Het cijfer geeft aan hoeveel gegevens de kabel kan verwerken: de Cat5 heeft een snelheid van maximaal 10/100 Mbps bij een bandbreedte tot 100 MHz, Cat5e levert 1000 Mbps, Cat6 zelfs 10 gigabit bij wel 250 MHz. De kabel is aan beide uiteinden voorzien van een RJ45-stekker.
CAT6 is een gestandaardiseerde twisted-pair-kabel voor Ethernet die backwards-compatible is met CAT5/5e- en CAT3-kabels. Net zoals CAT5e, ondersteunen CAT6-kabels gigabit Ethernet-segmenten tot 100 m, maar ze kunnen ook worden gebruikt in 10-gigabitnetwerken over een beperkte afstand.
Veel PoE-cameragebruikers zijn het erover eens dat de Cat 5 Ethernet-kabel voldoende is om de meeste IP-beveiligingscamera's van stroom te voorzien. De Cat 6 Ethernet-kabel is natuurlijk wel meer toekomstbestendig en zou geavanceerder zijn dan Cat 5 of Cat 5e in termen van stabiliteit en snelheid.
Wat is nu het grote verschil tussen CAT5E en CAT6? De snelheid is voor beide kabels gelijk 1 Gb echter de bandbreedte verschilt. Zie het als een 2 en een 4 baans snelweg, op beide mag je 120 rijden maar op de 4 baans weg kun je veel meer auto's tegelijk van A naar B laten rijden.
Voor de consument is cat 6 prima
Als je een internetverbinding hebt van 100 Mbit/s dan zul je aan een kabel met de capaciteit voor 10.000 Mbit/s weinig hebben. Als consument of voor normaal internet gebruik zal vaak nog de cat6 kabel aangeraden worden of, bij langere afstanden vanaf ongeveer 45 meter, een cat6a kabel.
CAT6/CAT6A
De kabel kan tot een lengte van 85m ook gebruikt worden voor 10Gbit/s (10.000Mbit/s) of wanneer er meerdere kabels naast elkaar liggen maximaal 37m. CAT6A is geschikt voor 10Gbit/s met een maximale doorvoersnelheid tot 500Mhz en maximale lengte van 100m.
Internetsnelheid. De Cat5e en Cat6 netwerkkabels zorgen voor een maximale internetsnelheid van 1 gigabit. Cat7 netwerkkabels zijn een stuk sneller en hebben een maximale snelheid tot 10 gigabit. Hiermee bent u goed voorbereid op de toekomst, deze netwerkkabels zijn erg geschikt voor hogere snelheden en glasvezel.
De Cat6a en Cat7 netwerkkabels worden op dit moment voornamelijk gebruikt voor grotere netwerken waar tegelijk veel data moet worden verstuurd. Of waar er piekmomenten zijn in dataverkeer. Voor de meeste particulieren raden we daarom de Cat6 kabel aan als je kijkt naar prijs en kwaliteit.
Heb je een internetsnelheid boven de 1000 Mbps?Dan is het advies te gaan voor een CAT 6a netwerkkabel. De CAT 7 en 8 zijn vooral bedoeld voor datacenters of speciale apparatuur met categorie 8 datapoort. Als gewone internetgebruiker heb je deze type kabels niet nodig.
de data kabel is CAT6 UTP. de zonnepanelen kabel is 5x6.
Als u zich afvraagt welke UTP kabel u het best kunt aanschaffen, kunt het volgende aanhouden: Voor thuisgebruik voldoet een Cat6a kabel altijd. Deze ondersteunt maar liefst 10.000 mbit/s met een doorvoersnelheid van 500mhz.
Net als bij CAT 5e is de maximale dataoverdracht 1000 Mbit hoewel 10.000 Mbit ook mogelijk is. Een CAT 6 kabel heeft een maximale frequentie van 250 Mhz. Ook bij CAT 6 is de maximale lengte 100 meter, maar dit is lager als je een snelheid hoger dan 1000 Mbit wilt halen.
