Een podotherapeut behandelt mensen met voetklachten en klachten voortvloeiend uit een afwijkende voetstand en/of looppatroon. Een voetverzorg(st)er of (medisch) pedicure verzorgt en analyseert de voeten vaak structureel door bijvoorbeeld eelt te verwijderen, nagels te knippen of likdoorns te verwijderen.
Een pedicure gaat uitsluitend huid- en nagelaandoeningen zoals het knippen van de nagels, verwijderen van eelt gaan behandelen. Een podoloog daarentegen behandelt huid- en nagelaandoeningen met al dan niet aanwezigheid van systematische aandoeningen (diabetes, reuma…).
Podologen hebben een paramedische bacheloropleiding op zak en voeren vooral voetverzorgingen uit bij risicovoeten. Ze trachten problemen te voorkomen door tijdig te screenen en de oorzaak van de klachten te behandelen. Ook het toepassen van biomechanica, schoenadviezen en zooltherapie ligt in hun vakgebied.
De pedicure verzorgt nagels en de nagelomgeving, verwijdert overtollig eelt en likdoorns.Ook behandelt zij kloven, eeltranden, schimmelnagels en ingroeiende nagels. Naast het behandelen van voetproblemen is het ook mogelijk om je voeten te laten verzorgen met een cosmetische behandeling.
Podotherapie is een (para)medisch vakgebied waarbinnen de focus ligt op het behandelen van lichamelijke klachten in de lager gelegen delen van het lichaam. Het gaat hierbij vaak om problemen in de voeten, maar ook problemen in de knieën, heupen of lage rug worden behandeld.
Wat kost een medische pedicure? De gemiddelde pedicure kosten van deze standaard behandeling liggen tussen de 25 en 35 euro. Maar bij sommige praktijken betaal je meer als het gaat om 'risicovoeten', bijvoorbeeld bij diabetes. Zo is het ook mogelijk dat een behandeling rond de 40 of 50 euro kost.
Pedicure wordt vanuit de basisverzekering vergoed als een patiënt deze zorg echt nodig heeft.
Een professional kan de kalklaag vrij nauwkeurig verwijderen met een pedicure frees.Op deze manier kan je elke drie tot vier weken zelf de kalknagel vijlen om de kalklaag weg te houden.
Zowel podotherapeuten als podologen houden zich bezig met voettherapie, maar waar het bij de podoloog voornamelijk het aanmeten van zolen betreft houdt de podotherapeut zich naast het aanmeten van zolen ook bezig met nagel,-en teenproblemen, tapen, wondbehandeling bij diabeten en reumapatiënten.
Voor de podotherapeut heeft u sinds 2011 geen verwijzing meer nodig. Een verwijzing van een arts of specialist niet nodig voor een bezoek aan de podotherapeut. Daarmee is de podotherapie direct toegankelijk geworden. Er zal wel een korte screening door de podotherapeut gedaan worden.
Een bezoek aan de podotherapeut is ook zonder een verwijzing van een (huis)arts mogelijk. Dit wordt 'Directe Toegankelijkheid Podotherapie' (DTP) genoemd. Sinds 2012 is het mogelijk om zonder verwijzing van een huisarts of specialist een afspraak te maken.
Pedicure wordt alleen bij diabetes vergoed vanuit de basisverzekering. De vergoeding is afhankelijk van je voetproblemen. Er zijn ook vergoedingen mogelijk vanuit de aanvullende verzekering, maar doorgaans alleen bij diabetes, reumatoïde artritis en andere bloedvatproblemen.
Voeten worden ook vaak vergeten als het gaat om het hydrateren van de huid, terwijl voeten op dit vlak juist extra aandacht nodig hebben. Kortom, nog een reden waarom een pedicure goed voor je is. Wanneer de huid van de voeten goed gehydrateerd is, ontstaan er minder snel problemen als kloven en blaren.
Pedicure. De kosten voor een gewone pedicure zijn niet aftrekbaar. De kosten voor een medische pedicure (bijvoorbeeld bij de behandeling van diabetes) worden in principe vergoed door uw zorgverzekeraar.
Dat betekent dat je gemiddeld zo'n 8x per jaar de pedicure bezoekt. Mensen die zeer veel eelt aanmaken is het aan te bevelen om de 4 weken een bezoek te brengen aan de pedicure.
Hoe lang duurt een pedicure behandeling ongeveer? Een basis behandeling duurt 25 a 30 minuten.Een kleine behandeling 15 a 20 minuten en een wellness behandeling 35 a 40 minuten.
Een pedicure of medisch pedicure kan vakkundig de likdoorn verwijderen door deze handmatig en machinaal te behandelen. het wegsnijden en -frezen van de eeltpit. Deze zal dan direct verdwijnen en daarmee ook de pijn. De pedicure of medisch pedicure zal uw voeten onderzoeken om te kijken waardoor de likdoorn is ontstaan.
Een (medisch) pedicure werkt hygiënisch (nitril handschoenen) en zal met de juiste instrumenten het eelt wegsnijden en/of frezen. Dit is een pijnloze behandeling omdat eelt gevoelloze huid is en de freesmachine veelal met water gekoeld wordt.
Verder past een medisch pedicure specialistische technieken toe. Zoals nageltechnieken, waaronder het aanbrengen van een nagelbeugel, het doen van nagelreparaties en zetten van nagelprotheses. Ook weten zij alles over drukverdelende technieken, zoals viltontlasting en het maken van teenorthesen.
Een podotherapeut behandelt mensen met voetklachten en/of klachten die (zijn) ontstaan door een afwijkend functioneren van de voet(en), een afwijkende voetstand en/of een afwijkend looppatroon. Het gaat over het algemeen om pijn aan en/of last van de voeten, enkels, knieën, heupen en/of rug.
De podotherapeut
Podotherapie is een wettelijk erkend paramedisch beroep. Een podotherapeut behandelt mensen met voetklachten of klachten die voortvloeien uit een afwijkend functioneren van de voeten. Paramedisch wil zeggen dat de podotherapeut op verwijzing van een arts of specialist werkt.
De kosten van steunzolen bij een podoloog variëren van de ene praktijk tot de andere. Toch kunt u gemiddeld genomen rekening houden met zo'n €250 per paar steunzolen. Let hierbij wel op, want het kan soms zijn dat er nog kosten bijkomen voor de eerste afspraak of voor de nazorg en de controle van de steunzolen.