Voor gist worden verschillende namen gebruikt. De Italianen gebruiken vaak de term biergist. In Nederland en België hebben we het meestal over bakkersgist, broodgist of brouwersgist. Hoe de benaming ook is, het gaat hier allemaal om “levende” of “actieve” gisten.
Biergist zelf heeft geen gezondheidsclaims, maar het bevat veel B-vitamines en chroom. Van producten met deze stoffen mag wel op de verpakking staan dat het helpt bij de verzorging van de huid van binnenuit, of dat het de energiestofwisseling en/of de normale werking van het zenuwstelsel ondersteunt.
Om de vraag “ is gist nu gezond of ongezond?” te beantwoorden, kunnen we concluderen dat gist niet ongezond is, maar ook niet knetter-gezond. Als je verder goed en gezond eet, en geen last hebt van overgevoeligheden, kun je gerust gist-producten als brood consumeren , zij het met mate.
Gist kan de wondheling bevorderen door het beschermen en helpen herstellen van huidweefsel. De anti-oxidanten die het bevat dragen daar aan bij: gist is rijk aan betaglucan.
Verse gist is niet overal verkrijgbaar, maar je vindt het in sommige supermarkten en toko's en bij de meeste warme bakkers. Deze verse gist wordt het meest gebruikt door professionele bakkers, omdat het de beste kwaliteit heeft. Een nadeel is dat het niet erg lang houdbaar is en je moet het koel bewaren.
Je kunt het meestal tot twee jaar bewaren zonder bang te hoeven zijn dat het bederft. Als je biergist wilt gebruiken maar niet helemaal zeker weet of het nog goed is, kun je dat gemakkelijk controleren.
Gisten hebben voor hun groei altijd suiker nodig. Suiker zetten ze hierbij voor het grootste deel om in alcohol en koolzuurgas. Gisten zorgen verder voor een aangename geur. Door deze eigenschappen zijn ze erg belangrijk bij het maken van bepaalde voedingsmiddelen.
Het gevolg hiervan is dat de darmen minder zuur worden, waardoor de gisten nog beter kunnen groeien. Bij hoge aantallen gist in de darm, ontstaan er klachten zoals winderigheid, een opgezette buik, misselijkheid en vermoeidheid.
Biergist laat je haar niet alleen sneller groeien, maar maakt het ook mooier en sterker. Omdat het de synthese van keratine bevordert, kan het je haar beschermen tegen ultravioletstralen en andere schadelijke invloeden van buitenaf. Je haar zal minder snel breken en opnieuw veerkrachtig en sterk worden.
Darmen. Biergist kan ook nog een rol vervullen als het om de darmen gaat. Als je ontlasting te “zwaar” is en moeizaam gaat, kunnen de vezels in biergist de werking van de darm positief stimuleren. Bovendien wordt de darmflora met biergist per definitie beter.
Vergelijken we puur de voedingswaarde van desembrood met soortgelijk brood waaraan gist is toegevoegd, dan zijn er nauwelijks verschillen: ze leveren ongeveer dezelfde hoeveelheid calorieën, vezels, vitaminen en mineralen. Desembrood is dus niet per se gezonder dan gistbrood.
Kortom: Brood bevat meestal suiker, wat erg slecht voor je is. Het bevat ook antinutriënten die de opname van mineralen zoals calcium, ijzer en zink blokkeren. In brood zit GEEN ÉÉN voedingsstof die je niet uit ander voedsel kunt halen, zelfs in grotere hoeveelheden.
Biergist bevat veel vitamine B1 en B2. Als je het éénmalig doet zal er niks gebeuren. Maar als het week in week uit doet dan zal het meer kwaad dan goed doen, tenzij je bepaalde aandoeningen hebt zoals hepatitis A en levercirrose dan is je behoefte aan deze vitamine sterk verhoogd.
Aanbevolen gebruik: 2 maal daags 3 tabletten, bij voorkeur tijdens de maaltijd innemen. De (aanbevolen) dosering niet overschrijden.
Biergist is rijk aan vitamines van de B groep (B1, B2, B3, B5, B6 en B9) die het lichaam gebruikt bij processen die energie uit voedsel vrijmaken en de darmwerking en spijvertering bevorderen.
De huisarts kan zo nodig uw bloed onderzoeken. Komt daaruit dat u te weinig vitamine B12 in uw bloed heeft, slik dan elke dag een tablet met 1000 microgram B12. Soms zijn prikken met vitamine B12 nodig.
Biergist is een vloeibaar voedermiddel. Het is goed verpompbaar en heeft een licht bruine kleur. Biergist bevat veel eiwit met een zeer gunstig aminozurenpatroon. Het bevat 5 tot 6% alcohol wat zorgt voor een hoge EW.
De symptomen van een lekkende darm
Een lage weerstand. Diarree en/of obstipatie. Overgewicht. Veel trek in zoetigheid.
GISTEN EN SCHIMMELS Mycologie in ontlasting zorgen voor een verstoorde darmflora. Deze test geeft aan of er gisten en/of schimmels in het maag-darmkanaal voorkomen. Deze wijzen op een verstoorde darmflora.
Amfotericine B doodt schimmels en gisten, zoals de Candida-gist. Bij schimmel- en gistinfecties van de mond (spruw), slokdarm, maag en darmen. Spruw gaat vaak vanzelf weer over. Is de infectie uitgebreider, dan kan uw arts amfotericine B voorschrijven.
Wat niet mag:
Gist zit o.a. in: cake, koek, brood, paneermeel, wijn, bier, wijnazijn, bouillon (blokjes, instantsoep e.d.) wessana bakboter, sommige sauzen, bamboekoffie, overrijpe vruchten b.v. ananas, nat geworden gedroogde vruchten en maltose (= moutsuiker).
In het algemeen is een zakje droge gist van 7 gram voldoende voor 500 gram bloem. Maar lees altijd het recept om te weten hoeveel je precies nodig hebt.
Als je twee keer zoveel gist gebruikt of de deegtemperatuur flink hoger maakt, of allebei, dan rijst het deeg "de pan uit". En zo zou je een brood in circa 90 minuten kunnen maken in plaats van de gebruikelijke drie uur.