Een keilbout is een speciale bout met metalen uitzetdelen om zware voorwerpen aan de muur te bevestigen. Bij het aandraaien van de bout gaan metalen plaatjes naar buiten waardoor de bout stevig in de ondergrond verankerd is. Er zijn keilbouten met als uitstekende deel een bout, draadeind, ring e.d.
Ankerbouten, ook wel keilbouten genoemd, zijn bij uitstek geschikt voor het monteren van zware belastingen. Een M12 ankerbout kan doorgaans (afhankelijk van het type ondergrond) een belasting van zo'n 200 kilo dragen.
Boor voor keilbout M10
Het gat in de muur maakt u ongeveer 70 mm diep. Dit zorgt ervoor dat er ruimte overblijft voor het vastmaken van het materiaal. Hoe dik dit materiaal kan zijn hangt af van de lengte van het betonanker. Dit staat bij de keilbouten aangegeven.
Keilbout vs chemisch anker in dezelfde maat zit qua draagkracht geen verschil in. Het grote verschil zit hem in het spanningsvrij monteren; bij oudere of meer poreuze baksteen loop je het risico dat je met een keilbout de steen kapot drukt.
Je kunt een keilbout uit de muur verwijderen door de moer helemaal los te draaien. Geef vervolgens een flinke tik op de bout, waarmee je hem dus verder de muur in slaat. Daarmee hef je het klemmechanisme op en kun je hem eenvoudig uit de muur halen.
Wanneer u een voetplaat wilt monteren met gaten van 14 mm, kunt u door de gaten van de voetplaat de 12 mm gaten in het beton boren op de juiste plaats. Wanneer u in dit geval kiest voor een keilbout, dat moet u eerst aftekenen, dan de voetplaat of constructie verplaatsen en dan pas 20 mm boren.
Je boort een gat zo groot dat de plug er precies in kan. Op het moment dat je de moer aandraait trek je de achterkant door de tapse bout naar buiten en klemt hij zich muurvast in het gat. Daarna draai je de moer los en monteer je de beugel waarna je de moer weer erop draait en vast zet.
De maat M10 wil zeggen dat u de verzinkte keilbout bevestigt in een voorgeboord gat met een boordiameter van 16mm.
Keilbouten zijn uitstekend geschikt om te gebruiken voor betonnen en stenen muren. Voor andere situaties kun je beter gebruik maken van pluggen.
De maat M8 wil zeggen dat u de verzinkte keilbout bevestigt in een voorgeboord gat met een boordiameter van 14mm.
Een inslaganker is een efficiënte oplossing voor de verankering bij sanitair, verwarmingen, airconditioning, diamantzaag- en diamantboormachines. Dankzij de geringe inschroefdiepte, de snelle montage en het gecontroleerd inschroeven is de inslaganker met binnenwerkse schroefdraad uitermate geschikt.
De messingplug gebruik je bij harde massieve materialen, zoals beton en kalkzandsteen. Groot voordeel: een diep gat boren is niet nodig voor optimale sterkte. Handig voor bijvoorbeeld het ophangen van tv-wandsteunen of andere staalconstructies.
Broze muren, zoals bims, poreuze baksteen en cellenbeton G2 Plaats twee pluggen achter elkaar, dat geeft met een lange schroef extra verankering. Hout, deur, hardhout etc. Zet met de Alligator plug 5mm de slotplaatschroef weer vast in het dolgedraaide gat.
Betonschroeven worden over het algemeen gebruikt voor het bevestigen van gemiddelde tot zware installaties in beton, massieve baksteen, holle baksteen of stenen ondergronden. Andere benamingen voor betonschroeven zijn betonankers, betonbouten of betonschroef ankers.
De reden dat het slim is om pluggen te gebruiken, is dat het, zelfs met voorboren, erg lastig is om schroeven in niet-elastische materialen te draaien. Maar wanneer u een groter gat maakt en hier vervolgens een elastische plug in draait, dan kun u de schroef wel inbrengen.
Voorbeeld: wil je schroefdraad M8 tappen dan moet je een gat boren van 6,8 mm. Machine tappen zijn geschikt om in een boormachine of speciale tapmachine te gebruiken.
Hoe gebruik ik mijn chemisch anker bij beton of volle steen? Bij beton of volle steen vul je het boorgat van achteren naar voren. Vul het boorgat voor meer dan 2/3de van de boorgat diepte. Je hebt bij beton of volle steen geen zeefhuls nodig.
Chemisch anker gebruiken
Controleer of het waterpas is en teken met potlood af waar je moet boren. Boor de gaten 2 millimeter groter dan de doorsnede van je draadstang. De boordiameter en de boordiepte is afhankelijk van een aantal plaatsingsparameters.
Je kunt het gat nu opvullen met gips of cement. Of als het gat nog in goede staat is, hergebruiken.
Deze keilbout, ook wel hulsanker of spreidanker genoemd, is niet alleen te gebruiken in beton, maar kan ook worden bevestigt in natuursteen, vol en hol metselwerk, kalkzandsteen en lichte betonblokken.
Daarom moet je voor de bevestiging speciale hollewandpluggen gebruiken, die vullen de holle ruimtes namelijk op. Cellenbeton (bijvoorbeeld YTONG) heeft een lage druksterkte en is erg poreus. Als je hier iets aan wil bevestigen, kun je het beste speciale pluggen, zoals de cellenbetonankers of de frame ankers gebruiken.
Beste, Als je naar de slagplug kijkt dan zit er vaak een markering op. Deze markering geeft aan wat er minimaal in de muur moet. Mocht er geen markering op staat ga er dan vanuit dat een 6 mm plug minimaal 4 cm in de muur zit en een 8 mm minimaal 5 cm.
De universele plug
Bij het indraaien van een schroef zet de plug uit, waardoor deze verankert in de muur. De plug zelf kan je na het boren met een hamer voorzichtig in de muur drijven. Daarna kun je er een schroef indraaien.
De nagelplug (spijkerplug/slagplug) gebruik je voor een gemakkelijke en snelle montage van onderconstructies van hout en metaal, wandverbindingen of pleisterprofielen. Je boort het te bevestigen materiaal direct met de plug in de muur. Daarna gebruik je een hamer om de spijker te bevestigingen.