Hoe meer tijd je in de zon doorbrengt, hoe meer melanine er wordt aangemaakt. Daarom zie je misschien meer sproeten als je op een zonnige dag buiten bent geweest.
Onder invloed van de zon wordt het melaninegehalte in de huid hoger, waardoor er meer pigmentophopingen ontstaan en dus meer sproetjes zichtbaar worden.
Blootstelling aan de zon zorgt voor het ontstaan van sproeten. Door de zon gaat de huid meer pigment aanmaak, wat zich uit in sproetjes. Sproetjes komen dan ook vooral voor op het gezicht en lichaamsdelen die vaak in de zon komen.
Hoewel je sproeten niet kunt stoppen, zal je huid door uit de zon te blijven en zonnecrème te gebruiken meer bescherming krijgen, waardoor er minder melanine wordt aangemaakt en je huid minder sproeten zal produceren.
In de zomer ontstaat onder invloed van zonlicht een verhoogd gehalte melanine in de huid. Zomersproeten ontstaan vooral op de aan zonlicht blootgestelde delen van de huid (gelaat). Zomersproeten komen vooral op jonge leeftijd voor. Alleen door zonlicht komen de sproeten tot uiting.
Over het algemeen zijn er twee soorten sproeten: gewone sproeten die komen en weer verdwijnen en ouderdomsvlekken die op de huid blijven. De gewone sproet verschijnt op de plaatsen waar de huid het meest wordt blootgesteld aan de zon in de zomermaanden - dat wil zeggen op de rug van de neus, wangen en armen.
In de winter en bij weinig zon verdwijnen sproetjes weer, of ze worden lichter. De goedaardige vlekjes bestaan uit korrels met donkere kleurstof die onze huid kleur geeft (pigment melanine).
Gaan sproeten vanzelf weg ? In tegenstelling tot levervlekken worden sproeten bij afwezigheid van zon bleker. Soms verdwijnen ze geheel in de wintermaanden om in de lente- en zomermaanden echter weer terug te keren (vandaar de nam “zomersproeten”).
Er is ook een zogenaamde triple crème; hydroquinone, in combinatie met vitamine A-zuur en hydrocortison, waarmee sproetjes lichter kunnen worden. Ook azelaic acid kan sproetjes iets verminderen. De beste methode om sproetjes te verwijderen is behandeling met laser of IPL.
In tegenstelling tot echte tatoeages waarbij inkt wordt gebruikt, gebruiken de PMU stylistes hier hetzelfde pigment dat wordt gebruikt voor Powder Brows, waardoor de sproeten niet permanent zullen zijn, maar na verloop van tijd zullen vervagen, tot wel drie tot vier jaar houdbaar, afhankelijk van je huid en levensstijl ...
Hoeveel sproeten je krijgt hangt ook af van hoe je met je huid omgaat. Hoe meer jouw huid verbrandt door de zon, hoe meer sproeten je kunt ontwikkelen. Deze zomersproeten vervagen vaak zodra de huid niet meer continu aan zonlicht wordt blootgesteld.
Mensen met dit huidtype hebben rood of lichtblond haar en een lichte kleur ogen. De huid is licht van kleur met meestal sproeten. Personen met dit huidtype verbranden heel snel in de zon en worden nauwelijks bruin. Meestal neemt het aantal sproeten juist toe na expositie aan zonlicht.
Sproeten zijn vaak erfelijk bepaald en ontstaan op jonge leeftijd. Niemand wordt er mee geboren maar kinderen krijgen ze in hun jongere jaren onder invloed van de zon. Vaak komen sproetjes voor bij mensen met een licht huidtype.
Ze kunnen soms wel wat groter worden tot ongeveer 1 centimeter groot. De vlekjes komen vaak in meervoud voor en zijn symmetrisch zichtbaar, dit wil zeggen dat ze zowel op de linker als op de rechter lichaamshelft voorkomen. Sproeten zijn vaak zichtbaar bij mensen met een licht huidtype met blond of rood haar.
Maar hoe ontstaan die sproetjes nou? Melanine werkt als het ware als een natuurlijke zonnebrand. Het maakt je huid wat donkerder en beschermt je huid tegen de zon. Wanneer de melanine zich dicht bij elkaar verzamelt onder de huid, dan wordt dit deel wat donkerder als de huid wordt blootgesteld aan zonlicht.
Pigmentvlekken gaan in de meeste gevallen niet vanzelf weg, maar ze zijn wel goed te behandelen. Met de laser kunnen we de overproductie van pigmentcellen in de huid afbreken, zodat de verkleuring verdwijnt. Naast een laserbehandeling kan ook een chemische peeling of een crème oplossing bieden.
Wat is de oorzaak van sproeten? Sproeten ontstaan omdat de pigmentcellen in de huid als reactie op zonlicht pigment gaan te maken. Sproeten ontstaan daarom vooral in de zomer, en in de winter trekken ze weer weg. Tevens kan het een genetische oorsprong hebben.
Permanente make up sproeten, ook wel de Faux Freckles genoemd, worden gecreëerd door het plaatsen van sproetjes door middel van een (semi) permanente make up behandeling. Semi-permanent betekent dat de sproetjes na 1 tot 3 jaar ook weer verdwijnen.
Citroen is goed tegen pigmentvlekken
Een ouderwetse en gemakkelijke oplossing: citroen smeren op de huid met pigmentvlekken. Het doel is de huid te bleken, zodat deze weer egaal wordt.
Door middel van lasertherapie is het mogelijk om sproetjes te verwijderen. Sproeten kunnen goed verwijderd worden omdat deze meestal vrij oppervlakkig op de huid aanwezig zijn. Laserbehandeling is mogelijk op alle lichaamsdelen waar de sproeten zich bevinden.
Je herkent een melanoom aan een vlekje op je huid of een moedervlek die verandert. Als een melanoom op tijd herkend en behandeld wordt, is de kans op genezing groot. Ga met gekke plekjes op je huid dus altijd naar de huisarts. Bij melanoom zit er een kwaadaardige tumor in de huid.
Zes procent van de Europeanen is hier drager van, zeggen onderzoekers uit onder meer Leiden en Rotterdam in de Volkskrant. Zij zien er gemiddeld twee jaar ouder uit. Nog eens 30 tot 40 procent heeft het gen met een mildere afwijking. Zij zien er in hun gezicht een jaar ouder uit.
Als je huid zichtzelf gaat herstellen, worden er nieuwe cellen aangemaakt.Deze nieuwe cellen vervangen de cellen in je pigmentvlekken, waardoor de vlekken verdwijnen. Na de eerste behandeling zal je zien dat de vlekken al wat vervagen. Na meerdere behandelingen kunnen ze zelfs helemaal verdwijnen.
Nee, dat bestaat niet.Niemand heeft bij zijn geboorte sproeten. Die ontstaan later door blootstelling aan de zon. Sproeten zijn ophopingen van melanine, een stofje dat verantwoordelijk is voor de kleur van je ogen, haren en huid.