Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product achteruit gaan, maar smaakt het meestal nog goed. Je kunt het dan nog wel veilig eten. Een TGT-datum staat op zeer bederfelijke producten. De TGT-datum is de laatste dag waarop het nog veilig is om het product te eten.
THT staat voor ten minste houdbaar tot en met de dag die op de verpakking staat. Na die datum kan de kwaliteit van het product achteruitgaan. Dat kun je bijvoorbeeld merken aan de kleur, geur en de smaak. Het product is vaak nog veilig om te gebruiken.
Houdbaarheidsdatum. Zolang de verpakking niet geopend is, kun je het product bewaren tot de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat geprint. Er zijn twee varianten: te gebruiken tot (TGT) en ten minste houdbaar tot (THT).
Als je vlees hebt liggen met een 'te gebruiken tot'-datum (TGT) van vandaag, kun je het die dag nog eten.Je hoeft het niet direct weg te gooien.
De THT-datum staat voor de garantie van kwaliteit. Als de THT-datum van producten verstreken is, is er sprake van verminderde kwaliteit. Maar het is wel nog altijd veilig om het voedingsmiddel te eten, op voorwaarde dat de producten in goede omstandigheden bewaard werden en dat de verpakking niet beschadigd is.
De TGT-datum geeft aan dat het product tot en met de vermelde datum veilig te gebruiken is, daarna kunnen er risico's voor de gezondheid optreden. Dat komt omdat bij verse vis en vers vlees bacteriën snel kunnen groeien. Is het over de datum, geopend of ongeopend, gooi het dan weg.
In het kort. Een THT-datum vertelt je dus vanaf wanneer de kwaliteit zal verminderen en kan je ook na datum nog gebruiken of opeten. Een TGT-datum zegt dat je het product enkel en alleen tot en met die datum mag consumeren en moet je respecteren.
Eet nooit voedsel na de houdbaarheidsdatum, ook al ziet het er nog goed uit en ruikt het nog goed. Het is veilig om voedsel te eten tot middernacht na de houdbaarheidsdatum die op een product staat, maar niet daarna, tenzij het voedsel gekookt of ingevroren is . Voedsel kan gekookt worden tot middernacht na de houdbaarheidsdatum die op het product staat en kan daarna worden afgekoeld en in de koelkast worden bewaard.
Veiligheid van rundvlees
De optimale temperatuur is 33°F voor vlees in uw koelkast. Bewaar ingepakt vlees op een bord of pan om druppels op te vangen die andere voedingsmiddelen kunnen besmetten. Over het algemeen kunt u verwachten dat u rundergehakt één tot drie dagen na de uiterste verkoopdatum kunt gebruiken, afhankelijk van hoe het is behandeld .
TGT-datum: staat voor 'te gebruiken tot' en betekent dat je dit product tot en met die datum kunt eten. Daarna kun je het beter weggooien. De TGT-datum staat op producten die snel bederven zoals vlees, vis, kip en voorgesneden groenten.
TGT (Target) is de verkoopdoelstelling voor een specifieke periode , terwijl ACH (Actual Contribution to Growth) de werkelijke verkoopdoelstelling is.
Deze datum is de laatste dag waarop je het product nog veilig kunt gebruiken. Na deze datum kunnen er ziekteverwekkers, zoals bacteriën, gaan groeien. Deze kun je vaak niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden. Na de TGT-datum is het product dus niet meer veilig.
Zuivel, voorverpakte vleeswaren (zoals boterhamworst) en brood- en toastsalades zijn bij aflevering minimaal 4 dagen houdbaar. Overige versartikelen zoals vlees, verse vleeswaren, gesneden groenten, verse pizza's, maaltijdsalades en stoommaaltijden zijn bij aflevering minimaal 2 dagen houdbaar.
Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten. Twijfel je toch, doe dan even de watertest. Leg ze in een grote kom met water en ga na of ze naar boven komen. Als ze drijven, is dit slecht nieuws en kan je ze maar beter weggooien.
Tip: schrijf de datum op de pot. Voedsel uit blik: Tomatenpuree, perziken in blik of kant-en-klare soep zijn vaak nog lang na de houbaarheidsdatum goed. Naast kijken, ruiken en proeven is het handig om te checken of het blik bol staat. Als dit het geval is kun je het product wel beter weggooien.
Niet consumeren na de TGT-datum.
Voor rauw gehakt, gevogelte, zeevruchten en verschillende soorten vlees (lever, tong, scharrelvlees, etc.), koel ze slechts 1 tot 2 dagen voor het koken of invriezen. Rundvlees, kalfsvlees, lamsvlees en varkensgebraad, steaks en koteletten kunnen 3 tot 5 dagen bewaard worden .
Is de datum verstreken? Gooi het gehakt dan weg. Tips om veilig om te gaan met vlees.
Soms kan het vlees grijsbruin van binnen zijn, maar dat komt niet door bederf. Die kleur duidt eigenlijk op een gebrek aan blootstelling aan zuurstof, wat normaal is . Supermarkten geven vaak korting op vlees, zoals rundergehakt, dat bruin is geworden, hoewel het nog ruim binnen de houdbaarheidsdatum valt.
Om de houdbaarheid van uw kip te verlengen, vriest u deze in op of voor die datum . Een hele kip kan tot 1 jaar in de vriezer bewaard worden. Kipstukken (bijv. borsten, dijen) kunnen tot 9 maanden bewaard worden.
Verse kip kan je doorgaans 2 à 3 dagen in de koelkast bewaren.
Data op verpakte worsten
Het product kan na de datum worden gebruikt, mits het veilig is bewaard . "Verkoopdatum" - vertelt de winkel hoe lang het product te koop moet worden aangeboden voor voorraadbeheer. Het is geen aankoop- of veiligheidsdatum.
Niet consumeren na TGT-datum vanwege kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
Uiterste consumptiedatum op zeer bederfelijke producten
Het gaat om producten die na deze uiterste consumptiedatum niet meer moeten worden geconsumeerd vanwege de mogelijke groei van pathogene micro-organismen.
Want hoe lang blijft je eten eigenlijk goed na die THT-datum? 'Tenminste houdbaar tot' (of 'best before') wil eigenlijk zeggen: tot deze datum is de kwaliteit van het product gegarandeerd, maar ook erna kun je het nog probleemloos eten.