Op politiek gebied zorgde de Verlichting in enkele landen voor een nieuwe stroming: het verlicht absolutisme. Ook resulteerden de verlichtingsidealen in revoluties, zoals in Amerika (de Amerikaanse revolutie in 1776), in Engeland (de Glorious Revolution in 1688) en in Frankrijk (de Franse Revolutie in 1789).
Tijdens de Verlichting ging men meer nadenken over hoe de ideale samenleving er uit zou moeten zien. Veel denkers waren het er over eens dat vrijheid en gelijkheid hiervoor belangrijk waren. Er wordt ook wel gezegd dat de Verlichting de oorzaak van de Franse Revolutie was.
De meesten zien de verlichting als een bijzondere periode, vooral in Europa, waarin ideeën over sociale rechtvaardigheid, democratie, maatschappij, vrijheid van meningsuiting, mensenrechten en de scheiding van kerk en staat terrein wonnen.
Na de Franse revolutie keren de patriotten met hulp van het Franse leger terug naar Nederland. Het Franse leger wordt enthousiast ontvangen in de Republiek. Stadhouder Willem V vlucht met zijn gezin naar Engeland. Meteen daarna wordt op 20 januari 1795 de Bataafse Republiek uitgeroepen.
De Franse Revolutie (1789–1799) was een invloedrijke politieke omwenteling waarbij de absolute monarchie die Frankrijk ongeveer twee eeuwen had geregeerd werd afgeschaft en de Eerste Franse Republiek werd opgericht.
Over het algemeen wordt de Franse Revolutie gezien als een scharnierpunt in de geschiedenis. Zeker in Frankrijk. De Revolutie maakte een einde aan het Ancien Régime, de absolute monarchie die met name onstond door toedoen van de beroemde Zonnekoning Lodewijk de Veertiende (1643-1715).
Effecten. De belangrijkste effecten van de Franse ofwel Bataafs-Franse Tijd waren: Het einde van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en het begin van het Koninkrijk der Nederlanden. Een gecentraliseerd staatsbestel verving de gedecentraliseerde macht van het oude systeem.
Na de periode van het Directiore (1795-1799) waarin een vijfkoppig bestuur het land bestuurde greep uiteindelijk Napoleon Bonaparte de macht. Hij kroonde zich tot keizer van Frankrijk en pakte de absolute macht. Dit betekende het einde betekende van de Franse Revolutie.
De Franse Revolutie verliep met horten en stoten en kwam in 1795 tot stilstand onder invloed van de successen die de Franse militaire operaties in het buitenland hadden. Zo veroverden de Fransen de Zuidelijke en de Noordelijke Nederlanden (België en Nederland) en het gebied ten westen van de Rijn.
De eerste fase noemen we de "Gematigde fase", hierin stonden de rechten van de mens centraal.De tweede fase noemen we de "Radicale fase" en de derde fase de "Chaotische fase".
Het was een Europese beweging die zich vanaf 1670 vanuit Nederland en Engeland gedurende de achttiende eeuw verspreidde over de rest van Europa. Doel was angst en bijgeloof te laten verdwijnen en de mens op zichzelf te laten vertrouwen: op zijn verstand, hart en intuïtie.
naamw. Uitspraak: [ vər'lɪxt ] Afbreekpatroon: ver·licht 1) goed zichtbaar doordat er licht op valt Voorbeeld: 'Kijk goed uit, want het tuinpad is niet verlicht. ' 2) met vernieuwende denkbeelden en zonder vooroordelen Voorbeeld: 'een verlicht politicus' Synoniem: ruimdenkend Synoniemen: belicht besch...
Het ontstaan van de Verlichting
Mensen waren erg optimistisch over de toekomst en waren van mening dat er met gezond verstand en goed nadenken een heleboel te bereiken was. Dit is verlicht denken. In deze periode kwam ook het idee naar voren dat verstand en kennis belangrijker moest worden dan bijvoorbeeld geloof.
Verlichte denkers waarschuwden voor het gevaar van radicalisme als gevolg van het consequent doorvoeren van het rationalisme. Tijdens de Verlichting werd de macht van vorstenhuizen op politiek, economisch, militair en religieus gebied versterkt en gecentraliseerd.
De bekendste filosofen onder hen waren Charles Montesquieu (1689-1755), Voltaire (1694-1778), Jean-Jacques Rousseau (1712-1778) en de redacteuren van de Encyclopédie Denis Diderot (1713-1784) en Jean le Rond d'Alembert (1717-1783).
Sapere aude!Heb de moed je van je eigen verstand te bedienen! Is dan ook het motto van de Verlichting. '
Op 26 augustus 1789 nam de Nationale Vergadering de Verklaring van de Rechten van de Mens en de Burger aan. Daarin werden ideeën van enkele verlichte denkers over vrijheid en gelijkheid vastgelegd. Deze ideeën zouden later worden omgezet en worden uitgewerkt in de Franse grondwet van 1791.
In 1799 werd hier een einde aan gemaakt door Napoleon, die een staatsgreep pleegde. Deze gebeurtenis wordt ook wel gezien als het einde van de Franse Revolutie.
Napoleon Bonaparte is een generaal in het Franse leger. In 1799 zet hij de Franse regering aan de kant. Napoleon neemt de macht over in Frankrijk en in alle gebieden die Frankrijk had veroverd, dus ook in Nederland. In 1804 kroont hij zichzelf tot keizer van Frankrijk.
Met de Staatsgreep van 18 Brumaire VIII (9 november 1799) greep Napoleon Bonaparte de macht. Deze staatsgreep markeert het einde van de Franse Revolutie. Hierop volgde de periode van het Consulaat (1799-1804), met Napoleon als alleenheerser.
Een revolutie is een grote opstand van een volk waarbij de oude regering (vaak met geweld) wordt afgezet en vervangen door een nieuwe. Er worden ook grote veranderingen doorgevoerd in die landen qua wetten en dergelijke.
Op 10 mei 1805 werd Rutger Jan Schimmelpenninck ingehuldigd als eerste staatshoofd van Nederland (dat toen overigens het Bataafse Gemenebest heette).
Veroverde gebieden bezocht Napoleon graag persoonlijk. In 1810 had hij Nederland geannexeerd, maar het duurde meer dan een jaar voor hij in de Hollandse gewesten verscheen.
In oktober van 1811 is de Franse keizer Napoleon Bonaparte in Nederland. Hij verblijft in Amsterdam en onderneemt van hieruit diverse inspectietochten door Noord-Holland.