Pastis is kortgezegd een aperitief. Het wordt gemaakt van steranijs, verschillende kruidenextracten en zoethout. Pastis heeft een vrij hoog alcoholpercentage van maar liefst 40% tot 45%.
Ricard heeft een basis van een melange van verscheidene kruiden, zoals koriander, kamille, citroenkruid en anijs. De smaak van anijs is iets minder aanwezig dan bij andere pastis dranken, door de toevoeging van zoethout.
De bekendste pastismerken zijn zeker Pastis 51, Ricard, Henri Bardouin en Duval. Pastis wordt vaak als aperitief gedronken, maar kan nu op allerlei manieren naar eigen smaak worden gebruikt.
Pernod Ricard is een Franse onderneming toegespitst op de productie van gedistilleerde drank en wijn. De onderneming is in 1975 ontstaan uit de fusie van twee bekende merken: Pernod en Ricard.
Het heeft de licht zoete smaak van anijs en je proeft ook wat kruidigs. De Fransen drinken 'm vaak aangelengd met water en ijs (daardoor krijgt 'ie de bekende troebelheid), maar geloof ons: puur gaat -ie er ook wel in, hoor!
Volgens de Europese wetgeving mag een dergelijke drank alleen Pastis genoemd worden als deze bestaat uit een anijslikeur die naar zoethout smaakt en maximaal 100 gram suiker per liter bevat.
Het Provençaalse woord pastis betekent zoiets als mengsel. De drank pastis vindt zijn oorsprong in de haven van Marseille, en de kruiden van het land weten zich er in verenigd met de kruiden en specerijen uit het Oosten (zoethout, anijs).
Productbeschrijving. Dit glas met een inhoud van 19 cl is speciaal ontwikkeld voor het drinken van Pastis met of zonder ijs. Het is voorzien van een Pastis decor. Vaatwasmachinebestendig en geschikt voor dagelijks gebruik.
Vul het glas eerst met 2 cl Ricard. Schenk vervolgens de hoeveelheid ijsgekoeld water bij in het glas. Voeg als laatste 2 ijsblokjes per glas toe. Geniet van dit zonnige drankje.
De pastis ( gekookt , geïmpliceerd mengsel in het Provençaals ) is een frisdrank op smaak gebracht met anijs en zoethout , variant van absint , traditioneel aperitief uit de Provençaalse keuken en de Franse keuken .
Vroeger werd pastis in een ijskoud glas geschonken, tegenwoordig drink je het gewoon met ijs.
Wist je dit? Bewaar een fles pastis nooit in de koelkast. Het toe te voegen water moet goed koud zijn. De ijsblokjes pas toevoegen als het water en de pastis al in het glas vermengd zijn.
Ricard is een goudgele verfrissende drank, met 45% alcohol, heeft een unieke smaak en een typisch Frans karakter. Drink Ricard op de Franse wijze met 1 deel Ricard op 5 delen water en ijs. Of in dezelfde verhouding met cola, sinaasappelsap, limonade of tonic.
Waarom wordt pastis troebel wit als je er water bij schenkt? Dat komt door de etherische olie uit het anijszaad. Die lost wel op in alcohol, maar niet in water. De olie bindt met alcohol tot onzichtbare druppeltjes, die in het water zweven.
Als surrogaat ontwikkelde de firma Pernod zijn beroemde anis, feitelijk een absint zonder alsem, waarin de kruidenextracten niet door distillatie maar door maceratie werden verkregen. Bij maceratie laat men het gedroogd plantaardig materiaal trekken in alcohol, waarna er vervolgens wordt gefiltreerd .
Tegenwoordig mag een pastis slechts het opschrift 'pastis de Marseille' op de fles dragen als het 45 graden alcohol bevat en 2 gram anethol (ether) per liter, en voldoet aan een aantal andere regels. De pastis hoeft daarvoor niet écht uit Marseille te komen.
Qua alcoholpercentage staat 1 (klein) shotje dus gelijk aan 1 (groter) glas bier.
Het schadelijke effect wordt immers veroorzaakt door de alcohol (ethanol) in de dranken [1]. Er zijn wel indicaties dat met name sterke drank de risico's op long- (alleen bij mannen), alvleesklier- en maagkanker verhoogt [2 – 4]. Maar de bewijskracht is nog zwak; de meeste studies vinden geen verschil [1].
Paul Ricard is de bedenker van de pastis
Hij was nog maar 23 jaar oud, deze zoon van een wijnhandelaar uit Marseille, toen hij in 1932 een aperitief ontwikkelde dat onlosmakelijk verbonden zou raken met de levensstijl van Zuid-Frankrijk en vooral de Provence.
Pernod schenk je het best in een lang glas gevuld met ijsblokjes en een derde Pernod. Voeg er water aan toe en even mengen met een roerstokje. De ideale serveertemperatuur bedraagt 6 à 8°C. Pernod past goed bij pittige warme en koude versnaperingen.
Het meest bekende aperitief is natuurlijk de Pastis. Vaak is deze afkomstig van het merk Pernod-Ricard en wordt geserveerd in een longdrink glas waar je dan naar behoefte wat water en ijs aan toevoegt.
Alcoholische anijsdranken worden al zeer lang gedronken. Dranken zoals Pastis, Ouzo, Raki, Sambuca en Arak zijn erg populair en worden gemaakt van anijs, zoethout en andere kruiden. Ouzo drinkt men in Griekenland, Raki in Turkije, Sambuca in Italië, Arak in Libanon/Syrië en Pastis is typisch Frans.
Ouzo is enkel in Griekenland te krijgen, is zoeter van smaak en daarom vergelijkbaarder met bijvoorbeeld de smaak van Italiaanse sambuca of Franse pastis of pernod.
Met een historie van meer dan 200 jaar is Pernod het oudste Franse merk in anijsdranken. De anijsdrank Pernod is ontstaan in 1928 en heeft inmiddels een wereldwijde hoge reputatie opgebouwd.