Egaline is vloeibaar en egalisatiemortel kan zowel een vloeibaar als smeerbaar product zijn. Daarnaast is egaline doorgaans voor dunne lagen en heeft egaline een korte droogtijd. Twee egalines die Kiwitz verkoopt, zijn de MRT 230 en de MRT 250.
Egalisatie van betonnen vloeren
Om een glad en gelijkmatig oppervlak te verkrijgen voordat er vloerbedekking wordt gelegd, is cementgebonden egaline de beste oplossing. De Atlas SMS 15 egaline van Egaline Online biedt uitstekende vloeieigenschappen en zorgt voor een perfect gladde ondergrond.
De kosten liggen een aantal keer hoger dan een betonvloer. Mede doordat er met egaline meer materiaal en arbeid vereist is. Heb je bijvoorbeeld een balkenvloer zorg er dan eerst voor dat er over de gehele vloer OSB platen worden geplaatst.
In principe kan je egaline op elk soort ondergrond aanbrengen, zolang deze maar voldoende stabiel en vloeistofdicht is. Denk bijvoorbeeld aan een tegelvloer of een betonvloer.
Bovendien zorg je met egaliseren voor een mooie strakke vloer. Egaline is dus prima geschikt om te gebruiken als afwerkvloer.
Door met de prikroller egaline over de luchtbellen te strijken zullen de luchtbellen verdwijnen en kan je genieten van een strak en glad eindresultaat.
Scheurvorming: door de samenstelling en het drogingsproces van egaline op cementbasis, vallen scheurtjes in de afwerkvloer niet uit te sluiten. Gebruik randisolatie om de kans op scheuren te verkleinen.
Over het algemeen is het gangbaar tot 30 millimeter te egaliseren. Voor alle vloeren hoger dan 30 millimeter kun je het best een ander bouwmateriaal dan egaline of egalisatiemortel gebruiken. Hoeveel egalisatiemortel je nodig hebt, hangt af van de laagdikte.
Na vier uur drogen kun je meestal al over de egaline vloer lopen. Kijk wel eerst hoe de vloer erbij ligt. Als er nog natte plekken zichtbaar zijn, dan kun je beter nog niet over de vloer lopen. Wacht in dat geval tot de vloer minstens acht uur heeft kunnen drogen.
Egaline kan heel dun aangebracht worden in een laag van slechts 1 millimeter dik. Maar de meest gangbare diktes van een egaline vloer liggen tussen de 2 en 30 millimeter. Dit is afhankelijk van de soort ondergrond en hoe vlak deze is. Egaliseren met bijvoorbeeld Atlas Egaline SMS 30 kan van 3 tot 30 millimeter dikte.
Hoewel het egaliseren van de vloer in eerste instantie misschien een lastige klus lijkt, is het met de juiste instructies en een beetje handigheid goed zelf te doen. Door zelf je vloer te egaliseren betaal je alleen voor de producten die je nodig hebt en niet voor de manuren. Dat scheelt weer in de kosten!
Dan moet deze goed ontvet zijn. Maken jullie mijn vloer waterpas? Nee, egaliseren is het glad maken van de dekvloer, dus niet waterpas.
Lukt het niet om in één keer de gewenste laagdikte aan te brengen? Overweeg dan om twee keer te egaliseren. Zorg vóór het plaatsen van de 2de laag egaline, dat de eerste laag uitgedroogd is.Plaats tussen de 2 lagen egaline een primer.
Als je gaat egaliseren zonder vooraf te primeren, vloeit je egaline minder goed. Dit komt omdat het vocht uit de egaline in de ondergrond trekt. Je egalisatie slaat dan neer.
Hoeveel m2 je kunt egaliseren met een zak van 25kg is afhankelijk van de laagdikte. Hierbij kan er uitgegaan worden van 1,5kg per m2 per mm dikte.
Voor natte ruimtes kan je egaline niet als eindafwerking gebruiken, omdat egaline niet waterdicht is. En omdat de badkamer meestal te vochtig is dient de geëgaliseerde badkamervloer afgewerkt te worden met badkamer microcement, gietvloer, keramische tegels, natuursteen of een andere afwerking die wél waterdicht is.
In de meeste gevallen heb je 1,7 kg egaline per één mm per m2 nodig. Om er zeker van te zijn controleer je het meegeleverde technische datablad of de technische informatie op de productpagina. Hierin staat precies omschreven hoeveel egaline per m2 je nodig hebt voor het egaliseren van de vloer.
Egaline is al eerder beloopbaar, maar dat betekent nog niet dat de vloer volledig uitgehard is. Over het algemeen is egaline na 4 uur beloopbaar. Dat betekent dus dat er over de egaline gelopen kan worden.
Het is vrij eenvoudig te berekenen hoeveel egaline je nodig hebt om een vloer te egaliseren. De meeste soorten egaline zitten op een verbruik van 1.5 kilogram per één millimeter laag dikte per vierkante meter. De exacte hoeveelheid staat beschreven op het betreffende product of het bijgeleverde productblad.
Voordat je kunt beginnen met egaliseren van je vloer is het belangrijk om de ondergrond in de voorstrijk te zetten. Welke voorstrijk je gebruikt hangt af van de ondergrond. De droogtijd van de voorstrijk staat los van de droogtijd van de egaline en kan variëren tussen de 15 minuten en 24 uur.
Voorstrijken bij egaline
Ga je de egaline toepassen op een zuigende ondergrond? Dan raden wij aan om de DPM820 te gebruiken. De voorstrijk zorgt dat het vocht uit de egaline niet in de ondergrond trekt. Dit bevordert de vloei van de egaline die anders neer zou slaan doordat het vocht in de ondergrond trekt.
Het zelf egaliseren van een ondervloer is bewerkelijk. Je moet goed kijken welke ondervloer je hebt en hoe je deze moet behandelen. Je kunt de egalisatie van de ondervloer ook door Certo laten doen. Wij zorgen dan dat er een goede basis wordt gelegd voor je nieuwe PVC vloer.
Begin in de verst verwijderde hoek en werk naar de uitgang toe. De egalisatie zal langzaam uitvloeien over de ondergrond. Zorg ervoor dat je de egalisatie gelijkmatig verdeeld. Werk snel en breng de egalisatiemortel zoveel mogelijk in één arbeidsgang aan om eventuele aanzetten van verschillende mengsels te voorkomen.
Maar gemiddeld kan je bij het uitbesteden van de klus rekenen op een prijs per m2 voor het egaliseren van een betonnen vloer tussen de 10 en 25 euro. Bij het egaliseren van een houten vloer, het ophogen van een vloer of het opvullen en egaliseren van tegelvoegen met egaline bent u tussen de 45 en 75 euro per m2 kwijt.
Wat is egalisatiemortel? Met een egalisatiemortel wordt een ondergrond geëgaliseerd. Meestal, met als doel om er daarna met een afwerklaag overheen te gaan (bijv. verf, behang).