Tennisballen padelballen verschillen in afmeting. Een tennisbal moet in diameter groter zijn dan 6,35 cm en kleiner dan 6,67 cm, terwijl padelballen in diameter groter moeten zijn dan 6,35 cm en kleiner dan 6,77 cm. Kortom een verschil van 10 millimeter.
Nee! Ze zijn te hard en bederven gewoonweg het spel. Tennisballen zijn dus zeker een afrader! De padelrackets zijn er niet voor gemaakt en het spelen met tennisballen kan ook leiden tot overbelasting van de onderarmen, ellebogen en polsen door te zware impacten.
Bij padel speel je altijd in dubbelteams en volg je tennisregels. Het veld is iets kleiner dan bij tennis en heeft glazen achterwanden. Om de zijkanten staat een hek. Het grootste verschil met tennis is dan ook dat de bal steeds weer terug het veld op stuitert, waardoor je veel langere rally's hebt.
De Padelbal
De diameter moet liggen tussen 6,35 en 6,77 cm zijn en het gewicht tussen 56,0 en 59,4 gram.
Padelballen hebben allemaal een verschillende levensduur. Dit is namelijk sterk afhankelijk van de speler, het speelveld en de omgeving. Voor de gemiddelde speler die een paar keer per week speelt, hebben de meeste padelballen een levensduur van zo'n 4-5 wedstrijden, zo tussen de 6 en 10 uurtjes.
De belangrijkste reden waarom je nooit in de regen moet spelen is omdat je racket hier niet goed tegen kan. De kern van je racket bestaat uit een foam en foam absorbeert vocht. Dit zorgt ervoor dat wanneer je in de regen padelt je racket zwakker wordt en uiteindelijk scheurt. Dit wil je ten alle tijden voorkomen.
Wat kost een gemiddelde prijs padel racket? Reken op 150 euro tot 300 euro voor een kwaliteit padel racket in de middenklasse. Zowel prijs als kwaliteit variëren in deze categorie, sommige padel rackets hebben een aanzienlijk betere prijs-kwaliteitverhouding dan andere.
Alle padelballen hebben een verschillende levenscyclus, afhankelijk van de speler, het oppervlak van de baan en de omgeving. Echter, voor de gemiddelde speler die een paar keer per week speelt, zal de meerderheid van de padelballen een levensduur hebben van 4-5 wedstrijden.
De spelregels van Padel zijn hetzelfde als die van tennis. Door 4 opeenvolgende punten te winnen, win je een game, met 6 games win je een set. Het team dat als eerst 2 sets gewonnen heeft, wint de wedstrijd. Dit noem je ook wel “best of three”.
Een padelbal ziet eruit als een tennisbal, maar is zachter omdat hij een lagere druk heeft. Hierdoor moet een padelbal vaker vervangen worden. Op amateurniveau kan je vaker met dezelfde padelballen spelen.
Padel is technisch minder moeilijk, omdat je bijvoorbeeld al geen complexe bovenhandse service hoeft te spelen, maar een makkelijkere onderhandse service. Daarnaast zijn de slagen veelal vlak met hier en daar rotatie zoals: slice en topspin. Ook hebben de spelers het erover dat padel gezelliger is dan tennis.
– Je hebt slechts twee spelers nodig om tennis te spelen, maar je kunt ook dubbelspel spelen, dus meer opties. – Tennis heeft een rijke geschiedenis als sport. Padel is duidelijk enorm in Spanje en veel meer gespeeld dan tennis. Het is ook veel eenvoudiger dan tennis en is echt een sport voor alle leeftijden en maten.
Kinderen. Padel kan al worden gespeeld vanaf 4 jaar. Leren spelen is simpel en ze hebben snel plezier. In Spanje leren kinderen eerst padel spelen om de techniek van tennis te verbeteren.
Er zijn heel wat redenen waarom iedereen aan het 'padellen' slaat: Je hoeft helemaal geen sportervaring te hebben, iedereen kan eraan beginnen, zowel jong als oud. Dat maakt de sport dus heel toegankelijk. Je kunt padel zowel binnen als buiten spelen en hierdoor kan het tijdens alle seizoenen.
Kan je padel met 2 personen spelen? Officieel wordt er tijdens de World Padel Tour alleen dubbelspel gespeeld. Er bestaat daarom geen enkelspel competitie. Wel kan je padel met 2 personen spelen om je techniek te verbeteren.
Padel is een dynamische racketsport die het beste van tennis en squash combineert. Je speelt het twee tegen twee op een terrein met wanden. De slagen zijn makkelijk aan te leren door jong en oud en dus is padel erg toegankelijk voor iedereen!
Er wordt met voordeel/nadeel gespeeld: Een team kan een pas game winnen met 2 punten verschil. Dus het team dat het volgende punt scoort, heeft eerst voordeel (advantage). Pas na het scoren van het tweede punt, wint het de game. Dit kan overigens even duren, wanneer het andere team telkens ook een punt weet te pakken.
Hoe ziet de puntentelling er bij padel uit? De puntentelling bij padel is gelijk aan tennis, namelijk 15, 30, 40 en game, bij 40-40 (deuce) moeten net als bij tennis twee opeenvolgende punten worden gescoord om de game te winnen.
Als je tennist kun je gewoon je gravelschoenen aan doen, anderen kunnen ook prima vooruit met een hardloopschoen. Het dragen van binnenschoenen op een padelbaan wordt afgeraden, aangezien je daar niet genoeg grip mee hebt. Tot slot heb je nog een aantal eigenschappen nodig om padel goed te kunnen spelen.
De leverancier claimt zelfs dat je zachte ballen weer op de juiste druk kunt terugbrengen. Je moet ze dan 4-8 weken in de Tennisball Saver bewaren.
Gasgevulde tennisballen spelen doorgaans comfortabeler dan drukloze ballen en worden veel gebruikt in wedstrijden. Ze worden onder druk (2 bar) opgeslagen in een hermetisch afgesloten blik. Als het blik eenmaal is geopend, verliezen de ballen als gevolg van gasdiffusie geleidelijk hun druk.
We raden beginners aan te beginnen met een racket van minder dan 365 gram, een ronde vorm (lage balans) en een dikte van 36 mm of 38 mm. Normale spelers kijken naar een rond racket tussen 365 g en 370 g, of een druppelvormig racket tot 370 g, met een dikte van 36 mm of 38 mm, afhankelijk van de voorkeur van de speler.
Voor een padelracket is het gewicht belangrijk. Lichte rackets zijn vooral ideaal voor beginners (het voorkomt blessures), vrouwen en kinderen. Met een lichter padelracket heb je minder kracht achter de bal maar kan je het racket wel sneller bewegen, waardoor je meer tijd hebt om te reageren.