Een abces is een holte gevuld met etter. In 30 tot 40% van de gevallen vormt er zich ook een fistel. Een fistel is een gangetje tussen de etter en de darm of de huid rond de aars. Abcessen ontstaan doorgaans vanuit een wondje in de endeldarm.
Ontsteking of zwelling: Onder de opening ontstaat wel eens een ontsteking. De anale fistel ziet er dan uit als een puistje. Pijn: Er kan ook alleen maar pijn zijn, want soms is een beginnend abces moeilijk te zien en/of zit de opening van het kanaaltje net in de anus in plaats van in de huid eromheen.
Symptomen van een abces
Zwelling, pijn en warmte op de getroffen plek. Het gebied rond het abces is meestal rood van kleur. Koorts. Misselijkheid.
Een fistel ontstaat meestal door een ontsteking in een anaalplooi of -kliertje. Dit kan bij iedereen gebeuren; een aanleiding is niet bekend. Wanneer deze ontsteking zich verder uitbreidt naar de sluitspier van de anus en vervolgens door de huid breekt, blijft er een fistel over.
Een fistel is een soort zweertje dat vanuit een zieke darm doordringt en een weg zoekt naar nabij gelegen organen of naar de huid. Zo ontstaat een met slijmvlies bedekt tunneltje waar etter of zelfs ontlasting doorheen loopt. Helaas zijn fistels niet altijd tegen te gaan, maar meestal wel te genezen.
Het loopt meestal vanuit het anale kanaal via de inwendige en/of uitwendige kringspier naar de huid rondom de anusopening. Dit noemen we dan een peri-anale fistel. Op de plaats van de fistel is een gaatje te zien in de huid. Een fistel is meestal ongevaarlijk maar gaat eigenlijk nooit vanzelf over.
Behandeling van het abces
Als de pus weg is, geneest het abces meestal vanzelf. We behandelen u daarom als volgt: We verdoven de huid rond het abces met een spuit. Omdat ontstoken huid moeilijk te verdoven is, kunt u toch nog pijn voelen door de behandeling.
Wat u kunt verwachten van de behandeling
Nadat duidelijk is in welk stadium de ontsteking zich bevindt, maakt de tandarts een snede of een gaatje in het abces om de druk te verlichten. Vervolgens kan de pus afvloeien. Het kan zijn dat u antibiotica voorgeschreven krijgt om de infectie te bestrijden.
Antibiotica alleen helpen niet. Een abces moet worden opengemaakt, en een fistel uitgesneden. Daarom zal je arts je altijd doorverwijzen naar een chirurg.
Een fistel verdwijnt niet vanzelf. Vrijwel altijd is er een operatie nodig. Alleen bij fistels die ontstaan door ontstekingsziekten, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, kunnen medicijnen de fistel soms genezen. Er zijn verschillende operaties mogelijk.
Klachten. Uit een fistel komt meestal regelmatig vuil, bloed of vocht. Ook kan er af en toe een zwelling met een abcesje ontstaan, dat zich via de fistel ontlast. Dat veroorzaakt meestal pijn en druk.
Fistels kunnen je enorm belemmeren in je dagelijks leven. Ze kunnen leiden tot pijn, vocht- en pusverlies en daarmee tot ongemak en schaamte.
moeilijker kunnen ademen. Een abces in het hoofd-halsgebied is een potentieel gevaarlijke aandoening. Abcessen kunnen zich snel uitbreiden vanuit de mondholte naar de hals, waar de ademhaling dan in het gedrang kan komen. Patiënten met een verdenking op een abces zien we daarom altijd nog dezelfde dag.
U mag na de operatie meestal de zelfde dag weer naar huis. Als vervolg op de operatie krijgt u altijd een controle afspraak mee op de polikliniek. Het anale kanaal geneest niet heel snel, vaak heeft het enige tijd nodig voordat het heelt. Over het algemeen krijgt u een controle afspraak na 6 weken.
Een fistel gaat bijna nooit vanzelf over. Meestal is een operatieve behandeling nodig. De behandeling zorgt ervoor dat pus wordt afgevoerd, dat er geen nieuwe ontstekingen komen en dat de fistel uiteindelijk dichtgroeit.
Voordat abcesvorming van een ontstekingsproces kan optreden, zijn antibiotica belangrijk. De abces zelf kan niet genezen voordat de etter of pus een uitweg heeft gevonden. Meestal kan de doorbraak versneld worden door aanprikken (punctie) of insnijden (incisie).
Bij diepe huidinfecties zijn meestal orale antibiotica geïndiceerd of is operatief ingrijpen noodzakelijk. Bij orale antimicrobiële behandeling heeft een smalspectrum-penicilline de voorkeur. Macroliden en clindamycine zijn alternatieven wanneer bijvoorbeeld penicillinen niet worden verdragen.
De behandeling bestaat onder andere uit het laten leeglopen van het abces als het niet gescheurd is. Je tandarts kan ook adviseren om vrij verkrijgbare pijnstillers te nemen, je mond te spoelen met warm zout water en een antibioticum te nemen.
Klachten door een fistel
Pijn bij het plassen. Luchtbellen in je urine. Urine die niet via je plasbuis naar buiten komt, maar bijvoorbeeld via je vagina, anus of via een fistel in je huid. Je hebt dan geen controle over je urine.
Een abces is een holte gevuld met pus of wondvocht als gevolg van een ontsteking.
Abcessen zijn vrijwel altijd het gevolg van een bacteriële infectie. De bacteriën scheiden toxinen af en veroorzaken het afsterven van cellen ter plaatse en een ontstekingsreactie, die afweercellen aantrekt, die ten dele ook weer uit elkaar barsten. Hierdoor ontstaat een holte in het weefsel, gevuld met etter.
Fistulotomie (open leggen van de fistelgang) of fistulectomie (uitsnijden van de fistelgang) Een fistel die dicht bij de anus loopt, loopt meestal nauwelijks door de kringspier. De fistelgang kan dan worden open gelegd of uitgesneden zonder teveel kringspier (maximaal 1/3 deel) door te moeten nemen.
Antibiotica kunnen de klachten van fistels duidelijk verminderen. Ook kunnen ze helpen bij het genezen van de fistels. Vaak worden antibiotica gecombineerd met setons of andere medicijnen, zoals immunosuppressiva of TNF-α blokkerende middelen.
Vaak worden bij fistels en abcessen verschillende medi cijnen ingezet. Meestal worden de abcessen behandeld met antibiotica zoals, metronidazol (Flagyl®) en ciprofloxazine (Ciproxin®). Bij een actieve ontsteking zijn antibiotica effectiever dan andere middelen.