Alle rosé en blush wijn worden gemaakt van druivensap van rode druiven. Het grote verschil zit in de kleur; blush rosé is veel lichter van kleur vergeleken met normale rosé. Op het gebied van smaak zijn er geen grote verschillen; zowel rosé als blush rosé kunnen zoet, droog (en alles daartussen).
Een blush rosé betekend eigenlijk niets anders dan een blozende rosé. Het grote verschil met een normale rosé, is dat deze rosé is een stuk lichter van kleur is. Qua smaak kunnen beide rosé wijnen zowel droog als zoet zijn. Rosé wijnen worden gemaakt van rode druiven, waarvan de schillen kort mee gisten.
Zoals de naam al doet vermoeden, is rosé goud een kleur die afstamt van goud maar ook roze in zich heeft. Het is een chique, bijzondere kleur. Eigenlijk kun je wel zeggen dat rosé een combinatie is van goud en roze. Feitelijk gezien komt rosé goud van een combinatie van goud met zilver en koper.
Wat is Rosé Wijn? Rosé is een droge, roze wijn gemaakt van een blauwe druif. Al kan rose ook van deels witte druiven, of geheel witte druiven gemaakt worden, zie 'Vin Gris' en 'blenden'. De kleur komt van de schil, en kan variëren van een lichte roze blos tot diep donkerroze.
De term 'blush' verwijst naar de lichtroze kleur van deze wijn. De pinot grigio druif heeft wat rood pigment in de schillen, die bij een korte inweking de wijn een lichtroze kleur geven. Hierdoor krijgt de wijn kenmerken van een rosé, terwijl het van een witte druif gemaakt is.
Zo kan de smaak van blush rosé droog zijn, maar ook wat zoetig of zeer fruitig. De zeer fruitige varianten komen vaak uit wijnstreek Californië, terwijl de droge varianten vaak uit de Provence komen. Over het algemeen worden blush rosé wijnen gemaakt van de Zinfandel, Pinot Grigio, Grenache of Cinsault gemaakt.
Kenmerken Pinot Grigio rose
Pinot Grigio is een witte druif afkomstig uit zowel Frankrijk als Italië. Er is niet een typische Pinot Grigio smaak, aangezien deze druif diverse stijlen wijn levert van droog naar zoet.
Lichte rosé is beter dan donkere rosé
Nee, dit is absoluut een fabel. De kleur van een rosé heeft niets te maken met de kwaliteit van de wijn. De kleur komt namelijk van de schil van de druif. De wijnboer bepaalt dus hoe licht of donker de rosé wordt.
In tegenstelling tot rode wijn, waarbij de schillen van de druiven in het sap blijven tijdens het gistingsproces, worden de schillen bij rosé na een korte periode verwijderd, zodat het sap slechts een korte tijd in contact blijft met de schillen en dus een lichtere kleur krijgt.
Veel mensen denken nog steeds dat rosé ontstaat door rode en witte wijn door elkaar te mixen. Niets is echter minder waar! Rosé wordt gemaakt van blauwe druiven (met soms wel wat witte druiven erbij) waarbij de schillen al vroeg in het productieproces uit het sap (de most) worden gehaald.
Rosé, ook wel roségoud genoemd, is een kleur die veel warmte brengt in het interieur. Deze tint is superchic en een tint warmer dan traditioneel goud. Dit maakt rosé een kleur die naadloos past in een romantisch interieur. Maar ook in andere woonstijlen is rosé een verrassende accentkleur.
Groen, okergeel, bordeauxrood, grijs, wit, nudetinten of ton-sur-ton: met roze kun je naar hartelust combineren. Een donkergroene of gele bank met een roze bijzettafel? Geen enkel probleem! Een pastelroze plantenbak of lamp en wat poederroze kussens kun je ook overal wel kwijt.
Welke kleur staat jou het best? Als je een erg lichte huidskleur hebt, zullen subtiele tinten als lichtroze of lichtpaars je mooi staan. Bij een huidskleur met een olijfachtige tint past een perzikkleurige blush goed, en op een donkere huidskleur zijn koraalachtige kleuren of felroze het mooist.
Blush, of ook wel eens rouge genoemd, is onmisbaar in vele make-up tasjes. Vele weten dat blush een rode/rozige poeder is dat je op je gezicht smeert zodat er wat meer kleur in het gezicht komt.
In werkelijkheid zijn blush en rouge eenzelfde product. Het gebeurt zelfs vaak dat deze twee producten onderling van naam verwisselen. Het verschil komt voort uit de taal en wordt aangescherpt door de actuele modetrends: rouge is de Franse term waarmee dit product tot voor kort werd aangeduid.
Rosé bevat magnesium en kalium. Deze twee mineralen hebben een positieve invloed op de vochtbalans en hierdoor dus ook op je bloeddruk. Over het algemeen is rode wijn dus de meest gezonde keuze, maar rosé wijn heeft ook voordelen. Zo bevat rosé,en dan vooral een lichtere rosé, weinig calorieën.
Het maceratie proces duurt slechts een korte tijd, van enkele uren tot maximaal 1 à 2 dagen, afhankelijk van het wijntype dat de wijnmaker voor ogen heeft. Tegenwoordig is het de trend om een rosé zo licht mogelijk van kleur te maken. Hoe lichter, hoe beter wordt er vaak gezegd in Nederland.
Wat is nu eigenlijk een gezondere keuze: wijn of bier? Als we naar het aantal calorieën kijken, bevat droge witte wijn de minste calorieën. In een glas droge witte wijn (100 ml) zitten 67 kcal. In rosé is dat 71 en in rode wijn 82 kcal.
Donkere Rosé is zoet(er)
Een grote misvatting is de gedachte dat donkere rosé zoet is en de lichte rosé droog. De kleur van de wijn heeft echter niets te maken met de zoetheid. Het enige wat de kleur over de rosé zegt, is hoe lang de druivenschillen zijn ingeweekt bij het maken van de wijn.
Alhoewel de kleur de persoonlijk beleving van de wijn beïnvloedt, zegt de intensiteit van de kleur rosé helemaal niets over de smaak. Misschien dacht je dat een zalmroze rosé juist heel droog is en een bessenrode rosé juist heel zoet, maar niets is minder waar.
Alle rosé en blush wijn worden gemaakt van druivensap van rode druiven. Het grote verschil zit in de kleur; blush rosé is veel lichter van kleur vergeleken met normale rosé. Op het gebied van smaak zijn er geen grote verschillen; zowel rosé als blush rosé kunnen zoet, droog (en alles daartussen).
Chardonnay is meestal een romige wijn met een appelig soms boterachtig aroma, terwijl Pinot Grigio een hoger zuur en lichtvoetig is. Eigenlijk strakker dus. Chardonnay zie je in veel gedaantes: houtgerijpt, vol romig, maar soms ook mineralig en vrij strak zoals bijvoorbeeld Chablis.
In vergelijking met de sauvignon blanc is de pinot grigio wat fruitiger en zoeter met hierbij een vollere body. De sauvignon blanc is tevens een frisse witte wijn, maar zit wat hoger in de zuren en heeft meer kruidige invloeden dan de pinot grigio.