Het grootste en belangrijkste verschil zit in de bodem. Een Italiaanse pizza heeft een dunne, knapperige bodem. Deze wordt traditioneel gebakken in een houtoven. Een Amerikaanse pizzabodem is daarentegen een heel stuk dikker, steviger en aan de binnenkant zachter, wat het het ultieme comfort food maakt.
Amerikaanse pizza heeft een lichtere textuur; mensen kunnen ze meestal onderweg eten. Aan de andere kant hebben hun authentieke Italiaanse tegenhangers dikkere korsten, meer kaas, en zijn ze meer vullend en smaakvol. De originele Italiaanse pizza is meestal dunner en gemaakt met mozzarella en tomaten.
De pizza is een Italiaans gerecht. Het bestaat uit een bodem van deeg, de pizzabodem, waarop voedingsmiddelen als kaas of analoogkaas, tomaten, olijven, champignons, groenten en vlees gedaan worden, die doorgaans wordt gebakken in een oven.
De Margherita is een typische, populaire en klassieke Napolitaanse Pizza en is één van de meest bekende pizza soorten. Deze overheerlijke belegde Pizza bestaat uit de volgende Pizza-ingrediënten: Tomaat, mozzarella, basilicum, zout en olijfolie. Het wordt ook wel Margarita of Margherita genoemd.
Een van de belangrijkste redenen waarom Italiaanse pizza's als geen ander smaken, zijn de speciale kruiden die ze toevoegen aan de natuurlijke tomatensaus die ze maken . Enkele van de kruiden die ze gebruiken zijn oregano, tijm en basilicum. Deze kruiden voegen een heerlijke smaak toe, en het gebruik van tomaten om de saus te maken en niet kant-en-klare pasta maakt het nog smakelijker.
Authentiek zijn
Volgens de TNPA (True Neapolitan Pizza Association), een bestuursorgaan dat de originele pizzanormen handhaaft, worden alleen Margherita en Marinara erkend als authentieke Italiaanse pizza's (Napolitaanse pizza's). De Marinara gebruikt tomaten, oregano, extra vergine olijfolie en indien gewenst basilicum.
Deze basissmaken, tomaat, mozzarella en basilicum, gaan gewoonweg niet goed samen met de zoete frtuismaak van ananas. Bovendien kan het sap van de ananas de pizzabodem doorweken, waardoor die o zo lekkere knapperigheid verloren gaat. Daarom vinden Italianen dat er geen ananas op pizza hoort.
De Pizza Margherita, dé Italiaanse klassieker, staat uiteraard ook bij ons op de kaart. In deze blog vertellen we meer over de pizza Margherita en de reden waarom deze zo populair is geworden.
Het grootste en belangrijkste verschil zit in de bodem. Een Italiaanse pizza heeft een dunne, knapperige bodem. Deze wordt traditioneel gebakken in een houtoven. Een Amerikaanse pizzabodem is daarentegen een heel stuk dikker, steviger en aan de binnenkant zachter, wat het het ultieme comfort food maakt.
Dit lekkere avondeten met de ronde deegbodem werd in de 17de eeuw bedacht in het plaatsje in Napels in Italië. Pizza werd toen vooral door arme gezinnen gegeten. Uiteindelijk kreeg heel Napels door dat pizza te lekker was om niet te eten. Zelfs de allerrijksten kregen de smaak ervan te pakken.
Pizza kán gezond zijn, maar kan ook heel ongezond zijn. Dat hangt af van de keuzes die je maakt in je pizzatoppings, pizzabodem en portiegrootte. Kies je voor salami en extra kaas op je pizza, dan schieten de calorieën de hoogte in, samen met de hoeveelheid natrium en verzadigd vet.
Terwijl pizza in de VS als junkfood wordt beschouwd, zorgt de manier waarop ze het in Italië doen – met verse mozzarella, basilicum, cherrytomaatjes en nog meer gezonde ingrediënten – ervoor dat deze heerlijke taarten inderdaad voedzamer zijn dan de gemiddelde vette plak of bevroren taart in de VS.
