Cacaopoeder wordt gemaakt uit de zaden van de
Kleur, smaak en gebruik
Het heeft een kenmerkende geur en is wit tot lichtgeel van kleur. Cacaoboter wordt voornamelijk gebruikt voor het maken van chocolade. Daarnaast wordt cacaoboter gebruikt in cosmetica, waaronder lippenbalsem en andere beschermende zalven.
Naast bestandsdeel van gezonde chocolade, kun je rauwe cacao ook voor andere toepassingen gebruiken. Zo is het een heerlijke en gezonde toevoeging van je smoothie, yoghurt of kwark en kun je er ook lekker mee bakken.
Cacao is een bron van voedingsstoffen
Cacao bevat essentiële mineralen zoals magnesium, ijzer, kalium en koper. Magnesium is belangrijk voor ons energieniveau, is goed bij vermoeidheid en speelt een rol bij onze spierfunctie, zenuwgeleiding en botgezondheid.
Cacaobotervervangers zoals kokosvet en palmpitolie kunnen ook gebruikt worden, maar dan spreken we van compound chocolade.” Een optie is ook te kijken naar de dispergeermiddelen. Delbaere: “Bij een optimale dosering van bijvoorbeeld sojalecithine is minder cacaoboter nodig in de finale chocolade”.
Voor culinaire toepassingen kunnen vervangers zoals kokosolie, sheaboter en plantaardig bakvet de textuur en het vetgehalte van cacaoboter nabootsen. Hierdoor ontstaat er flexibiliteit in recepten voor van chocolade tot bakproducten.
Cacaopoeder wordt gemaakt uit de zaden van de cacaoboom. Bonen worden gefermenteerd en daarna in de zon gedroogd en in de fabriek gebrand en gemalen. Zo ontstaat een dikvloeibare cacaomassa. De cacaoboter wordt uit de cacaomassa geperst en de overgebleven droge koek wordt gemalen tot cacaopoeder.
Cacaoboter bevat ook polyfenolen, dit zijn antioxidanten die helpen het cholesterol- en bloedsuikergehalte te verbeteren en het risico op hartziekten te verminderen.
Cacao kan je gezondheid op verschillende manieren verbeteren. Het heeft een gunstig effect op je hart en vaatstelsel, bloedsuikerspiegel en nachtrust, en kan zelfs helpen bij het afvallen.
Het wordt aanbevolen om 1 tot 2 eetlepels per dag te consumeren , wat ongeveer 5 tot 10 gram rauwe cacaopoeder is. Als u echter wilt profiteren van de antioxidanten die aanwezig zijn in cacao, kunt u de dosis licht verhogen, maar het is belangrijk om te onthouden dat het theobromine en een beetje cafeïne bevat.
Cacao is al lang verdeeld in drie variëteiten: Criollo, Forastero en Trinitario. Conventionele wijsheid laat je geloven dat Criollo de beste is, Forastero de laagste kwaliteit en Trinitario in het midden.
Het is een fijn alternatief voor koffie. ⤖ Drink ook voldoende water, cacao is licht uitdrogend en dit voorkomt mogelijk hoofdpijn. Voldoende water drinken is altijd belangrijk :-).
Cacaopoeder is ook een geweldige toevoeging aan smoothies en andere dranken . Meng het met je favoriete fruit, melk of yoghurt voor een smakelijk en gezond drankje. Een lepel cacaopoeder verandert een simpele pindakaas smoothie in een chocoladeachtige verwennerij. Warme chocolademelk is een andere klassieke keuze die tot de laatste slok heerlijk is.
Cacaoboter geeft een rijke smaak en zijdezachte consistentie, waardoor het de perfecte basis is voor het maken van chocolade zonder dat er zuivel of room nodig is. Het kan worden gebruikt in cakes, bliss balls, taarten, 'nicecream', smoothies en eigenlijk alles waar je romige cacao aan wilt toevoegen .
Ondanks dat cacaoboter voor het grootste deel inderdaad bestaat uit verzadigde vetzuren (ongeveer 62% van het totale vetgehalte) valt het toch onder de gezonde vetten. Dit komt door de aanwezige vetzuren stearine olie, oliezuur en palmitinezuur.
Elke cacaoboom produceert gemiddeld 1 tot 2 kg cacaobonen per jaar. Na het plukken worden de bonen gefermenteerd en vervolgens gedroogd. Deze gedroogde cacaobonen zijn geschikt voor het maken van chocolade. Afhankelijk van de chocolade die je wilt maken, gebruik je cacaopoeder of cacaoboter.
De studie meldde dat consumptie van cacaobonenextractpoeder met 80 mg flavonoïden gedurende 4 weken door obese proefpersonen met borderline metaboolsyndroom een vermindering van lichaamsgewicht, tailleomtrek, glycemie en TG liet zien. Bloedspiegels van HDL-c namen ook toe in de cacaogroep.
Het eten van chocolade kan zorgen voor vervelende darmklachten zoals een opgezette buik, buikpijn, obstipatie, diarree en gasvorming. Vervolgens kun je ook last krijgen van je maag, oprispingen en misselijkheid. De suiker en melk in de chocolade zijn de grote boosdoeners.
Absoluut! De smaak van cacaopoeder in koffie is een smaakvolle verwennerij die een geweldig alternatief is voor de gewone kop koffie. Door cacaopoeder aan koffie toe te voegen ontstaat de beroemde Mocha, die een licht bittere en chocoladeachtige smaak geeft, die een respectabele plek heeft verdiend in veel koffieshops als favoriet bij fans.
Het eten van cacao verlaagt de kans op hartziekten en overlijden. Cacao zou dit effect kunnen hebben door de bloeddruk te verlagen en de bloedvatfunctie te verbeteren. Hoge bloeddruk. Het eten van pure chocolade of cacaoproducten gedurende 2-8 weken kan de bloeddruk verlagen bij mensen met hoge bloeddruk.
Cacao herstelt de lipide laag van de huid en versterkt de huidbarrière, waardoor de huid de vochthuishouding beter kan reguleren. Zo blijft je huid goed gehydrateerd. Rauwe cacao poeder kan een sinaasappelhuidje verminderen, doordat het de huid verstevigt en dode huidcellen afbreekt.
In een recent experiment verhoogde cacaoboter het LDL-cholesterol niet zo veel als voorspeld door het totale verzadigde vetzuurgehalte. Echter, vanwege het aanzienlijke palmitinezuurgehalte verhoogde cacaoboter de LDL-cholesterolconcentraties meer dan de meeste vloeibare plantaardige oliën.
Cacaoboter is 46% tot 57% van het gewicht van cacaobonen en geeft chocolade zijn karakteristieke smelteigenschappen. Cacaopoeder is de poedervorm van de droge vaste stoffen met een kleine resterende hoeveelheid cacaoboter . Onbehandelde cacaopoeder is bitter en zuur.
Over het algemeen wordt aanbevolen om niet meer dan 20-30 gram rauwe cacao per dag te consumeren. Dit komt overeen met ongeveer 1-2 eetlepels cacaopoeder. Rauwe cacao bevat bioactieve stoffen en cafeïne.
Cacaoboter wordt ook regelmatig gebruikt in huidverzorgingsproducten. Wij vinden cacaoboter een zegen voor de huid en vertellen je graag waarom! Cacaoboter werkt verzachtend voor de huid.Daarnaast zit het vol antioxidanten die je huid weer strak maken en tekenen van veroudering tegengaan.