In tegenstelling tot een warmtepompdroger, die met een warmtepomp en een koelmiddel werkt, droogt een condensdroger met een hitte-element. Het element wordt steeds warmer, waardoor de droge lucht een hoge temperatuur bereikt. Je wasgoed blijft met een condensdroger daarom minder lang mooi dan met een warmtepompdroger.
Dankzij zijn hogere droogtemperatuur droogt een condensdroger sneller dan een warmtepompdroger. 8 kg wasgoed is in een condensdroger gemiddeld een half uur eerder droog. Waar een warmtepompdroger er 2 uur en 45 minuten over doet, is een condensdroger in 2 uur en 15 minuten klaar.
Een warmtepompdroger is veel zuiniger dan een condensdroger. Waar de eerste in de hoogste energieklassen A++ of A+++ valt, kun je de laatste met een energieklasse B niet zuinig noemen. In een jaar verbruikt een gemiddelde condensdroger, met energieklasse B, ongeveer € 75,- meer dan een A+++ warmtepompdroger.
De droogkast hergebruikt de warme lucht tijdens het droogprogramma. Enkele duidelijke voordelen van een droogkast met warmtepomp: Aanzienlijk lager elektriciteitsverbruik in vergelijking met een condensatiedroogkast.Beter voor kledij en textiel, vanwege de lage droogtemperatuur.
Warmtepompdroogkast. De warmtepompdroogkast is de meest energiezuinige droogkast. Sommige modellen warmtepompdroogkasten zijn tot wel 60% zuiniger dan energieklasse A. Een warmtepompdroogkast is energiezuiniger doordat de warme lucht die de trommel ingeblazen wordt, hergebruikt wordt door de ingebouwde warmtepomp.
Het korte antwoord is simpel: alle was. Een warmtepompdroger kan door de hogere efficiëntie toe met een (veel) lagere temperatuur dan conventionele drogers. Ook is de luchtstroom vaak veel milder. Dit wordt nog eens ondersteund door een trommel met een speciale, beschermende structuur en gecontroleerde beweging.
Een warmtepompdroger voert water af aan een waterreservoir. Een condensdroger kan water op twee verschillende manieren afvoeren. Zo kan een condensdroger het water kwijt in een reservoir of een afvoerslang naar de waterafvoer. Voor een opvangbak is geen afvoer nodig, deze bak moet elke droogbeurt geleegd worden.
Het kan een aantal redenen hebben waarom jouw warmtepompdroger niet goed droogt, namelijk: Je hebt niet het juiste droog programma gekozen voor het materiaal van de kleding, er zit te veel wasgoed in de droogtrommel, de vochtsensor is vuil en de filter en condensor zijn niet goed schoon.
Wat kost een droogbeurt (dus met de wasdroger)?
Dan kost dit meer dan je wasbeurt in 2023. Een beurt met de wasdroger kost namelijk ongeveer 1,95 euro. Het kost namelijk nog meer energie!
In elk type droger kan brand ontstaan, ook in de nieuwere warmtepompdrogers.
Warmtepompdrogers zijn zuiniger in gebruik, maar duurder in de winkel. Vooral de warmtepompdrogers met energielabel A+++ verdienen zich in veel gevallen terug via de lagere energierekening. Veel mensen kopen tegenwoordig een warmtepompdroger. Dat is een voordelige keuze, voor jouw portemonnee én voor het milieu.
Een warmtepompdroger kan in principe in iedere ruimte geplaatst worden. Toch zijn er enkele dingen waar je op kunt letten bij het plaatsen van de wasdroger.
Een condensdroger is goedkoop in aanschaf, maar niet in het gebruik van de wasdroger. Het voordeel van de condensdroger is dat je de wasdroger op elke gewenste plek kunt plaatsten doordat je namelijk geen luchtafvoer naar buiten nodig heeft.
De automaat vangt het water op in het condensreservoir of voert het af met een afvoerslang. Dit is hetzelfde voor zowel een warmtepompdroger als een condensdroger. Bij de meeste drogers is er een afvoerslang meegeleverd, zodat je 'm zelf aansluit op de waterafvoer.
Een condensdroger vangt, net als een warmtepompdroger, het vocht uit jouw wasgoed op in een condensbak.Hierdoor heb je geen extra afvoerslang nodig en plaats je de condensdroger en warmtepompdroger overal in huis. Wel moet je de condensbak legen.
De oplossing is eenvoudig: reinig de binnenkant van de trommel met een doekje, bevochtigd met een reinigingsvloeistof op basis van citroen. Of gebruik natuurlijk citroensap, aangelengd met water. Beschik je over een droogkast met warmtepomp? Dan kan je ook gebruik maken van het Bosch-schoonmaakmiddel voor droogkasten.
Zo gaan warmtepompdrogers over het algemeen langer mee dan condensdrogers en luchtafvoerdrogers. Een levensduur van 11 jaar is gemiddeld, maar dan zijn er uiteraard ook uitzonderingen. De wasdrogers van Miele gaan bijvoorbeeld een stuk langer mee dan die van andere A-merken.
Een volgeladen warmtepompdroger met een vulgewicht van 8 kilogram en een energielabel A+++ zal er ongeveer 2 à 3 uur over doen om de droogcyclus te voltooien, terwijl een condensdroger hier 1,5 à 2,5 uur over doet.
Dankzij de lage droogtemperatuur én het hergebruiken van lucht droogt de warmtepompdroger veel energiezuiniger dan andere drogers. Er is namelijk veel minder energie nodig. Een warmtepompdroger kan tot wel 50% minder stroom verbruiken dan andere drogers. Dat maakt de droger beter voor het milieu.
Wat is een warmtepompdroger
Een warmtepompdroger gebruik je om je was te drogen. Het apparaat is uitgerust met een warmtepomp en een koelmiddel, die de lucht in de droger steeds opnieuw klaarmaken om door het wasgoed geblazen te worden.
De Bosch WQG233D1NL warmtepompdroger is in januari 2023 als Beste koop beoordeeld door de Consumentenbond met een 7,5. De warmtepompdroger heeft zijn hoge reviewscore te danken aan o.a. uitstekende droogresultaten en de energiezuinigheid.
Een condensatiedroogkast werkt met een verwarmingselement dat heet wordt.Door de hoge temperatuur droogt je wasgoed snel. Dit betekent dat de droogkast veel energie verbruikt en je kleding sneller krimpt of slijt. Het vocht uit je wasgoed komt in een condensbak die je tijdig moet legen.
Afvoerdrogers zijn in principe sneller en zuiniger met stroom dan condensdrogers, al wordt dit verschil steeds kleiner.