“Uitsmijter” heeft twee betekenissen in Nederland.Het kan een paar sneeën brood zijn, belegd met kaas en/of ham met daar bovenop een gebakken ei.In België heet dat een “croque madame”.
Een uitsmijter is een pakkende conclusie of slotzin van een tekst of reclame-uiting. Het doel van de uitsmijter is om de tekst samen te vatten en de lezer aan te zetten tot een bepaalde gedachte of handeling.
Het verschil tussen een croque-monsieur en een croque madame zit 'm in de topping. Beiden worden gemaakt van wit brood met ham en kaas, maar waar de monsieur geserveerd wordt met béchamelsaus krijgt de madame daarvoor in de plaats een spiegelei.
Geïnspireerd door de klassieke Franse 'tosti': de croque madame! Met Nederlandse kaas en ham en een gebakken eitje on top! En dat gebakken eitje (en bechamel) is het verschil met een croque monsieur.
Croque-monsieur is standaardtaal in België.
In informele gesproken taal wordt ook de verkorting croque gebruikt. Standaardtaal in Nederland is tosti. Hij start zijn dag altijd met een croque-monsieur als ontbijt.
Grilled cheese sandwich - De Amerikaanse Keuken.
Tosti in het Duits Schinken-Käsetoast (geslacht: mannelijk) Tosti in het Engels ham & cheese toast. Tosti in het Frans croque-monsieur (geslacht: mannelijk)
Croque madame komt van de Franse termen "croque", wat crunch betekent, en "madame", wat vrouw betekent . Men denkt dat de sandwich zijn naam te danken heeft aan de gelijkenis met een vrouwenhoed wanneer deze met een spiegelei erop wordt belegd.
Een croque-monsieur (of tenminste, de Belgische variant ervan) bestaat uit twee sneetjes (meestal wit) brood belegd met kaas en ham, die in een croque-monsieurapparaat of tussen een grilltoestel lekker goudbruin gebakken worden.
De Croque Monsieur (spreek uit: krok mesjeu) is in 1910 bedacht in Frankrijk. In Franse cafés en bars kun je het bestellen als snelle snack.
Monte Cristos zijn zoet-zout-pittig, terwijl Croque Madames hartig zijn . In de Monte Cristo komt het vochtelement van mosterd en frambozenjam, terwijl in de croque madame het vocht afkomstig is van de zachte eidooier en bechamelsaus.
Met één croque-madame zit je al gauw rond de 450 calorieën. Eet je er twee, dan is dat dus het dubbele en heb je wel een flinke lunch op.
Geroosterd zuurdesembrood met duxelles van boschampignons, gestoofde spinazie en jonge Cantal kaas, afgewerkt met gebakken champignons, een spiegelei en een kruidensalade.
De naam uitsmijter stamt mogelijk van de wijze waarop het gerecht na het bakken uit de pan direct op het bord wordt gesmeten, of omdat dit gerecht nog snel voor sluitingstijd gegeten werd, voordat men er werd uitgesmeten'.
Een krachtig en pakkend slot
De uitsmijter kun je voorbereiden, maar als dat niet lukt, kun je altijd eindigen met het kort en krachtig herhalen van je kernboodschap: 'En daarom ben ik voor het verlagen van de leeftijd om te mogen stemmen naar zestien jaar!
Het woord spiegelei vindt zijn oorsprong in het Frans; het is een Nederlandse vertaling van oeuf (au) miroir. Waarschijnlijk heeft het ei die naam gekregen omdat de hele, meestal glimmende dooier reflecteert, net zoals een spiegel dat doet.
'n Tosti heet in België een 'croque-monsieur' (spreek uit: krok mesjeu). Dat klinkt een stuk luxer, maar het is net zo snel te maken als een tosti. Met de onderstaande tosti- recepten heeft u in een handomdraai een heerlijke, warme kerstlunch voor de hele familie klaar.
Ketchup of curry zijn klassieke sauzen, maar je kunt ook denken aan mayonaise, mosterd of een zelfgemaakte saus.
Als je precies dezelfde kaassoort (en brood) gebruikt is een tosti niet ongezonder dan een broodje met kaas. Het smelten van de kaas heeft geen invloed op de voedingswaarden. Daarom maakt het dus ook niet uit of je nou een tosti of een normaal broodje met kaas eet.
De naam "croque madame" zou zijn ontstaan in de jaren 60. De naam is een woordspeling, aangezien het gebakken ei bovenop de sandwich op een vrouwenhoed lijkt .
Serveer de sandwiches met een salade van kleine stukjes Romaine, Clementine sinaasappelpartjes en gesneden groene uien gemengd met een lichtzoete vinaigrette om de rijke hartigheid van de sandwiches te complimenteren. Ik vind Brianna's Blush Vinaigrette lekker. 4 (1/2-inch-dikke) stevige witte boterhammen van goede kwaliteit.
Een croque madame is simpelweg een croque monsieur met een gepocheerd of gebakken ei erbovenop. Het verschil tussen de twee sandwiches heeft te maken met hoe het ei in de rest van de ingrediënten is verwerkt: Bij een croque monsieur wordt het brood in het geklopte ei gedoopt voordat het wordt gekookt (in de stijl van French toast) .
Traditioneel bestaat hij uit twee sneetjes getoast brood met ham en/of kaas erop. Vaak wordt het beleg ook meegebakken. Daar bovenop komt de garnering (sla, augurken…) en tot slot minstens twee spiegeleitjes om het helemaal verrukkelijk te maken.
Duitse bakkers gebruiken relatief veel rogge in hun desembrood en laten het deeg rijzen op lage temperaturen.Zo komen er meer azijnzuren vrij. Nederlandse bakkers laten het deeg over het algemeen op hogere temperaturen rijzen, zodat er melkzuren bijkomen. Deze geven het brood een zoetere smaak.
Duits avondeten
Vaak wordt hierbij brood en soep gegeten, maar het is ook gebruikelijk om kliekjes van de lunch op te warmen. Bij het avondeten wordt vaak bier gedronken, maar ook wijn is bij deze maaltijd populair. Goed om te weten: ga je uit eten in Duitsland? Je kunt hier niet bij alle restaurants pinnen.