Een bol die gemaakt is van koemelk heeft een iets hardere structuur en de smaak is iets neutraler. Beide zijn heel erg lekker, maar de buffel variant is absoluut van betere kwaliteit. Daarnaast bevat buffelmelk ook meer calcium en proteine als koemelk. Buffelmelk bevat ook minder cholesterol.
Koemelkmozzarella bevat gemiddeld het minste vet en zout en heeft een plek binnen de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Drie koemelkmozzarella's horen daar niet bij, omdat die net iets te veel verzadigd vet bevatten. Buffelmozzarella bevat beduidend meer vet en zout en is ongezonder dan koemelkmozzarella.
De winnaar
Dat is dus nummer 1, die niet, zoals Lauretta zeker wist, van de Albert Heijn is, maar van Jumbo. Hulde! Nummer 2 is de romige Italiaanse mozzarella van Albert Heijn. Nummer 3 is de gummy mozzarella van Fresca d'oro.
De oorspronkelijk Italiaanse mozzarella is de mozzarella di bufala vervaardigd uit de melk van de waterbuffel. Later is men ook mozzarella uit koemelk gaan vervaardigen. Beide zijn wel volgens dezelfde principes vervaardigd, maar hebben een geheel eigen smaak en structuur.
Op die kazen staat dan ook altijd “bufala”. Door schaarste en dus ook de prijs is men ook mozzarella ook van koemelk gaan maken. Gebruik de buffelmozzarella voor gerechten waarin het echt de hoofdrol krijgt, zoals een salade caprese met tomaat en basilicum.
Buffel Mozzarella een verse kaas die je het beste zo snel mogelijk eet nadat hij gemaakt is. Hierdoor smaakt hij heel romig, sappig, licht/luchtig en een klein beetje zuur. De kaas smelt ook enorm goed. Hierdoor wordt hij ook vaak gebruikt voor op pizza's.
De meest authentieke burrata wordt gemaakt met buffelmelk, maar met koemelk kan ook. Burrata wordt gemaakt van mozzarella. De eerste vormt namelijk het omhulsel van de tweede. De verse mozzarella dient dus als het ware als zakje voor een mengsel van room en fijne restanten van de mozzarella.
Mozzarella is een zachte, romige en elastische kaas die wordt gemaakt van buffelmelk of van koemelk. Italianen zweren bij de traditionele mozzarella van buffelmelk, maar omdat die buffelmelk niet in grote hoeveelheden beschikbaar is wordt er meestal koemelk gebruikt.
De winnaar per categorie? Met een 6,4 kwam de Albert Heijn Biologische Buffelmozzarella als beste buffelmozzarella uit de test. Bij dezelfde supermarkt koop je ook de beste koemelk-mozzarella. De Albert Heijn Biologische Mozzarella verdiende daar een 7,0.
Hoe gezond is mozarella nu echt? Dat deze soorten kaas geen dikmakers zijn, betekent natuurlijk niet dat ze ook direct gezond zijn. Voor mozarella geldt het tegendeel: in deze kaas zitten namelijk veel vitaminen en mineralen die goed zijn voor je lichaam.
Buffelmozzarella is nét iets vetter dan die met koemelk. Maar beiden zijn nog altijd minder vet dan andere kazen. Om de hoeveelheid vet te berekenen kijken ze naar het vetgehalte van de kaas die overblijft als het vocht verdampt is. En aangezien er in mozzarella meer water zit dan in gewone kaas, bevat deze minder vet.
Minder vet dan gewone kaas
De cijfers slaan op het vetgehalte van de kaas in de 'droge stof' die overblijft als het vocht is verdampt. Omdat er in mozzarella veel meer water zit dan in gewone kaas, bevat mozzarella per honderd gram dus veel minder vet. Koemelkmozzarella valt meestal zelfs net binnen de Schijf van vijf.
Lager vetpercentage
“Als je puur afgaat op de voedingswaarde kan je zeggen dat feta iets minder goed scoort dan mozzarella.” Die voedingswaarden zijn dan vooral de calorieën en het vetgehalte. In kaas zitten veel verzadigde of 'slechte' vetten die het cholesterolgehalte doen stijgen.
Mozzarella is een vettige kaas, dus het heeft een hoog vetgehalte. Als je te veel mozzarella eet, kan dat dus slecht zijn voor je lichaamsgewicht. Als je aan het diëten bent, is het wel slim om er rekening mee te houden dat je niet te veel mozzarella eet.
Mozzarella is rijk aan fosfor en calcium, heeft echter over het algemeen wel meer vet. Het vetste is de echte buffelmozzarella (ca. 50%).
Voedingswaarde per 100 g: Energie 1163 kJ / 281 kcal. Vetten 25 g waarvan verzadigde vetzuren 18 g. Koolhydraten 0.5 g waarvan suikers 0.5 g. Eiwitten 14 g.
De smaak is vrij neutraal. Voor pizza gebruik ik het liefst koemelkmozzarella en geen buffelmozzarella. Buffelmozzarella bevat namelijk veel vocht en dit wil je liever niet op je pizza. De mozzarella dep ik eerst altijd goed droog in een stukje keukenpapier en daarna scheur ik hem met de hand in stroken.
Want zodra je de mozzarella enige tijd niet verwarmt, wordt deze hard en taai. Als laatste nog een snufje zout en peper erover en wat verse basilicum.
Mozzarella kan gemaakt worden van twee soorten melk: koemelk of (water)buffelmelk. Buffelmozzarella is een stuk romiger en intenser van smaak dan mozzarella die gemaakt is van koemelk, maar dit merk je dan ook in de prijs. Ook is de textuur van beide kazen net even iets anders.
Controleer of de mozzarella gemaakt is van verhitte melk. Kazen die gemaakt zijn van gepasteuriseerde of verhitte melk zijn veilig om te eten. Eet geen mozzarella gemaakt van rauwe melk ('rauwe melk' of 'au lait cru' op de verpakking). Er kunnen schadelijke bacteriën in zitten, zoals listeria.
Door de zachte textuur is mozzarella geen ideaal product om in te vriezen. Tijdens het invriesproces wordt het vocht uit de kaas onttrokken, ook wel bekend als schiften, waardoor er een slap of kruimelig geheel kan ontstaan. Daarom kun je beter bewerkte mozzarella in plaats van verse buffel mozzarella invriezen.
De Italiaanse kaas wordt gemaakt door stremsel toe te voegen aan (buffel)melk. Hierdoor klonteren de eiwitten samen en scheiden ze zich af van het melkvocht (ook wel wei genoemd). De wrongel die hierdoor ontstaat, wordt vervolgens in kokend water gelegd en met een stok gevormd tot een dikke, elastische massa.
Hoe kan je het vervangen? Je bent helemaal klaar om je lekkere gerecht te bereiden, maar dan is de burrata in geen velden of wegen te bekennen. Je kunt het product eventueel vervangen door gewone mozzarella of buffelmozzarella, al zal het resultaat dan iets afwijken (minder romig).
Simpel gezegd is burrata een mozzarella gevuld met een mengsel van room en wrongel. Vandaar dat de binnenkant altijd zo mooi uit de kaas loopt als je hem aansnijdt.
Burrata is simpelweg mozzarella gevuld met extra room. Ja, je leest het goed: mozzarella + room! Het prachtige kaasje komt uit Puglia (Italië) en is een ware delicatesse uit de Italiaanse keuken. Door de toevoeging van room is zowel de smaak als structuur een stuk zachter dan gewone mozzarella.