'Diego Vitagliano Pizzeria' in Napels en 'I Masanielli' in Caserta delen de eerste plek in de top 100 van beste pizzeria's ter wereld, volgens 50 Top Pizza World, een pizzeriagids die de lijst opstelde.
Vlees op pizza is vrij zeldzaam in Italië . Je zult er zeker nooit kippizza vinden. Aan de andere kant, gezouten vlees zoals prosciutto crudo, speck, prosciutto cotto, salami, mortadella, etc. etc.
In tegenstelling tot Italiaanse pizza, wordt er bij Amerikaanse pizza vaak plantaardige olie of bakvet in het deeg gemengd . Dit kan variëren van een kleine hoeveelheid in relatief magere degen, zoals New York-stijl, tot een zeer grote hoeveelheid in sommige recepten voor Chicago-stijl deep-dish deeg.
Een Italian pizza staat of valt met de ingrediënten
Wanneer een pizza op een Italiaanse wijze wordt bereid is het erg belangrijk om gebruik te maken van verse ingrediënten.
Volgens een onderzoek van YouGov America is pepperoni pizza echter veruit de meest bestelde pizza in de Verenigde Staten. Waarom? Pepperoni heeft een hartige zoute smaak met precies de juiste hoeveelheid kruiden, heeft een zachtere textuur dan salami en combineert perfect met verschillende sauzen, kazen en soorten korst.
Pizza Margherita
De meest bekende en waarschijnlijk meest bestelde pizza ter wereld. Deze overheerlijke, maar heel eenvoudige pizza werd in Napels, in de 18e eeuw, dus bereid voor de toenmalige koningin van Italië, Koningin Margherita.
De Italiaanse pizzabodem is dun maar perfect in balans . Hij is niet te knapperig en gemaakt van tarwemeel en olijfolie. Soms voegen ze kruiden toe aan het deeg, naast de saus. Veel mensen weten dit niet, maar de kans is groot dat ze nog nooit Italiaanse pizza hebben geprobeerd, ook al hebben ze al honderd keer pizza gegeten.
In Italië is het, tenzij het op straat wordt verkocht of "al taglio" (verkocht in rechthoekige of vierkante plakken op gewicht), altijd rond en wordt het op een bord geserveerd. 2. Je snijdt de pizza zelf en eet hem vervolgens met mes en vork, de meest gebruikelijke manier, of je vouwt elke plak en eet hem met je handen .
Ananaspizza bestaat niet in Italië
Voor Italianen is fruit op een pizza niet geschikt. Dit komt vooral omdat ananas geen Italiaans product is, maar ook omdat een pizza topping alleen acceptabel is als het niet te overheersend is – helaas niet het geval voor deze specifieke vrucht!
Allereerst, zoals de meeste Italianen weten, is pepperoni niet Italiaans. Het wordt gezien als een Italiaans-Amerikaanse uitvinding, vaak toegeschreven aan immigranten uit het begin van de 20e eeuw in New York City . Zeg "pepperoni" tegen Italianen en de meesten zullen "peperoni" horen, wat, zonder de extra "p", verwijst naar paprika's.
Bier en pizza
Zij dronken al een op een bier lijkend brouwsel bij hun baksels van gemalen graan en water. Ook vandaag de dag geven veel Italianen nog altijd de voorkeur aan bier boven wijn bij pizza. Bier is minder gevoelig dan wijn voor bijvoorbeeld het zuur van tomaat of vet van kaas.
Als je gezond beleg kiest en meel, Extra Vergine olijfolie en kaas van uitstekende kwaliteit gebruikt is pizza zeker niet ongezond. Maar dat wil niet zeggen dat het geen dikmaker is! Maar ach, zolang je niet elke dag pizza eet en het niet gaat om een fastfood pizza, geniet er dan lekker van, met een gerust hart!
Campanië. Campanië is de thuisbasis van Napels, en op zijn beurt de thuisbasis van pizza napolitana . Dit is het toonbeeld van pizza, gebruikt als een maatstaf voor pizzamakers overal. Napolitaanse pizza heeft een zachte, dunne, bubbelende korst met een dikke rand om vast te houden.