Als je een zonnebrandcrème goed en volgens de regels aanbrengt, beschermt een product met een factor 15 tegen 94 procent van de zonnestralen en een product met een factor 30 tegen 97 procent van de zonnestralen. Belangrijk om te weten is dat er geen enkele filter is die je voor 100% tegen de zon beschermt!
Op een normale dag in Nederland is voor de meeste mensen factor 15 voldoende.
De SPF (Sun Protection Factor) is een maat die aangeeft hoeveel langer bij een bepaalde zonkracht iemand zonder te verbranden in de zon kan blijven. Kort gezegd is het zo, dat wanneer iemand zonder zonbescherming na tien minuten verbrandt, je met een SPF15 pas na 15 X 10 minuten gaat verbranden.
Zelfs als je een donkere huid hebt, is het nog steeds belangrijk om deze te beschermen tegen schadelijke stralen met minstens SPF 30. Mensen met een lichtere huidskleur moeten echter vaker zonnebrandcrème aanbrengen, omdat de melanine in hun huid mogelijk minder bescherming biedt tegen de zon.
Als er factor 15 op de fles staat, betekent dat de periode dat je zonder te verbranden in de zon kunt zitten 15 keer zo lang is. Stel, je verbrandt normaal gesproken na 10 minuten zonnen, dan krijg je na het smeren met factor 15 pas na 10x15 minuten rode verbrandingsvlekken.
Wanneer moet je opnieuw smeren? Jetske: 'Of je nu factor 15, 30 of een hogere factor smeert, om de SPF te bereiken en te behouden die op de verpakking van je product vermeld staat, moet je je crème elke twee uur opnieuw aanbrengen.
Als je huid normaal gesproken verbrandt na 20 minuten onbeschermde blootstelling aan de zon, dan biedt een zonnebrandcrème met SPF 30 je 10 uur bescherming. Deze berekening klopt alleen, als je je zonnebrandcrème royaal aanbrengt.
Kun je toch bruin worden als je zonnecrème (factor 30) gebruikt? Een zonnecrème houdt het bruiningsproces niet tegen, het gaat gewoon trager. Je zult dus ook met een factor 30 bruin worden… maar vergeet niet dat bruin worden het gevolg is van schade die je huid oploopt: zonder huidschade kun je niet bruin worden.
Veel dermatologen raden aan om minstens een SPF van 30 of hoger te gebruiken, maar het hangt ook van je huidtype af. Heb je een bleke huid, dan is SPF 50 beter, terwijl je bij een al enigszins getinte huid ook al genoeg kan hebben aan een factor 20.
Welke factor (SPF) je nodig hebt hangt af van je huidtype en UV-straling. De hoogte van de SPF (Sun Protection Factor) die je nodig hebt, is afhankelijk van je huidtype en de zonkracht. Ga je op een zomerse dag naar het strand of park? Gebruik dan altijd minstens factor 30 en smeer jezelf elke 2 uur opnieuw.
SPF staat voor Sun Protection Factor ('zon beschermingsfactor'). Of vrij vertaald: hoe effectief een product je beschermt tegen de zon. Eenvoudig gezegd zorgt SPF 30 ervoor dat je '30 keer langer' in de zon kan zitten dan zonder zonnebrand. Dit geldt alleen als je je goed insmeert, élke twee uur.
Wist je dat SPF15 je beschermt tegen 93% van de UV-straling?Dat is prima voor een gemiddelde dag op kantoor waarbij je een paar keer buiten komt. SPF 30 beschermt je tegen 97% van UV-straling en SPF 50 tegen 98%. Zo'n hogere SPF-bescherming is met name geschikt voor mensen die lange tijd buiten in de zon doorbrengen.
Zonnebrandfactor 30 voor een goede bescherming
SPF 30 blokkeert 96,7% van de UVB stralen en laat 3,3% door, terwijl SPF 50(+) 98% van de UVB stralen blokkeert en 2,0% door laat. 100% bescherming bestaat dus niet [9]. Ten eerste wordt er over het algemeen aangeraden om altijd minimaal factor 30 te gebruiken.
Als je snel verbrandt, langzaam bruin wordt en een lichte huid hebt, kun je het beste SPF 30 voor je gezicht gebruiken.
Het KWF raadt de volgende factor zonnecrème aan per huidtype: Huidtype 1: verbrandt zeer snel -> gebruik SPF 20 - 30. Huidtype 2: verbrandt snel -> gebruik SPF 15 of hoger. Huidtype 3: verbrandt niet snel -> gebruik SPF 15 of hoger Huidtype.
Hoe hoger de factor, hoe langer je beschermd bent. Een hogere factor houdt namelijk meer UV-licht tegen. Toch is factor 50 voor de meeste mensen niet een veel betere keuze dan factor 30, legt dermatoloog Wakkee uit. 'SPF30 geeft ongeveer 97 procent dekking, terwijl SPF50 98 procent bescherming biedt.
De drie producten die de beloofde Sun Protection Factor (SPF) volgens het onderzoek niet halen zijn van Etos, Suntribe en Clinique. Het gaat om Etos Natural Sun Lotion SPF30, Suntribe All Natural Zinc Sun Stick SPF 30 en Clinique Mineral Sunscreen Lotion for Body SPF30.
Met de zomer in aantocht heeft consumentenorganisatie Test-Aankoop verschillende zonneproducten getest. In de categorie van zonnecrèmes met een factor 30, behaalde de Solait SPF 30 High Sunmilk van Kruidvat een score van 66 en is daarmee de Beste van de Test van Test Aankoop.
Beste Koop: Cien Sun (Lidl) Sun Lotion 30 Love your planet
Net als de Beste uit de Test scoort ook dit middel goed op duurzaamheid. Het is daarmee ook een Groene Keuze. Een extra voordeel is dat dit middel geen microplastics bevat. Met de bescherming zit het bij dit middel goed.
Ga ervan uit dat de beschermingsfactor met de helft afneemt na één jaar, dus factor 30 werkt het jaar erna als factor 15. In werkelijkheid is de afname minder heftig, maar als je rekent met de helft, zit je altijd goed. Verder kun je letten op de aanduiding op de verpakking.
Bij blootstelling aan uv-stralen maakt de huid melanine aan en wordt bruin.
De zon is het sterkst tussen 12 en 15 uur, maar dat is ook het moment waarop de zon het meest schadelijk is. Zeker als je een lichte huid hebt of al lang niet in de zon bent geweest, kan je het best 's ochtends of na 15 uur zonnen. Scrub je huid voor het zonnen.
Fabel: Met factor 50 word je niet bruin
En het zorgt ervoor dat uv-straling minder schadelijk is. De huid wordt wel bruin, maar verbrandt niet. Je blijft dus juist langer bruin als je goed smeert.
De zonnebrand van Dr.Jetske Ultee is door de Consumentenbond als beste getest.