In beide gevallen zwelt je pees op en gaat het ontsteken. Het verschil tussen peesontsteking en slijmbeursontsteking is het soort pijn: bij een slijmbeursontsteking is de pijn vrij dof terwijl de pijn bij een peesontsteking heel scherp is. Vaak komen de ontstekingen ook samen voor.
Een lichte peesontsteking herstelt vaak vanzelf. Dit herstel kan echter lang duren en het is hierbij belangrijk te blijven bewegen. Wel belasten, maar niet overbelasten. Denk dus aan lichte, niet repeterende bewegingen.
Pijn bij het optillen van de arm is dé kenmerkende klacht van een peesontsteking in de schouder. Andere typische symptomen zijn bijvoorbeeld: Pijn bij het aan- en uitkleden, bijvoorbeeld een jas aan- of uittrekken. Moeite bij bewegingen boven de schouders (haren kammen, reiken).
Ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID's), zoals naproxen, ibuprofen of diclofenac, zorgen ervoor dat de ontstekingsreactie in of rondom de pees vermindert. Ze werken dus niet alleen goed als pijnstiller, ze kunnen ook een helend effect hebben op de pees zelf.
Een slijmbeursontsteking komt het meest voor in de schouder. Wanneer de klachten ontstaan is het raadzaam dit lichaamsdeel drie dagen volledige rust te geven. Daarna is het belangrijk om de schouder weer geleidelijk aan te gaan belasten om verstijving te voorkomen.
Bij een slijmbeursontsteking adviseren wij u om: Overbelasting van het aangedane gewricht te voorkomen. Voorkom dat er te veel druk op komt te staan en vermijdt activiteiten die een groot beroep op dit gewricht doen. Het gewricht te blijven bewegen.
Andere pijnstillers, zoals NSAID's (bijvoorbeeld ibuprofen, diclofenac of naproxen), werken bij een slijmbeursontsteking niet beter dan paracetamol. NSAID's hebben wel vaker vervelende bijwerkingen. Daarom kunt u dus beter paracetamol gebruiken.
De belangrijkste klachten zijn pijn en stijfheid. Soms is de plek ook gezwollen of voelt warm aan. Het bewegen van het lichaamsdeel waar de ontsteking zit, is vaak pijnlijk. Soms heb je last van uitstralende pijn.
Symptomen van peesontsteking
Pijn en een lichte zwelling. Warme huid boven je pees. Stijfheid en bewegingsbeperking op de plek van de ontsteking. Soms hoor je bij het bewegen van je pees een zacht krakend of knisperend geluid.
Een peesontsteking is helaas een blessure die langdurig kan zijn. Blijf je last hebben, ga dan naar de dokter of fysiotherapeut.
Om een slijmbeursontsteking te voorkomen is het opbouwen van activiteiten is belangrijk. Door het versterken van de spieren met kracht- en stabiliteitsoefeningen kunnen klachten in de toekomst voorkomen worden.
De koude en warmte zijn je beste vrienden in geval van een peesontsteking.
Een bursitis kenmerkt zich door roodheid, warmte, zwelling en pijn op de op de bovenkant van de schouder. De plek is gevoelig als er druk op uitgeoefend wordt. Het heffen van de arm is vanwege de pijn vrijwel onmogelijk. Het heffen van de arm is ook pijnlijk wanneer de arm door een ander geheven wordt.
Er zijn verschillende aandoeningen in de schouder goed te zien met een echo. Denk aan bijvoorbeeld: Peesontsteking. Slijmbeursontsteking.
Ga in de eerste dagen na het ontstaan van de wond naar uw huisarts: als er een of meer tekenen van infectie ontstaan: er komt troebel geelwit vocht (pus) uit de wond. de wondranden worden roder, dikker of warmer of doen meer pijn.
Het gewricht waar de slijmbeursontsteking, ook wel bursitis genoemd, zich bevindt, voelt pijnlijk en stijf aan. Hierdoor is bewegen moeilijk. Zo veroorzaakt een slijmbeursontsteking van de schouder pijnklachten als u uw armen heft. Daarnaast is de huid rood en voelt deze warm aan.
6 De pees masseren
Het toevoegen van meer energie door de pees te masseren, geeft waarschijnlijk nóg meer klachten. Soms zullen pezen direct na massage beter voelen, maar geven meer pijn als ze weer worden belast. Zoals vermeld in punt 5, kan massage van de bijbehorende spier wel nuttig zijn.
Als er sprake is van een acute bursitis met veel pijn, kunnen we met fysiotherapie zorgen voor pijndemping middels bijvoorbeeld medical taping. Vaak wordt er door de huisarts medicatie gegeven of zelfs een injectie met een ontstekingsremmend middel.
Chronische peesontstekingen liggen vaak aan de basis van verschillende vormen van ontstekingsreuma. De onderzoekers hebben nu aangetoond dat macrofagen – een bepaald type witte bloedcellen – betrokken zijn bij de ontwikkeling en instandhouding van de ontstekingen.
Welke klachten geeft een slijmbeursontsteking? De klachten die voorkomen bij een slijmbeursontsteking in de schouder zijn: pijn bij bewegen boven schouderhoogte. nachtelijke pijnen, waardoor je s'nachts niet goed kunt doorslapen en je wakker wordt door de pijnklachten.
Een injectie met corticosteroïden in het gewricht, in de peesschede of rond de zenuw remt de ontsteking. Hierdoor vermindert de zwelling en de pijn en kunt u weer beter bewegen. Komen de klachten terug, dan kunt u nog 2 keer zo'n injectie krijgen (met 2-4 weken ertussen).
Voltaren Emulgel bevat diclofenac, een zogenaamde NSAID (niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddel). Diclofenac verlicht de pijn en remt de ontsteking in de kern van de pijn, dit in tegenstelling tot koelende gels of warmtepakkingen die alleen de huid koelen of verwarmen.
Zo is het bij een slijmbeursontsteking in het schoudergewricht wel mogelijk om te fietsen. Hierdoor houd je je algehele conditie op peil en kun je de oorspronkelijke sport na herstel sneller op het oude niveau oppakken.
Een slijmbeursontsteking ontstaat vaak door overbelasting, waarbij bepaalde bewegingen vaak herhaald worden. Ook kan een slijmbeursontsteking ontstaan doordat omliggende structuren ontstoken zijn. Deze ontsteking kan zich verder gaan uitbreiden naar de slijmbeurs, waardoor deze ook wordt aangedaan.
Bij een chronische slijmbeursontsteking van de schouder kan de orthopedisch chirurg opereren via een kijkoperatie (arthroscopie). De orthopedisch chirurg bekijkt de binnenkant van de schouder, maakt de slijmbeurs schoon en verwijdert een stukje van het schouderdak.