De bitterbal is in alles hetzelfde als de kroket.Alleen de vorm is anders. Als u een bitterbal en kroket van hetzelfde merk in hetzelfde vet zou bakken dan zou er geen verschil in smaak zijn. De bitterbal dankt haar naam trouwens aan het bittertje.
Het zal je niet ontgaan zijn dat onze bitterbal een ronde variant is van de kroket.
Water, tarwebloem, paneermeel (tarwebloem, volkorentarwemeel, zout, gist, zonnebloemolie), plantaardige oliën (palm, raap, zonnebloem), rundvlees 8%*, scharrelkippenei-eiwit, natuurlijk aroma (bevat selderij), rundergelatine, zout, tarwegluten, kruiden en specerijen, tarwezetmeel, dextrose, kleurstoffen: karamel en ...
Bitterballen zijn zelf niet bitter. De naam verwijst naar het feit dat ze vroeger gegeten werden als hapje bij een bittertje: een glaasje sterke drank. Er bestaan verschillende soorten bitter(tjes).
Bitterbal. "Mensen denken dat een prikkertje de netste manier is om een bitterbal tot je te nemen, maar vaak levert veel gedoe op. Het beste is om een klein beetje van het kapje af te bijten, de bitterbal af te laten koelen en daarna op te eten." En niet blazen.
Vaak wordt de bitterbal geserveerd met andere snacks zoals de frikandel en loempia. Tezamen vormen zij een bittergarnituur, wat dus is vernoemt naar de bitterbal.
De ovenballen van Mora worden daarentegen unaniem als beste beoordeeld. De ragout heeft een lekker vlezig vetje en fijne dosis nootmuskaat. ,,Dit proeft gewoon alsof oma in de keuken heeft gestaan”, jubelt Teepe. Ook Knuvers is enthousiast.
Ze halen het beste in elkaar naar boven en ze zorgen ervoor dat de smaak intensiveert. Nog een leuk weetje is dat mosterd een super gezond product is vol belangrijke mineralen en het zorgt voor een snellere afbraak van vetten. Je kan dus zonder zorgen onbeperkt mosterd eten bij jouw kroketten van de Bourgondiër!
De traditionele Nederlandse kroket is de rundvleeskroket, dus gevuld met rundvlees. Daarnaast komen kalfsvleeskroketten en satékroketten ook vaak voor in Nederland. Wanneer je thuis zelf kroketten wil maken, kun je het beste runderpoulet of kalfspoulet gebruiken.
Er blijkt best een groot verschil te zitten in het aantal calorieën. Zo bevat een kroket volgens het Voedingscentrum zo'n 127 calorieën en een frikandel 200 calorieën. Ook de andere voedingswaarden van de snacks verschillen van elkaar. Een kroket bevat bijvoorbeeld 5,5 gram vet en een frikandel 14,6 gram vet.
Kleinere kroketjes, meestal gemaakt van aardappelen of groenten, worden ook in andere landen gegeten als bijgerecht bij een uitgebreide maaltijd. De vleeskroket is gemaakt van een salpicon van vlees (een soort dikke ragout), die in koude toestand tot een rolletje wordt gevormd.
Typisch Nederlands? Niet echt. Hoewel bitterballen vooral veel gegeten worden in ons land, is het geen oer-Hollands product. Naar verluidt wordt de bitterbal tijdens de Tachtigjarige Oorlog ontdekt door een Spaanse scheepskok.
Vetten (gram)
De kroket, frikandel en bamischijf doen het als je kijkt naar de calorieën het beste. Het maakt wel veel verschil of je de snack eet met (wit) brood. Een broodje hamburger, broodje hotdog en de bamischijf bevatten de minste vetten. Een echte calorieënbom is de kapsalon met 1272 kilocalorieën.
Als een kroket te lang of op een te hoge temperatuur in het frituurvet zit dan kan deze knappen. Lees daarom altijd goed wat de bereiding van de kroket is. Dit kan namelijk per merk verschillen. Om de bereidingstijd te verminderen kunt u de kroketten ook eerst ontdooien.
Nee, de bitterbal is uiteraard niet bitter, maar juist gevuld met een hartige vleesragout. Het woord 'bitter' is afgeleid van het 'bittertje', een alcoholische versnapering die erg bitter van smaak is. Denk hierbij aan een glas jenever of wijn waar veel kruiden inzitten.
Het is een van de populairste snacks van Nederland en staat sinds april dit jaar op de lijst van immaterieel erfgoed. In Nederland worden gemiddeld 300 miljoen bitterballen per jaar geconsumeerd, dat zijn er zo'n 25 per persoon.
Verwarm de frituur voor naar 180° Celsius. Als de frituur heet is kun je de bitterballen langzaam in de olie laten zakken. Zet daarna de thermostaat terug naar 160° Celsius, zo voorkom je gebarsten en verbrande bitterballen. Bitterballen in de frituur zijn klaar in ongeveer 3 minuten.
De winnaar
De grote winnaar van deze test was McCain, maar er was een ex aequo tussen de klassieke kroketjes en die op grootmoeders wijze. Op de tweede plaats volgen de geribbelde kroketten van Carrefour. Commentaren: 'Lekker veel nootmuskaat', 'Goede aardappelsmaak', 'Goede combinatie tussen de korst en de vulling'.
Kunnen bitterballen in de airfryer? Ja, maar net als bij de kroket kies je het beste voor een oven of speciale airfryer variant.
Bitterballen en bier
De Van Dobben Rundvleesbitterbal past, vanwege de volle body van de ragout en de zachte, romige smaak van het vlees, volgens hem heel goed bij een blonde tripel (zoetig, met redelijk wat koolzuur).
Paneer nu de kroketten. Haal de staafjes eerst door de bloem, dan door het ei en als laatste door het paneermeel. Dit is echt een klusje voor twee personen: de een rolt, de ander paneert. Zorg dat de kroketten compleet gepaneerd worden, zodat er tijdens het frituren geen barsten in de korst komen.
De hoeveelheid voedingswaarde per kroket is 214 kilocalorieën”, legt zij uit. Verder bevat de kroket 14 gram vet, waarvan 7 gram verzadigd, 5,3 gram eiwitten en 16,8 gram koolhydraten, waarvan 2,1 gram suikers, en 20 milligram cholesterol.