Rijst is een graan maar bevat ook geen gluten.Couscous wordt gemaakt van tarwe en bevat wel gluten. Granen zoals tarwe hebben vanwege gluten een ongezond imago gekregen en quinoazaadjes lijken een betere uitkomst te bieden, maar dit is niet te onderbouwen.
Couscous nét iets gezonder
Al met al zijn de verschillen eigenlijk zo klein, dat het verwaarloosbaar is. Toch kun je zeggen dat couscous nét iets gezonder is dan rijst, omdat het iets lager is in calorieën en koolhydraten, maar wel meer eiwitten en vezels bevat.
Couscous is een graansoort die makkelijk te bereiden is, biedt een voedzamer alternatief voor witte rijst en kan helpen bij het ondersteunen van de vezelinname. Het biedt een handige bron van koolhydraten voor mensen die gluten kunnen verdragen.
Couscous is grof gemalen durumtarwe (gries) afkomstig uit Noord-Afrika en wordt vooral in Afrikaanse en Oosterse keukens gebruikt. Ook couscous wordt gekookt en is een prima vervanger voor rijst. Couscous zijn hele kleine bolletjes en hun structuur leent zich uitermate goed voor exotisch getinte gerechten.
Couscous bevat mager eiwit, wat spierherstel en groei bevordert. Het is rijk aan selenium, een krachtig antioxidant dat de gezondheid van de schildklier ondersteunt en het immuunsysteem versterkt. Daarnaast heeft couscous een lage vetinhoud, wat het geschikt maakt voor een caloriearm dieet.
Couscous bevat sowieso meer dan dubbel zo veel energie als aardappelen (150 kcal per 100 g). Bovendien bevatten aardappelen meer mineralen. En ook vitamine C, iets dat helemaal niet voorkomt in couscous. Dus: geniet van je couscous, maar laat er niet elke dag je aardappel voor.
Bevorderen van gewichtsverlies
Omdat het vezels bevat, kan couscous helpen om de vertering van voedsel te verbeteren . Dit kan je langer vol houden en honger en overeten verminderen, wat kan bijdragen aan gewichtstoename.
Goede vezelbronnen bij diarree zijn groenten en volkorenproducten, zoals volkorenbrood, havermout, volkorenpasta, zilvervliesrijst en volkoren couscous. Gebruik geen diarreeremmers bij plotseling optredende diarree.
Couscous, ook wel "babypasta" genoemd, en rijst kunnen in verschillende recepten door elkaar worden vervangen . En omdat de smaken van beide subtiel zijn, zal het verwisselen ervan je hele recept niet uit de koers gooien. Zowel rijst als couscous nemen de smaken over van de kruiden die je toevoegt, en geen van beide hoeft veel te schitteren.
Couscous is vetarm, koolhydraatrijk en bevat ongeveer 14% proteïne. Instant couscous heeft een medium GI (ongeveer 65), terwijl sommige parelvarianten een lage GI hebben (ongeveer 52) .
Iedereen die een koolhydraatarm of diabetisch dieet volgt, kan er zeker van zijn dat hij of zij nog steeds couscous eet . Het enige echte verschil is dat je de hoeveelheid couscous die je eet, beperkt. Door de portiegroottes te controleren en couscous in balans te brengen met eiwitten en groenten, kun je de inname van koolhydraten beter beheren.
De vezels in volkoren couscous dragen bij aan een langer verzadigd gevoel, wat kan helpen als je wilt afvallen.
Hoewel couscous een kleine hoeveelheid kalium levert, zijn fruit en plantaardige voedingsmiddelen, zoals avocado, bananen of aardappelen, veel betere bronnen van kalium . Couscous bevat veel koolhydraten en is mogelijk niet de beste keuze voor mensen met bloedsuikerproblemen, coeliakie of niet-coeliakie glutengevoeligheid.
Couscous bevat vooral koolhydraten. Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor het lichaam. Verder bevat couscous vezels, B- vitamines en mineralen zoals magnesium en zink. Couscous met voldoende graanvezel (meer dan 2,1 gram per 100 gram) past in een gezond voedingspatroon.
Couscous wordt gemaakt door tarwebloem met water fijn te wrijven. Het is dus een bewerking van (durum)tarwe en lijkt daarom meer op pasta. Couscous valt binnen de productgroep granen. Je kunt couscous prima als vervanger van rijst, pasta of aardappels eten.
Zilvervliesrijst past in een gezond voedingspatroon, het advies luidt om witte rijst te vervangen door zilvervliesrijst. Dit komt doordat zilvervliesrijst vezels bevat en die zorgen voor een goede darmwerking.
Heb je meer haast? Dan kan je de couscous ook opwarmen in de magnetron. Doe de bevroren couscous in een magnetronbestendig plastic bakje, voeg een eetlepel water toe en zet het in de magnetron. Zet de magnetron op de hoogste stand en verwarm steeds één minuut.
Toch wordt het stomen van de couscous vaak onderschat en niet zorgvuldig mee omgegaan. Waardoor de couscous plakkerig en in klonten in het bord terecht komt wordt of te droog wat vaak buikpijn met zich meebrengt. Couscous begin je door deze te stomen in een couscous pan.
Is parelcouscous gezond? Jazeker!Met één portie krijg je al heel wat belangrijke voedingsstoffen binnen. Er zitten bijvoorbeeld minder vetten, meer koolhydraten en meer natuurlijke eiwitten in dan in zilvervliesrijst, maar wel weer minder vezels dan in quinoa.
Bruin- of volkorenbrood is in principe beter dan witbrood, omdat het meer voedingsvezels bevat. Vezels absorberen en binden vocht en kunnen dus de ontlasting dikker maken. Hebt u zo nu en dan diarree zonder ernstige bijverschijnselen als braken en koorts, let dan eens op wat u hebt gegeten.
Het kalium in couscous heeft belangrijke functies, zoals het reguleren van de bloeddruk en de hartslag . Kalium helpt bij het reguleren van de vochtbalans, een belangrijke factor bij het reguleren van de bloeddruk. Couscous bevat 3,6 g eiwit per 100 gram en bevat een vet-tot-calorieverhouding van 1%.
Normale couscous wordt gemaakt van tarwemeel waar de graanvezels uit zijn verwijderd. Dat is minder gezond dan volkoren couscous. Hier zitten meer vezels, vitaminen en mineralen in.
Volkoren couscous is een goede bron van vezels. Vezels zijn op veel manieren goed voor je. Ze kunnen voorkomen dat je bloedsuikerspiegel stijgt en je langer vol houden. Ze kunnen ook helpen je cholesterol te verlagen , wat je kans op hartziekten kan verkleinen.
#1: Koolhydraten verhogen de productie van serotonine
Omdat serotonine angst kan verminderen en melatonine kan helpen bij het reguleren van de slaap-waakcyclus, kan het innemen van tryptofaan slaperigheid bevorderen.