1 koffielepel = 5 ml of 5 g fijn zout. 1 theelepel = 2,5 ml of 2 g fijn zout.
1 theelepel (tl) is 5 ml. 1 eetlepel (el) is 15 ml.
Een theelepel zoals bedoeld in recepten is 5 ml maar onze theelepeltjes zijn veel kleiner. Een eetlepel is overigens gemiddeld is 15 ml. Bij koken maakt het allemaal niet zoveel uit want je kan altijd proeven en nog wat toevoegen.
Hoeveel gram een theelepel kan meten ligt tussen 3 en 15 gram. Vijf theelepels zijn één eetlepel. Handig voor het afmeten van kruiden en specerijen.
Hoeveel gram in een Eetlepel – de maten
Gewichten zijn allemaal circa en in grammen. Let op: Het gaat om afgestreken hoeveelheden, dus geen kop.
Veel mensen in Nederland roeren hun koffie met een theelepel. Als er in een recept een cuillère à café (koffielepel) staat, kun je daar niet straffeloos een theelepel voor gebruiken. De Nederlandse theelepel (3 ml) is namelijk veel kleiner dan de Franse koffielepel (5 ml).
Een vingertop is 1 koffielepel jam, plantaardige olie, boter of suiker.
1 teaspoon = 5 ml. 1 tablespoon = 15 ml.
1 eetlepel = 1 el = 15 ml.
Het blijkt te staan voor koffielepel.
Liter naar milliliter
Als je het aantal liter vermenigvuldigt met 1000, krijg je het aantal milliliters. Een milliliter (ml) is een inhoudsmaat en 1 ml is één duizendste van een liter.
Een theelepel suiker staat gelijk aan vier gram suiker.
Om precies te zijn, 4.2 gram is gelijk aan een theelepel.
Hoeveel gram bevat een portie? Een gemiddelde maaltijd bevat bij de maaltijdservice tussen de 450 en 500 gram eten, een kleine maaltijd gemiddeld zo'n 350 gram en een grote portie zo'n 650 gram. Daarbij is het belangrijk te vermelden dat er minimaal 30% groente in de maaltijden zit.
Een 'handige' manier om porties te bepalen
Als je niet thuis eet, of geen weegschaal hebt, houd dan de volgende richtlijnen aan: Je vuist is ongeveer even groot als 120 gram gekookte pasta, rijst of groenten. Je duim (van de onderkant tot het topje) is even groot als 30 gram kaas.
Standaard maten
Receptenschrijvers gebruiken daarom altijd gestandaardiseerde maatlepels. De maatlepel die voor een eetlepel wordt gebruikt is altijd 15 ml, die van een theelepel 5 ml. Een enkele maal zie je in recepten van Engelse oorsprong ook nog wel de aanduiding dessertlepel; die is officieel 10 ml.
Een eetlepel is bestek, meestal gemaakt van metaal. Als tafelbestek wordt hij meestal tafellepel of soeplepel genoemd. Een tafellepel is groter dan een dessertlepel, maar heeft dezelfde vorm.
een kleine letter t staat voor theelepel. een hoofdletter T staat voor eetlepel.