, wraak, sociaal contact, tijd doorbrengen met familie, sociaal prestige, het vermijden van ...