Meestal worden appartementen geafficheerd met de "bruto-oppervlaktes, soms met de "netto"-oppervlaktes. Wat is het verschil? Bruto betekent de oppervlakte van de kamers mét de omhullende muren.Netto betekent enkel de oppervlakte van de kamer, zónder de muren.
Netto Vloeroppervlak (NVO)
Het Netto Vloeroppervlak van een gebouw is de oppervlakte, gemeten op vloerniveau, tussen de binnenmuren van de afzonderlijke ruimten. Het NVO is gelijk aan het BVO minus de ruimte voor constructiedelen.
Bruto vloeroppervlak of afgekort BVO staat voor de optelsom van de vloeroppervlakte over alle bouwlagen. Er wordt gemeten op het vloerniveau aan de buitenzijde van opgaande scheidingswanden en constructies om de ruimte heen. Dit kan het oppervlak zijn om te wonen, de berging en buitenruimtes die tot het gebouw behoren.
Hoe bereken je het bruto vloeroppervlak? Bij het bruto vloeroppervlak gaat het om 100% van de vloeroppervlakte. Het BVO wordt dus gemeten inclusief de omringende muren van een ruimte. Hier vallen alleen schalmgaten en vides met een oppervlakte groter dan 4 m² buiten.
- niet tot de bvo worden gerekend: wegen en toegangen, tuinen, buitentrappen en roltrappen, onbruikbare zolders, open galerijen, metalen galerijen voor het onderhoud van het gebouw, platte daken, schuine daken.
De nuttige oppervlakte is een gecorrigeerde vloeroppervlakte. Zo wordt de vloeroppervlakte van een kamer onder een hellend dak gecorrigeerd afhankelijk van de hellingsgraad.
Wat is de bruto vloeroppervlakte van het bouwwerk in m2 voor uitvoering van de bouwwerkzaamheden? - Voor nieuw te bouwen bouwwerken is de bruto vloeroppervlakte 0 m2 voor uitvoering van de bouwwerkzaamheden.
De woonoppervlakte is gelijk aan de som van de netto-vloeroppervlakten van de vertrekken van een woning. Tot de vertrekken behoren huiskamers, eetkamers, slaapkamers, werk-, eet- en woonkeukens en voorts andere binnenruimten, geschikt voor bewoningsdoeleinden, indien ze ten minste 4 m2 groot zijn.
Lengte x breedte = totaal oppervlak aan vierkante meters
Pak de breedte en de lengtemaat van de ruimte waar jij de vloer wil plaatsen en vermenigvuldig deze met elkaar. Is jouw woonkamer bijvoorbeeld 500cm breed en 600cm lang? Dan doe je de volgende som op jouw rekenmachine: 5 x 6 meter = 30 m2.
Er wordt gemeten exclusief de buitenmuren, maar inclusief alle binnenmuren. Per woonlaag wordt van de oppervlakte een aantal vierkante meters afgetrokken voor bijvoorbeeld trapgaten of vides groter dan 4m², ruimtes die alleen geschikt zijn als bergruimte zoals een niet te belopen zolder of een zolder zonder vaste trap.
Het BVO is het vloeroppervlakte inclusief alles, gemeten op vloerniveau, dus inclusief gevels, dragende wanden, vides etc. Een woningscheidende muur (muur tussen twee woningen ) telt voor de helft mee bij het berekenen van het BVO.
Veelgestelde vragen over brutoloon en nettoloon
Het brutoloon is het basisbedrag dat je werkgever met je afspreekt. Hierop worden belastingen en premies ingehouden. Het bedrag dat overblijft is het nettoloon.
De netto vloeroppervlakte (NVO) van een kantoor bestaat in tegenstelling tot het BVO niet uit liften, trapgaten en schalmgaten groter dan 4 m2 grondoppervlak. Ook de oppervlakte van delen die minder dan 1,5m hoog zijn, worden niet meegerekend in het NVO.
Het salaris dat je met je werkgever afspreekt, is het bruto salaris. Hier wordt nog een deel van ingehouden, zoals loonheffing, verzekeringen en belasting. Wat overblijft, is je netto salaris en dat is wat je krijgt uitbetaald.
Om je nettoloon te berekenen, tel je 20% bij je huidige brutosalaris en vul je dat bedrag in bij de Bruto/Netto-Check. Let op: doordat je 7 uur per dag gaat werken in plaats van 5 uur, kan het zijn dat je rekening moet houden met een half uur onbetaalde pauze erbij.
Meet de lengte en breedte van iedere ruimte waar de vloer komt te liggen en vermenigvuldig dit met elkaar (lengte x breedte). Vervolgens tel je alle ruimtes bij elkaar op. Zo kun je het aantal m2 vloer berekenen dat je nodig hebt.
Zo telt bijvoorbeeld een garage, berging of kelder niet mee, vermits je daar veelal niet woont. Een afgewerkte zolder is dan wel inbegrepen in je woonoppervlakte, tenzij er sprake is van een bergzolder, een zolder waar je enkel op kan met een niet-vaste trap en/of een zolder met onvoldoende daglicht.
De gebruiksoppervlakte van een woning is de oppervlakte binnen de buitenste muren, gemeten op vloerniveau. Een buitenmuur kan ook een scheidingsmuur van een buurpand zijn. Let op: de oppervlakte die een binnenmuur inneemt telt dus mee als gebruiksoppervlakte.
Het aantal vierkante meters(gebruiksoppervlakte) wordt bepaald door de binnenzijde van uw woning op te meten. De meting gaat van binnenzijde buitenmuur naar binnenzijde buitenmuur. Hierbij worden alle verdiepingen gemeten en wordt alles bij elkaar opgeteld.
Ruimtes zoals de garage, kelder, vliering, (externe) bergruimten en balkons hebben geen woonfunctie en worden daarom niet meegerekend. Er is dus een verschil tussen gebruiksoppervlakte en woonoppervlakte.
Deze ruimtes tellen wél mee bij de woonoppervlakte:
Badkamer. Keuken. Woonkamer. Gang.
- Een onverwarmde berging, een garage, balkon en terras worden (meestal) niet meegerekend in de gebruiksoppervlakte wonen, maar in overige inpandige ruimte of in gebouwgebonden buitenruimte of externe buitenruimte.
Wanneer u een afweging maakt tussen huur of koop is het goed te weten dat in een huursituatie doorgaans wordt uitgegaan van Verhuurbaar Vloeroppervlak (VVO), terwijl in een situatie van koop of nieuwbouw wordt uitgegaan van Bruto Vloeroppervlak (BVO). Voor de verhouding BVO/VVO kan globaal 1: 0,85. worden gehanteerd.