Wat is het verschil tussen een bruinvis en een dolfijn? Alle bruinvissen en dolfijnen behoren tot de walvisachtigen en zijn dus familie van elkaar. Een bruinvis is echter een stuk kleiner dan de meeste dolfijnensoorten en heeft het een stompere snuit.Bovendien is de vorm van de tanden anders.
Hoe ziet de bruinvis eruit? De bruinvis is één van de kleinste walvisachtigen en een neefje van de dolfijn. Dit zeezoogdier heeft een donkergrijze tot zwarte bovenkant, lichtgrijze zijkanten met donkere vlekjes, een witte keel en buik met meestal een donkergrijze lijn van de mond naar de borstvin.
Vroeger werd gewoon alles wat in zee zwom 'vis' genoemd en alles wat donker van kleur was 'bruin'. In de middeleeuwen werden bruinvissen zeevarken genoemd. Toen werden ze veel gegeten. Bruinvissen kwamen vroeger in grote aantallen voor langs onze kusten.
De bruinvissen (Phocoenidae) of rondsnuitdolfijnen vormen een familie van kleine walvisachtigen uit de onderorde der tandwalvissen (Odontoceti). Ze zijn nauw verwant aan de dolfijnen (Delphinidae). De familie bestaat uit zes soorten in drie of vier geslachten. Ze komen in alle oceanen voor.
Spoiler alert: dolfijnen zijn eigenlijk walvissen. Althans, ze behoren tot de familie van walvisachtigen. Wetenschappelijk gezien behoren alle walvissen, dolfijnen en bruinvissen tot de Cetacea (walvisachtigen). Binnen de walvisachtigen zijn er twee onderordes: baleinwalvissen en tandwalvissen.
De grootste vis is de walvishaai. De reuzenhaai weegt ongeveer 5000 tot 7000 kilogram. De nakomelingen van de reuzenhaai zijn flinke baby's: ze kunnen al anderhalve meter tot twee meter groot zijn bij geboorte.
Aanval op de lever
De lever van de haai is namelijk zeer voedzaam. Fysiek is de orka superieur aan de haai. Bovendien jagen walvissen in een school. In tegenstelling tot andere vissen hebben haaien – en andere kraakbeenvissen als roggen – geen zwemblaas vol met lucht om ervoor te zorgen dat ze boven kunnen komen.
Bruinvissen slapen in het water. Ze slapen weinig en half: hun ene hersenhelft blijft wakker terwijl de andere hersenhelft slaapt. Zo blijft het dier toch altijd alert. Dat moet wel omdat ze boven water moeten ademhalen.
Walvissen, bruinvissen, dolfijnen, tandwalvissen, balein- of baardwalvissen, walvisachtigen en cetacea, zijn woorden die regelmatig opduiken. Wat bedoelen we nou met de ene naam en wat met de andere? Walvissen, dolfijnen en bruinvissen behoren tot de walvisachtigen, ook wel Cetacea genoemd.
De aantallen bruinvissen in het Nederlandse deel van de Noordzee worden geschat op 21.000 tot 77.000 duizend 2019.
Bruinvissen gebruiken hun staart om vooruit te komen. Door de staart op en neer te bewegen kunnen ze snelheid maken. De borstvinnen gebruiken bruinvissen om te sturen en de rugvin zorgt voor de stabiliteit in het water.
De bruinvis
Het is, net als andere walvisachtigen, een zoogdier dat in de zee leeft en boven komt om adem te halen. De gewone bruinvis wordt veel gezien in onze Nederlandse wateren. Je kan ze tegenkomen in de Noordzee, Waddenzee en ook in de Oosterschelde. Deze dieren zijn zich niet van grenzen bewust.
Je zou het misschien niet zeggen, maar er zwemmen duizenden dolfijnen in de zuidelijke Noordzee. Vroeger kwam de tuimelaar ook veel voor, maar tegenwoordig zie je de witsnuitdolfijn vaker. Zo nu en dan worden er gewone dolfijnen of witflankdolfijnen gespot.
De dolfijn is een vleeseter, dat wil zeggen dat hij andere dieren eet. Hij eet vissen, octopussen, schaaldieren, scheldpieren en krill (kleine garnalen). De dolfijn is een soort tandwalvis en al zijn tanden zijn gelijk! Ze zijn allemaal klein, maar heel scherp.
Dolfijnen zijn uiterst slim, speels en sociaal, maar soms ook erg sluw. Ze kunnen namelijk bendes vormen, die anderen nietsontziend treiteren en zelfs martelen. Ze herkennen zichzelf in de spiegel en begrijpen het aanwijzen van een voorwerp door een mens.
Dolfijnen leven onder water. Ze lijken op vissen, maar zijn dat niet. Wist je dat een dolfijn zelfs kan verdrinken?
Maar dolfijnen zijn en blijven wilde dieren, die regelmatig mensen verwonden met beten, snijwonden en gebroken botten. Dat doen ze niet expres, het zijn gewoon grote en sterke wilde dieren die niet geschikt zijn voor de omgang met mensen.
Als hij heel diep zou slapen zou hij gewoon vergeten adem te halen en zou hij verdrinken. Daarom blijven ze altijd een klein beetje wakker. Ze slapen met EEN oog dicht en EEN oog open. Zo kunnen ze dus wel uitrusten, maar tegelijk erover nadenken om zuurstof te halen.
Hoe lang kunnen bruinvissen onder water blijven? Bruinvissen zijn zoogdieren, dus ze halen boven water adem. Dit doen ze door middel van het blaasgat boven op het hoofd. Ze kunnen meer dan 5 minuten onder water blijven.
Ze halen adem met longen, dus niet met kieuwen en ze zijn warmbloedig. Wat raar is, is dat zoogdieren meestal behaard zijn en dolfijnen zijn dat niet. Ze hebben alleen voor hun geboorte en vlak erna wel haren op hun snuit gehad. Andere zeezoogdieren zijn zeehonden, zeeleeuwen, walrussen en walvissen.
De enige vijand van de orka is de mens. Er werd lange tijd op orka's gejaagd omdat ze de vis van de visser opaten. Of omdat ze werden verkocht aan een dolfinarium. Tegenwoordig is het jagen op orka's verboden.
de witte haai of mensenhaai (Carcharodon carcharias) de tijgerhaai (Galeocerdo cuvier) de stierhaai (Carcharhinus leucas) de zandtijgerhaai (Carcharias taurus).
Toch slagen orka's er blijkbaar in witte haaien te doden én - opmerkelijk - vooral hun lever op te peuzelen. De carcharodon carcharias of mensenhaai staat in de biologieboeken omschreven als toppredator in de meeste voedselketens over de hele wereld.