Een Cat7 netwerk kabel wat is dat? Cat 7 en Cat 7a zijn nog strengere standaarden voor kabels en connectoren. Hierdoor ondersteunt het nog beter tegen crosstalk, tot wel 1000MHz. Maximale snelheid van de kabel is hierdoor nog hoger, 40Gb/s en 100Gb/s zijn hiermee mogelijk.
Cat8 is speciaal ontworpen om data met een snelheid van 40 Gbits over een afstand van 30 meter te kunnen verzenden. Daarnaast beschikt elke Cat8 netwerkkabel over een kern van koper. Koper zorgt ervoor dat de kabel deze snelheid ook daadwerkelijk over een langere afstand kan behalen.
U/UTP: zonder afscherming van aderparen en zonder afscherming per afzonderlijk aderpaar. F/UTP: aderparen voorzien van aluminiumfolie, maar zonder afscherming per afzonderlijk aderpaar. S/FTP: alle aderparen zijn beschermd met gevlochten metaal en iedere afzonderlijke aderpaar is afgeschermd met aluminiumfolie.
De modem heeft een ethernet aansluiting. Er moet dus een ethernetkabel tussen de modem en de router aangesloten kunnen worden.
Cat6 UTP netwerkkabel. KPN en Ziggo geschikt gecertificeerd. Ook te gebruiken voor andere netwerken en toepassingen met RJ45 connecties.
Deze categorieën houden verband met de snelheid en bandbreedte die de UTP kabel aankan. Cat5e is geschikt voor 1.000 Megabyte per seconde (Mbps) en 100 Megahertz (Mhz), Cat 6 verzorgde 10.000 Mpbs en heeft een bandbreedte van 250 Mhz en Cat6a is de snelste in zijn soort met 10.000 Mbps en een bandbreedte van 500 Mhz.
Zoals u wellicht al gezien had, hebben Cat6a kabels in vergelijking met Cat7 kabels dezelfde snelheid. Het grote verschil tussen Cat6a en Cat7 ligt hem in de doorvoersnelheid. De doorvoersnelheid, ook wel bekend als frequentie, geeft aan hoeveel bits (data) er in een seconde overgestuurd kunnen worden.
Bij glasvezel wil ik dat de Experiabox op dezelfde plek blijft staan. Hiervoor zal dus vanuit de meterkast een CAT7 UTP kabel (dus de zogenaamde equivalent van de rode kabel) van het glasvezelmodem naar de woonkamer moeten (via kruipruimte, een meter of 3 “hemelsbreed”).
Om de tv-ontvanger van Kabelnoord aan te sluiten vanaf de router heb je een coax- en utp-kabel nodig, eventueel een combikabel. Coax is de meest geschikte kabel om beelden te transporteren, een utp-kabel is voor het computerverkeer en dus voor de interactieve opdrachten.
Dat zit meestal in de meterkast, maar niet altijd. Onder het kopje 'prijsdetails' in de vergelijker kun je zien of er aansluitkosten zijn. De glasvezelkabel wordt als eerst aangesloten op de fiber termination unit (FTU). Dit kastje heeft geen stroomaansluiting nodig.
Aanleg glasvezel
Nadat glasvezel in een straat is aangelegd, worden individuele huizen of flats aangesloten. De monteur installeert een glasvezel-aansluitpunt, vaak in de meterkast. Een provider kan de verbinding vervolgens activeren en stuurt een installatiepakket op.
Nee dat mag niet. Glasvezelnetwerken worden vaak gelegd onder grond dat van de gemeente is zoals onder een weg, stoep of berm. De gemeente moet de aanleg volgens de Telecommunicatiewet toestaan (gedogen), maar mag wel (regie)aanwijzingen geven om overlast en onveilige (verkeer)situaties zo veel mogelijk te voorkomen.