Ook in de avond eten de mensen in Italië vaak het nodige, zoals stokbroodjes met tapenade of andere kleine hapjes. Natuurlijk drinken ze hier graag een heerlijk glas Italiaanse wijn bij, of een glaasje Grappa, de Italiaanse brandewijn.
Italië heeft een grote geschiedenis in het produceren van likeuren en digestieven. Grappa, limoncello, amaro, sambuca.
In Italië worden truffelgerechten vaak met Barolo of een andere grote rode wijn gecombineerd, maar met een volle witte wijn is de combinatie vaak net iets verfijnder. Probeer maar eens met een Chardonnay, Falanghina, Friulano of Pecorino.
Bellini: Italiaanse cocktail met Prosecco
Bellini is een Italiaanse cocktail gemaakt met Prosecco en perziksap. Het is een zeer stijlvolle drank, uitgevonden door Giuseppe Cipriani in de legendarische Harry's Bar in Venetië.
Een Italiaanse aperitief: de Aperol Spritz.
Er lijkt een zweem van Italiaanse flair te zitten achter het decadente gebruik van espresso en de chique presentatie, maar niets is minder waar: de Espresso Martini vindt zijn oorsprong diep in het bruisende en ruige Londen van de jaren 80.
Het draait om balans en kleine porties
Italianen stoppen gewoon met eten als ze vol zitten en nemen dan een koffie. Maar ook de ingrediënten van hun dieet zijn uitgebalanceerd: niet te veel vet, net genoeg koolhydraten, veel vis en kip en weinig rood vlees.
Limoncello is een Italiaans likeur gemaakt van citroen, veel suiker, water en bijna pure alcohol. De drank bevat na het maken ongeveer 30-35% alcohol en is een sterke drank dus.
Chinotto is een drankje dat wel wat weg heeft van Crodino. Ze hebben namelijk beide een kenmerkende bittere smaak. De Chinotto is echter door de jaren heen een beetje in de vergetelheid geraakt. Hoewel de Italianen Chinotto nog wel drinken, is het drankje in andere landen nauwelijks nog bekend.
Jonge grappa's dienen rond de 10°C gedronken te worden, terwijl oudere grappa's beter smaken tussen de 16 en 18°C. Ook het juiste glas is van belang. Jonge grappa kun je het beste drinken uit een tulp vormig glas, oudere grappa uit een cognac glas.
De gewoonte om bier bij pizza te drinken zou volgens de overlevering rechtstreeks afstammen van een traditie van de oude Egyptenaren. Zij dronken al een op een bier lijkend brouwsel bij hun baksels van gemalen graan en water. Ook vandaag de dag geven veel Italianen nog altijd de voorkeur aan bier boven wijn bij pizza.
Na het eten drinken veel Italianen nog een digestif, zoals limoncello (citroendrank) of een espresso om je grote maaltijd van zojuist iets makkelijker te kunnen verteren.
Het is niet gebruikelijk om fooi te geven in Italië. Meestal zijn er wel servicekosten van rond 10% berekend. Dus vergeet niet om te controleren of dit bedrag niet al is opgenomen in het totaalbedrag. In sommige Italiaanse restaurants berekenen zij ook “coperto”.
U koopt bij ons al een echte Barolo voor net onder de € 25. Maar ook een Barolo van meer dan € 100. En een ruime keus aan Barolo's tussen deze 2 uitersten. Ontdek eenvoudig uw favoriete Barolo met onze proefdoos.
De prijzen van laag, beginnend voor rond de € 25,00 oplopend tot meer dan € 100,00. Wijnen met de hoogste waarderingen, onbekende parels, proefdozen etc.
Sommige dingen zijn juist heel goedkoop in Italië. Zo kun je de lekkerste Italiaanse wijnen bij de boer zelf kopen, of in een grote wijnhandel. Door het rechtstreeks bij de producent te kopen, is de wijn veel goedkoper. Dit geldt natuurlijk ook voor olijfolie, worst, kazen en andere heerlijke streekproducten.
Hou je van zoete brioches of cornetti (croissants), met jam, honing of Nutella dan zit helemaal goed in Italië. De Italianen ontbijten namelijk het liefst zoet. Ze ontbijten thuis met een kop warme melk en koekjes om lekker te dopen of buiten de deur bij een barretje met een cappuccino met een brioche.
De cocktail van espresso, wodka, koffielikeur en suikersiroop heeft met 'esma' zelfs een koosnaam te pakken. De Nederlandse doorbraak van het drankje, dat in de jaren 80 in Londen ontstond, liet even op zich wachten, maar inmiddels is dit vloeibare, boozy dessert populairder dan ooit.
Aantal: Aperol is een van de bekendste drankjes in Italië. Het lage alcoholgehalte laat toe om het puur en gekoeld te drinken. Daarnaast is Aperol uitstekend om te mengen in een longdrink met soda, fruitsap, andere alcoholische dranken of mousserende wijn.
Bij het vergelijken van Aperol en Campari, is een eenvoudige manier om de twee te onderscheiden, door Campari te beschouwen als de "oudere broer / zus." Kijk eens terug naar alles wat we hebben besproken - leeftijd, kleur, alcoholgehalte en zelfs smaak - en Campari is in elk opzicht groter.