In de smaak van chardonnay komen we aroma's van vanille, karamel en boter tegen. Die botersmaken komen voornamelijk voor wanneer er een tweede malolactische gisting plaatsvind. Daarbij worden appelzuren omgezet in melkzuren, hierdoor krijgt de chardonnay een nog zachtere en boterige structuur.
Eikenhoutrijping : de sleutel tot boterachtige smaak
Dit proces geeft het een unieke, boterachtige smaak. Het omvat vaak eikenhouten vaten, die de wijn voorzien van een veelvoud aan smaakcomponenten die het romige karakter verrijken. Deze verouderingsprocedure beïnvloedt niet alleen de smaak, maar ook de textuur en kleur van Chardonnay.
Chardonnay die op eiken is opgevoed is rijk en vol warme smaken als vanille, boter en zelfs karamel. In een koel klimaat is komt dit terug als een boterzachte chardonnay vol citrustonen. In een warm klimaat proef je juist meer tropische fruittonen.
Boterachtige smaken komen van malolactische fermentatie, wat het secundaire fermentatieproces is van het omzetten van appelzuur in melkzuur . Appelzuur heeft een zure, groene appelsmaak. Melkzuur heeft een romige, boterachtige smaak.
Een 'boterige' wijn proeft een beetje vettig en zacht aan op de tong. In het geval van een Chardonnay komt deze boterachtige smaak door de 'malolactische' gisting. Dit is het tweede vergistingsproces dat de scherpe zuren in wijn omzet in zachtere melkzuren en dat geeft de romige en boterige smaak aan de wijn.
De term "boterachtig" beschrijft wijn met een rijke, romige textuur met aroma's of smaken die doen denken aan "gesmolten boter" of "geroosterd eiken" . Deze eigenschap wordt het vaakst aangetroffen in witte wijnen, met name Chardonnay, die malolactische fermentatie ondergaat en meestal rijpt in eikenhouten vaten.
Ja en nee. In veel gebieden worden Chardonnay gedurende korte of lange tijd op eikehouten vaten gelegd (dit heet dan houtgerijpt). Afhankelijk van de nieuwheid van de vaten en hoe lang ze op eikenhout liggen, krijg je een volle of minder volle romige smaak.
Wat u wilt zijn rustige smaken: milde, subtiele gerechten die niet te pittig, niet te scherp en niet te zuur zijn . Bonus: Chardonnay combineren met gerechten die de rijke, milde smaken aanvullen, zorgt ervoor dat de maaltijd ook beter smaakt.
Chardonnay is van nature een droge wijn. Dit betekent dat tijdens het fermentatieproces de suiker in de druiven volledig wordt omgezet in alcohol, waardoor er weinig tot geen restsuiker overblijft. Het resultaat is een wijn die droog is, wat simpelweg betekent dat het niet zoet is.
Geen van de boter-, toast- of vanillesmaken van eikenhout zullen aanwezig zijn in een niet-eiken Chardonnay . In plaats daarvan kunt u minerale tonen in uw glas vinden - vooral als het een koele klimaat niet-eiken Chardonnay is.
Chardonnay heeft over het algemeen een vollere body en kan tonen van rijp fruit en vanille hebben. Pinot Grigio is over het algemeen lichter en verfrissender, met tonen van citrus en groene vruchten. Daarnaast is Pinot Grigio vaak iets zoeter dan chardonnay.
Chablis wijn mag alleen in deze regio worden geproduceerd. Het gebied wordt niet groter en er is een maximum vastgesteld aan het aantal liters wijn dat jaarlijks per hectare geproduceerd mag worden. Schaarste en exclusiviteit dus. En ja, dat zie je terug in de prijzen.
SAUVIGNON BLANC
Misschien wel dé meest bekende droge witte wijn ter wereld.
Een premium Chardonnay is zacht en heeft een mix van smaken zoals citroen, perzik, soms tropisch fruit en een beetje vanille van de eikenhouten vaten waarin hij gerijpt is . Hij is niet te zwaar en laat een fijn, fris gevoel achter als je hem drinkt.
Hoe minder eiken, hoe beter
Hout is poreus, dus het laat veel zuurstof in de wijn toe naarmate de wijn zich ontwikkelt. Die verhoogde blootstelling aan zuurstof zorgt vaak voor malolactische gisting , waardoor chardonnay boterachtig smaakt. Een andere is smaak. Het eikenhout zelf verandert de wijn en geeft tonen van rook, vanille, toast en ceder.
"Oaky" is een veelvoorkomende manier om een Chardonnay te beschrijven. Sommige ruiken echt naar vers gesneden eikenhout, en dat komt omdat het is gefermenteerd en/of gerijpt in een eikenhouten vat . Matchbook's The Arsonist Chardonnay uit Dunnigan Hills is een geweldige demonstratie van deze stijl.
Omdat het als populair wijntype vaak in hoeveelheden wordt geproduceerd die niet bevorderlijk zijn voor de kwaliteit — zoals Merlo, een overigens fantastische druif, drie decennia geleden overkwam. Probeer eens een niet-gerijpte Chardonnay van Passaggio. Ga naar wijnevenementen en begin met het nippen van Chards voordat u overgaat op de rode. U zult een grote verscheidenheid vinden, sommige heerlijk.
Over het algemeen: Zin in een wat vollere, zachte en rijpe wijn, neem dan een Chardonnay.Meer zin in een frissere, iets drogere en pittige wijn, neem dan een Sauvignon Blanc.
Simpel gezegd, Chardonnay wordt meestal geproduceerd als een droge witte wijn , in tegenstelling tot zoete, en is vaak medium- tot full-bodied. Maar dit betekent niet dat er geen zoetheid is om over te spreken! Het is belangrijk om in gedachten te houden dat 'zoet' verschillende dingen kan betekenen voor verschillende mensen.
Is Chardonnay houdbaar? Een ongeopende fles Chardonnay kan 4 tot 5 jaar bewaard worden . Terwijl een geopende fles Chardonnay 3-4 dagen houdbaar is.
Chardonnay bij gegratineerde gerechten
Schaal- en schelpdieren maakt u ook altijd bij met een mooi glas chardonnay. Voor stevige gerechten, zoals pompoenrisotto, quiche, gerookte kip, gevogelte en varkensvlees is een volle stevige, houtgelagerde chardonnay de beste keus.
Chardonnay is een van de populairste witte wijnen voor beginners , dankzij de volle, zachte textuur en rijpe smaken van appel en peer. Chardonnay gerijpt in eikenhouten vaten zal ook een boterachtige, butterscotch-karamelsmaak hebben waar veel mensen van genieten.
Spreek je uit als: sjar-do-neh
Deze druif met groene schil wordt gebruikt om een breed scala aan witte en mousserende wijnen te maken, variërend van de voortreffelijk knapperige en minerale wijnen van Chablis tot de tropische smaken van warme klimaatwijnen uit gebieden zoals Marlborough, Nieuw-Zeeland.
Wijnen | Witte wijn | Chardonnay | Alcoholpercentage 12-14%
Aan de andere kant kunnen harde kazen zoals Comté of Gouda goed passen bij volle witte wijnen zoals Chardonnay.