Een belangrijk verschil met gangbaar is dat
Het enige verschil is dat er bij de biologische teelt gebruik wordt gemaakt van natuurlijke bestrijdingsmiddelen in plaats van synthetische pesticiden. Deze 'natuurlijke' pesticiden zijn echter nog steeds allesdodende middelen.
In het algemeen is niet aangetoond dat biologisch voedsel gezonder is dan gangbaar voedsel. Onderzoek naar individuele producten laat zien dat biologische producten in het algemeen minder resten van bestrijdingsmiddelen bevatten en soms minder nitraat dan gangbare producten.
“Het grote probleem is dat er voor biologische producten veel meer land nodig is,” zegt hij. “Bioboeren gebruiken minder effectieve pesticiden en daardoor is hun opbrengst kleiner. Ze hebben meer grond nodig om evenveel voedsel in de winkel te krijgen. Ze gebruiken bovendien geen kunstmest, maar dierlijke mest.
7) Biologisch geteeld voedsel bevat meer omega 3-vetzuren
Duurzaam gehouden dieren - die vooral buiten lopen en gras eten - bevatten (ook het vlees of eieren ervan) meer van deze slankmakende en ontstekingsremmende vetzuren (8).
Een product dat het label 'bio' draagt, voldoet immers aan strenge normen op basis van milieu en gezondheid. Maar wie kiest voor bio, kiest niet alleen voor het milieu. Je kiest ook voor minder bestrijdingsmiddelen en pesticiden op en in het product. Dat maakt biologische voeding vaak een betere keuze.
Hoger gehalte aan voedingsstoffen; vaak bevatten biologische groenten en fruit meer mineralen, bio-actieve stoffen en vitamine C. Daarnaast kan biologische melk meer goede vetzuren en vitamine E bevatten. Kortom, biologisch eten kan de weerstand ondersteunen door een hoger gehalte aan vitaminen en mineralen.
Het nadeel van biologische landbouw is;
Daarbij kost de overstapprocedure véél geld. Boeren vinden het daardoor een gevaarlijke stap om biologische producten te gaan telen. Biologische boeren hebben veel minder ruimte dan bij normale landbouw. Per hectare staan veel minder gewassen dan bij niet-biologische boeren.
Aan biologisch voedsel mogen geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen toegevoegd worden. Daarnaast moeten biologische veehouders hun dieren natuurlijk veevoer geven; dus zonder diergeneesmiddelen of groeibevorderaars.
Het Beter Leven keurmerk is 10 jaar geleden geintroduceerd als label voor dierlijke producten die qua dierenwelzijn tussen gangbaar en biologisch inzitten. Dergelijke producten werden toen nauwelijks aangeboden in de supermarkten en ze waren niet heel duidelijk te herkennen.
U kunt als consument biologische producten herkennen aan het EU-keurmerk voor biologische productie dat op de verpakking staat: een afbeelding in de vorm van een blaadje met 12 sterren.
Het woord 'biologisch' is wettelijk beschermd. Als het Europese Bio-keurmerk op een product staat, is het gegarandeerd biologisch. Het mag niet gebruikt worden zonder dat een officiële controle-organisatie heeft vastgesteld dat aan de Europese eisen is voldaan. De naleving van de regels wordt streng gecontroleerd.
Dierlijke biologische producten zijn vaak duurder, omdat de dieren meer ruimte krijgen. Grond in Nederland is duur, dus de kosten zijn dan hoger voor de boer. De hogere prijs vertaalt zich wel direct in een verbeterd dierenwelzijn.
De tekortkomingen van biologische voeding
Wanneer iedereen op de wereld biologisch zou eten, zou er een stuk minder ruimte overblijven voor natuur. Er is dan veel meer grond nodig voor alle biologische landbouw. Bovendien is de methaan uitstoot per dier bij biologische veeteelt vaak hoger.
Uit onderzoek blijkt dat dankzij biologische landbouw het bodemleven veel gezonder is, de bodem als systeem veel veerkrachtiger is, het grondwater minder vervuild wordt door bestrijdingsmiddelen en biologische praktijken algemeen een mindere belasting veroorzaken op het milieu.
Vegan is dus niet per definitie biologisch, maar biologisch is ook niet per definitie vegan, omdat bioproducenten zich ook gewoon van dierlijke proteïnen mogen bedienen voor het klaren.
Biologische groenten en fruit staan altijd met hun wortels in de grond, ook in de kasteelt. Bovendien verspreidt een biologische boer altijd natuurlijke mest over zijn land, dat zorgt voor natuurlijke voedingsstoffen voor de gewassen. Hierdoor wordt de natuurlijke kringloop bij biologische productie in stand gehouden.
Alleen een biologisch gecertificeerde boer of ondernemer kan 'bio' of 'biologisch' op z'n product zetten. Wil je 100% zeker zijn, check dan of je naast de term 'biologisch' ook het Europese biologo (het groene blaadje) ziet staan. Een product is pas biologisch als meer dan 95% van de ingrediënten biologisch is.
Biologische producten worden verbouwd zonder gebruik te maken van kunstmest, chemische bestrijdingsmiddelen en genetisch gemodificeerde organismen. De boeren en telers kiezen ervoor om de natuur zoveel mogelijk zijn werk te laten doen, door zo min mogelijk in te grijpen.
Biologische producten bevatten ook minder nitraat, minder resten van bestrijdingsmiddelen en minder van het zware metaal cadmium. Dierlijke biologische producten, zoals melk, bevatten meer van de gezonde omega 3-vetzuren, maar juist weer minder jodium en selenium.
Als je naar individuele biologische producten gaat kijken zijn er wel een aantal positieve voordelen. Zo zitten er meestal minder chemische bestrijdingsmiddelen op biologische producten. Ook bevat biologisch vaak meer vitamine C, mineralen en bio-actieve stoffen.
Uit onderzoek van De Consumentenbond blijkt namelijk dat biologische producten niet altijd duurder zijn dan de producten van reguliere A-producten. Vaak zijn ze juist goedkoper.
Bio producten kan je herkennen aan het Europese bio label (een blaadje op een groene achtergrond). Dankzij dat label ben je zeker dat producenten geen pesticiden of andere chemicaliën gebruiken om hun producten te kweken en dat de dieren worden behandeld volgens de voorschriften van de bio wetgeving.