Het verschil met de 'gewone' maagverkleining is dat er hier een groot gedeelte van de maag wordt verwijderd. Wat overblijft, is een smalle buisvormige maag. Het voedsel kan hier alleen maar doorheen, het wordt niet meer opgeslagen. Doordat je nog maar een kleine maag overhebt zit je sneller vol.
Een gastric sleeve is een goed alternatief voor de gastric bypass. Het gewichtsverlies is vergelijkbaar. De gastric sleeve kan gekozen worden op basis van eetgedrag of uit eigen voorkeur van de patiënt. Maar ook als een gastric bypass niet veilig is door bijvoorbeeld de lengte van de darm of door eerdere buikoperaties.
Om extreem overgewicht aan te pakken is bariatrische chirurgie vaak een veilige en de goede oplossing. De gastric bypass is voor het verlies van overgewicht effectiever dan een maagband. Dit blijkt uit onderzoek van drs.
Bij sommige patiënten wordt gezien dat de maag na verloop van tijd iets groter wordt. Doordat de maag continue gevuld is en er continu druk op de maagwand is, dan kan er, net als bij de dunne darm en slokdarm een verwijding plaatsvinden. Maar dit komt niet van één keer te veel eten bij bijvoorbeeld het kerstdiner.
Voordelen ten opzichte van de gastric bypass zijn dat de ingreep iets korter duurt en dat het zo nodig makkelijker te heropereren is. Een nadeel van de mini gastric bypass is dat er een kleine kans bestaat op terugvloed van gal naar de maag. Dit probleem is in de meeste gevallen goed behandelbaar met medicijnen.
Na Gastric Bypass
Een kleine groep patiënten kan na verloop van tijd te veel eten na een Gastric Bypass operatie en komt weer in aan in gewicht. Meestal komt gewichtstoename door weer een verkeerd eetpatroon. Indien dit niet het geval is zijn er verschillende revisie operaties mogelijk.
Gastric bypass
Het grootste deel van de maag en het eerste deel van de dunne darm worden 'kortgesloten'. Het risico op complicaties is niet min (bij 10 tot 20% van de personen), maar veruit de meesten verliezen ook drastisch veel gewicht, wat hun gezondheid ten goede komt.
Het is belangrijk dat u beweegt na de operatie. Fietsen of een stukje lopen mag na een paar dagen. De eerste 4 weken kunt u nog geen zware dingen tillen of zwaar huishoudelijk werk doen, zoals dweilen en stofzuigen. U kunt ook nog geen krachttraining doen.
Vaak is het zo dat in de eerste weken/maanden de kilo's er het snelst afgaan. Gemiddeld vallen patiënten in het begin 1 kilo per week af. Dit is natuurlijk het gevolg van de kleine maag.
Tijdens de operatie wordt gas in de buik geblazen. Dit gas kan het middenrif prikkelen, waardoor na de operatie pijn in de schouders kan ontstaan. Deze pijn trekt vanzelf weg. Het is belangrijk om te bewegen / lopen om de pijn sneller te laten verdwijnen.
uw gewicht.
Een maagverkleining kan: bij een Body Mass Index (BMI) van meer dan 40. bij een BMI van 35 of hoger met ziektes erbij die verergeren door overgewicht, zoals diabetes, hoge bloeddruk of slaapapneu.
De Gastric Bypass wordt steeds onder algemene verdoving uitgevoerd en via kijkoperatie (laparoscopisch). Na de operatie blijft u 2 à 3 nachten in het ziekenhuis. Belangrijk: deze ingreep is omkeerbaar! Er wordt immers geen orgaan of deel van een orgaan verwijderd.
Gemiddeld duurt het ongeveer drie tot zes weken voordat je goed hersteld bent van de operatie. Houd er rekening mee dat dit een gemiddelde is en dat het herstel soms korter maar ook langer kan duren. De resultaten op langere termijn zijn goed.
Een 'gastric bypass' kost gemiddeld tussen de 8.000 en de 10.000 euro op basis van een eenpersoonskamer. Het ziekenfonds neemt daarvan een groot deel voor zijn rekening, de rest betaal je zelf. Indien je een kamer deelt met anderen, betaal je toch nog ongeveer 1200 euro uit eigen zak.
De kosten van een maagverkleining zijn in totaal ongeveer tienduizend euro. Het gaat dan de prijs van het totale behandeltraject; van intake en screening tot en met begeleiding in de jaren na de operatie. Gelukkig worden de kosten van het behandeltraject vanuit de basisverzekering vergoed door uw zorgverzekeraar.
In het eerste jaar na de operatie vallen patiënten het meeste af. Het tempo en de duur van het afvallen verschilt per persoon. Na het eerste jaar wordt het gewicht stabiel. Het gewicht kan vervolgens weer iets toenemen.
Zo'n verkleining is niet zonder risico. Bij ongeveer 10 procent van de maagverkleiningen ontstaan complicaties. In 3 tot 5 procent van de gevallen gaat het om ernstige complicaties. In 0,1 procent van de gevallen overlijdt de patiënt.
De eerste 3 weken na de operatie en hospitalisatie
Mix of pureer uw eten of kies voor gladde voedingsmiddelen (zoals zachte vis, roerei, gemixt vlees, (groente)puree, gaar gekookte volkoren pasta, yoghurt, sojadrinks, smeerkaas, melk…). Vervang brood door beschuit, crackers of geroosterd brood.
Patiënten kunnen na een gastric bypass of sleeve gastrectomie zeker nog op restaurant. Na een vermageringsoperatie is het niet de bedoeling dat patiënten moeten inboeten op hun sociale activiteiten, integendeel.
Het gemiddelde herstel na een maagverkleining is drie tot zes weken. Dus met een beetje geluk ben je snel opnieuw actief. Uiteraard heb je heel wat factoren zelf in de hand. Hoe beter je je best doet om je herstel te bevorderen, hoe sneller je recupereert.
Uw wondjes moeten genezen zijn voordat u weer gaat werken. Na ongeveer drie tot vier weken kunt u uw werkzaamheden weer oppakken. Dit is afhankelijk van het soort werk dat u doet en van uw lichamelijke conditie.
Het betrof 1041 patiënten met een gemiddelde vervolgtijd van 11 jaar (8,5-17,4). De gegevens waren compleet bij 98 van dezen. De perioperatieve sterfte bedroeg 1,2, de overleving na 5 en 10 jaar was respectievelijk 92 en 77. De jaarlijkse sterfte nam vanaf het 5e jaar toe tot 5 in het 10e jaar na de operatie.
Hoe snel daalt mijn gewicht na de operatie? Het gewichtsverlies na de operatie verschilt van persoon tot persoon. Hoeveel en hoe snel u afvalt, hangt onder andere af van uw leeftijd, uw voedingsgewoonten van vóór de operatie, uw uitgangsgewicht, het voedingspatroon na de operatie en de hoeveelheid lichaamsbeweging.
U mag de eerste 6 weken niet vliegen. De hechtingen hoeven niet verwijderd te worden. Ze lossen vanzelf op. De wondjes mogen vanaf de eerste dag na de operatie nat worden.