Een latte macchiato begint, in tegenstelling tot de cappuccino, bij de melk. Waar je bij een cappuccino de melk bij de koffie schenkt, schenk je bij een latte macchiato de koffie bij de melk. Daarnaast gebruikt je voor een latte macchiato meer melk dan voor een cappuccino.
Cappuccino's bevatten iets minder melk, maar nog steeds een behoorlijke hoeveelheid calorieën en vetten per portie. Macchiato's daarentegen bevatten slechts een scheutje melk en zijn aanzienlijk lager in calorieën en vet. Dat maakt deze koffiesoort de gezondste keuze uit de rij.
Een latte macchiato heeft in verhouding meer melk dan een cappuccino. Een latte macchiato wordt vaak geserveerd in een groot glas. Het begint met de melk en vervolgens wordt er espresso bij geschonken.
Een gewone latte begint met espresso, waaraan gestoomde melk wordt toegevoegd.De latte macchiato draait dit om.Hier gaat de warme melk eerst in het glas, gevolgd door de espresso. Dit zorgt voor duidelijke lagen in de drank.
Cappuccino vs latte macchiato: wat is sterker? Zowel een cappuccino als een latte macchiato worden dus gemaakt met dezelfde drie ingrediënten: melk, espresso en melkschuim. Het verschil tussen deze koffievariaties zit hem in de bereidingswijze. Beiden zijn dus even sterk.
Qua cafeïnegehalte is een espresso eigenlijk de zwakste koffiedrank. Hoewel dat voor sommigen misschien een verrassing is, bevat een gemiddelde espresso tussen de 60 en 90 mg cafeïne, vergeleken met de meeste andere dranken die rond de 100 mg en hoger beginnen.
De koffiesoorten met espresso zonder melk zijn, in volgorde van sterk naar minder sterk, ristretto, doppio, espresso, doppio, lungo en americano.
Bij een latte macchiato wordt juist de koffie aan de melk toegevoegd. Doordat melk zwaarder is dan koffie en de koffie weer zwaarder dan het melkschuim, rust de koffie tussen de melk en het melkschuim in. Zo ontstaan de welbekende laagjes.
Met volle melk krijg je de mooiste schuimlaag. De eerste stap van het proces is dus het zetten van een espresso. Daarna komen de warme melk en het melkschuim erbij.
Crema is het romige, roodgouden schuim boven op je espresso. Het ziet er niet alleen aantrekkelijk uit, maar het zit vol smaak, textuur en aroma's. Deze prachtige schuimlaag verschijnt als heet water onder hoge druk door het koffiedik wordt gedrukt.
Voedingswaarde
Cappuccino's bevatten iets minder melk, maar leveren nog steeds een goede hoeveelheid calorieën, eiwitten en vet per portie . Aan de andere kant bevatten macchiato's slechts een scheutje melk en zijn ze aanzienlijk lager in calorieën, vet en eiwitten.
Vind je een cappuccino of flat white wat te veel? Dan kies je voor een cortado. De cortado is eigenlijk een cappuccino, maar smaakt iets sterker, omdat er minder melk aan toegevoegd wordt.
De Americano is groter in volume dan een espresso, waardoor jij langer van jouw kopje kunt genieten. Waar komt de Americano vandaan? Haar naam heeft de Americano te danken aan het brouwsel dat Amerikaanse soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog in Italië dronken.
De gezondste koffie is een kop warm gezette zwarte koffie zonder melk of suiker. Een kopje bevat vrijwel nul calorieën, bevat geen koolhydraten of vetten en nauwelijks natrium. En behalve antioxidanten levert zo'n kopje zwarte koffie nuttige voedingsstoffen als magnesium, kalium en niacine op.
Een Doppio Espresso wordt op dezelfde manier geëxtraheerd als een gewone Espresso, maar met twee keer meer gemalen koffie en twee keer zoveel heet water. De sterkte blijft met andere woorden hetzelfde, je krijgt alleen meer koffie in je kopje.
Espresso-Macchiato
Vergeleken met de Latte Macchiato, voeg je hier gewoon "spotting" van de opgeschuimde melk direct toe aan de espresso shot - geen gestoomde melk of iets anders. Dit is het type koffie met de minste hoeveelheid melk erin.
Door eerst de melk toe te voegen , worden de melkproteïnen beschermd tegen denaturering of wordt voorkomen dat slagroom gaat schiften . Maar vaker wel dan niet is dat niet hoe de meeste mensen thee zetten.
Maar uit nieuw onderzoek blijkt dat het beter is om na het opstaan een uur of twee te wachten met cafeïne. 's Ochtends maakt ons lichaam namelijk relatief veel cortisol aan, een stresshormoon dat er onder meer voor zorgt dat we 's ochtends wakker worden en dat ons overdag bij de les houdt.
In tegenstelling tot cappuccino, waar de etiquette onduidelijk is, zijn caffe macchiato en caffe latte bedoeld om te roeren . Deze dranken worden vaak geserveerd in heldere glazen om de gelaagdheid te laten zien. De lagen zijn echter niet bedoeld om daar te blijven, maar om te worden gemengd in de espresso met behulp van plastic of houten koffieroerders.
De beste melk voor jouw latte macchiato
Voor het meest romige schuim kies je voor volle, lang houdbare melk. Bewaar de melk koud voor het beste resultaat. Uiteraard kun je jouw latte macchiato ook maken met je favoriete melk. Havermelk, amandelmelk of sojamelk; alles is mogelijk.
De standaard verhouding voor een Americano is 30 ml espresso en 30 ml (heet) water. Bij de originele Americano wordt het glas met heet water en de espresso afzonderlijk geserveerd. Voor een sterkere smaak voeg je minder water toe.
Een cortado is een sterke shot espresso met een heerlijk warme melk. In principe hoort er geen schuimlaag op een cortado, maar dat wordt soms toch weleens gedaan. In Spanje noemen ze deze koffie dan 'leche y leche' (melk en melk). Een cortado wordt normaliter geserveerd in een klein glaasje en niet in een koffiekopje.
Pharisäer is koffie met een scheut rum en afgedekt met slagroom.