Vijverfolie is een EPDM-folie. Dit is een goede folie voor vijvers maar zeker ook voor daken. Het verschil met een dakfolie is dat de dakfolie vliegvuurbestendig is (moet zijn). Verder zijn er nauwelijks verschillen.
Hoewel EPDM vijverfolie en EPDM dakbedekking vergelijkbare eigenschappen en materiaalsamenstelling hebben, is het niet aan te raden om vijverfolie als dakbedekking te gebruiken.
EPDM is doorgaans goedkoper dan bitumen. Het kan op maat worden gemaakt en als één geheel op het dak worden geplaatst. Toch moet bitumen niet onderdoen voor EPDM. Een dak met vakkundig geplaatste bitumen is oerdegelijk en absoluut waterdicht.
Een groot verschil tussen bitumen en EPDM is de prijs, EPDM is duurder dan bitumen in de aanschaf maar EPDM heeft een veel langere levensduur. Hierdoor is EPDM relatief gezien goedkoper dan bitumen. Daarnaast wordt EPDM gewoon op maat geleverd en is het door u zelf gemakkelijk te leggen.
Bitumen is zacht en plakkerig materiaal dat wordt aangebracht d.m.v. smelten of rollen.EPDM is synthetisch rubber en wordt aangebracht door te lijmen of verlijmen. Beide materialen hebben hun eigen voordelen en nadelen, daarom is het belangrijk om te weten welke materialen het best geschikt zijn voor welke situaties.
De nadelen van bitumen
Wanneer je kiest voor bitumen krijg je ook te maken met een aantal nadelen. Bitumen gaat ten opzichte van EPDM minder lang mee en is daarom minder voordelig. Een ander nadeel is de hoge brandbaarheid.
EPDM kan over bitumen aangebracht worden. Oud bitumen heeft geen invloed op de EPDM folie, en de EPDM lijm hecht ook goed aan bitumen. Bitumen is een stof die in de natuur kan ontstaan. Het is een vorm van aardolie waar alle lichtgewicht stoffen uit zijn gehaald of verdwenen.
Nadeel 3: EPDM kan geen chloor verdragen
Dan is het misschien niet handig om EPDM dakbedekking te gebruiken. Dit materiaal kan namelijk geen chloor verdragen. EPDM is overigens wel volledig bestand tegen UV-straling en weersomstandigheden, in tegenstelling tot bitumen. Dat laatste verhard door weersinvloeden.
Het materiaal is sterk en duurzaam en kan gemakkelijk worden gerepareerd als het beschadigd raakt. Bitumen is echter zwaarder en minder flexibel dan EPDM, waardoor het minder goed bestand is tegen temperatuurschommelingen en andere bewegingen in het dak.
De beste en meest populaire dakbedekking voor een plat dak is EPDM. Dit materiaal dankt zijn populariteit aan de combinatie van een aantal eigenschappen: zijn sterkte, onderhoudsvriendelijkheid en redelijk lange levensduur.
EPDM staat bekend als een zeer duurzaam en milieuvriendelijk materiaal. EPDM dakbedekking gaat daarom uitstekend samen met zonnepanelen. Zonnepanelen delen deze eigenschappen laten u ook nog eens flink besparen op de energierekening.
De goedkoopste dakbedekking voor een plat dak is bitumen (of roofing). Als je budget iets groter is, kan je bij hellende daken ook gaan voor een rieten of zinken dak. Bij een plat dak is een groendak de duurste optie.
EPDM kunt u alleen aanbrengen op daarvoor geschikte PIR dakisolatieplaten. U kunt in deze webwinkel PIR isolatieplaten kopen met de juiste cachering. Deze speciale laag zorgt voor een optimale hechting van de lijm. Onder de isolatieplaten dient een dampremmende folie aangebracht te worden.
EPDM heeft geen onder -of bovenkant
Dit betekent ook dat het niet uitmaakt aan welke kant u het lijmt. EPDM is een homogeen materiaal en heeft dus geen onderkant, maar ook geen bovenkant. Ons EPDM is van het merk Tytane, en als we dan toch advies moeten geven, leg het EPDM rubber met het merk naar boven.
EPDM Rubber Vijverfolie Firestone 1,0 mm dik 4,27 meter breed € 14,95 per m2.
Het is verkrijgbaar in verschillende diktes en soepel genoeg om gemakkelijk te kunnen verwerken. De verkrijgbare diktes zijn 0,5 mm voor de gemiddelde tuinvijver, 1,0 mm bedoeld voor de wat grotere of meer belaste vijver tot en met zelfs 1,5 mm dik voor de allergrootste zwemvijvers.
EPDM rubber staat bekend als uitermate duurzaam en gaat maar liefst twee keer zo lang mee als bitumineuze dakbedekkingsmaterialen. Als we epdm versus bitumen vergelijken, is de prijs van bitumen dakbedekking lager,. Echter is de bitumen levensduur maar zo`n 25 jaar.
Levensduur EPDM dak vs bitumen dak
Als de vergelijking in levensduur moet worden gemaakt dan is EPDM de onbetwiste winnaar een kwaliteits-EPDM dak gaat namelijk minstens 50 jaar en heeft weinig onderhoud nodig. Een bitumen dak gaat gemiddeld maar 15 jaar mee.
De hoeken lijmen
Om de hoeken te bedekken, vouw je de EPDM folie tot een puntzak en lijm je de folie als het ware op zichzelf vast. Zorg ervoor dat je de folie plat over de dakranden vouwt. Knip nooit in de binnenhoeken van de dakbedekking, dan is de folie niet meer waterdicht.
EPDM leggen als het regent of net geregend heeft, is een slecht idee. Doordat EPDM dampdicht is, blijft al het water wat onder het folie terecht komt, daar ook zitten. Dit geldt ook voor waterdamp in de lucht. Het water zal ervoor zorgen dat de lijm niet goed hecht, of door zogenaamde "verzeping" snel loslaat.
EPDM folie staat erom bekend dat het goed aan te brengen is op verschillende soorten ondergronden, zo ook op hout. Zo kunt u EPDM bijvoorbeeld verlijmen op houten dakbeschot, OSB platen of underlayment platen. EPDM direct op hout lijmen is dan ook geen enkel probleem.
Wanneer EPDM correct en vakkundig wordt geplaatst, komt het nooit los. In de zeldzame gevallen dat een EPDM-folie na verloop van jaren toch loskomt, is er in de hoeken geen kimfixatie geplaatst of is deze slecht uitgevoerd. Het ligt in die gevallen niet aan de EPDM zelf, wel aan de slechte plaatsing.
Wanneer u een dak gaat voorzien van EPDM is dit het ideale moment om ook PIR isolatie aan te brengen. Wij adviseren hiervoor PIR isolatieplaten, omdat deze gemakkelijk aan te brengen en beloopbaar zijn. Ook zorgt het ervoor dat u met een mooi egaal dakoppervlak kunt beginnen.
Jazeker, en of je EPDM op EPDM lijmen kan. Met speciale contactlijm is dat geen enkel probleem. Sterker nog: als je nieuw EPDM gaat plakken, lijm je eigenlijk ook al EPDM op EPDM, doordat de verschillende banen overlappen. Dankzij de uitstekende hechting van de lijm sluiten ze vervolgens naadloos op elkaar aan.
Eén van de grote voordelen van EPDM is dat deze dakbedekking altijd – winter én zomer – beloopbaar is.