BA5-opleiding vakbekwaam persoon – basis: veilig werken met elektriciteit. Deze BA5 opleiding vakbekwaam persoon – basis richt zich tot werknemers met elektrische voorkennis die zelf werken moeten uitvoeren aan elektrische installaties of dergelijke werken moeten superviseren.
Een BA5-attest kan worden uitgereikt aan werknemers die voorafgaande kennis hebben over elektriciteit. Dit zijn personen die kunnen aantonen dat ze voldoende kennis hebben betreffende het werken aan elektrische installaties. Dit kan zijn door een diploma dat ze hebben behaald, of door aantoonbare werkervaring.
Attest BA4/BA5
De werkgever verzekert de nodige opleiding en verstrekt de nodige instructies om de risico's eigen aan het gebruik van, aan de uitbating van en aan andere werkzaamheden aan de elektrische installatie te ondervangen. Hierbij houdt hij rekening met de opdrachten waarmee zijn werknemers belast zijn.
Veilig werken aan elektrische installaties - vakbekwame personen BA5. Leer veilig elektrische werken uitvoeren en behaal je BA5-certificaat. Je leert risico's vermijden wanneer je werkt aan elektrische installaties. Bovendien doe je de noodzakelijke vaardigheden op om BA4-collega's te begeleiden.
Medewerkers die mogelijk in aanraking komen met de risico's van elektrische installaties, maar er niet of amper zelf aan werken, hebben het attest BA4 (gewaarschuwd) nodig. Voorbeelden zijn onderhoudspersoneel en schilders. Zij mogen taken van niet-elektrische aard uitvoeren in de omgeving van machines.
B-VCA, VOL-VCA en VIL-VCU attesten zijn 10 jaar geldig.
Je mag maximaal 8 contactdozen per kring installeren Voor het aantal contactdozen moet je rekening houden met de meervoudige contactdozen die in dezelfde behuizing gemonteerd zijn, volgens deze verdeling: een sokkel met 2 mechanismen telt voor 1 contactdoos. een sokkel met 3 mechanismen telt voor 1 contactdoos.
Is het verplicht om een elektrische keuring te laten uitvoeren? Ja. De elektrische keuring is verplicht in elke woning. Elke elektrische installatie (nieuw, voor 1981 of een tijdelijke installatie zoals werfkast) moet verplicht door een erkend controle organisme gekeurd worden volgens de AREI-normen.
Een nieuwe, duidelijke structuur. Vanaf 1 juni 2020 ligt de structuur van het AREI helemaal in lijn met gelijkaardige Europese reglementen. Het reglement is voortaan ingedeeld in drie boeken, naar installatietype: Elektrische installaties op laagspanning en op zeer lage spanning.
Volgens de NEN 3140 mogen Voldoende Onderrichte Personen, Vakbekwame Personen, Installatieverantwoordelijken en Werkverantwoordelijken aan elektrotechnische installaties werken. Want alleen bij voldoende instructie kan er veilig gewerkt worden aan deze installaties.
Vanuit die laatste vereiste geldt de regelgeving dat enkel werknemers met een BA4 of een BA5 attest de bevoegdheid hebben om werkzaamheden uit te voeren aan de betreffende elektrische installaties. Enkel mensen met een BA4 of een BA5 attest mogen de ruimtes met elektriciteitsdienst betreden.
In Nederland moeten elektrische installaties in gebouwen voldoen aan het Bouwbesluit. Dit verwijst voor laagspanningsinstallaties (tot 1000 V wisselspanning) naar NEN 1010. Wanneer een elektrische installatie voldoet aan NEN 1010, bestaat 'het vermoeden van overeenstemming' met deze wettelijke eisen.
De kosten voor een elektriciteitskeuring zullen variëren per installatie en keuringsorgaan. Gemiddeld liggen de tarieven tussen 125 euro en 175 inclusief BTW. Dit betreft de keuring van een standaard elektrische installatie met een enkele meter. De keuring duurt 30 tot 60 minuten.
De verkoop kan gewoon doorgaan, ook al is de elektriciteit afgekeurd. Een niet-conform keuringsverslag of gelijkvormigheidsverslag is meer regel dan uitzondering bij de verkoop van een woning. De verkoper is enkel verplicht om over een elektriciteitsattest te beschikken - ook al is de installatie niet in orde.
De kostprijs voor het keuren van de elektrische installatie bedraagt gemiddeld 150 à 200 euro (incl. btw). Dit tarief geldt voor het keuren van een standaard installatie met één elektriciteitsmeter.
Volgens de algemene bepalingen van het Nederlands Normalisatie Instituut welke de NEN voorschrijft moeten alle apparaten welke meer dan 2.000 watt gebruiken en of “natte groepen” zijn dienen op een aparte groep worden aangesloten. Een uitzondering hierop zijn apparaten welke minder dan 10 minuten gebruikt worden.
Ook in de woonkamer heb je veel stopcontacten nodig. Reken op zo'n 8 à 10 stuks. Vooral aan de televisie moet je veel stopcontacten plaatsen: eentje voor de TV, een digibox, een blu-ray speler, een spelconsole, het surround systeem… Denk ook aan woonkamerverlichting in de vorm van staanlampen en tafellampen.
Maximaal 8 contactpunten en lichtpunten in totaal. Voor zuivere kring stopcontacten moet u minstens 2,5mm2 gebruiken, met een automaat van maximaal 20A. Beperkt tot 8 contactpunten per kring. Lees ook eens bovenaan de pagina de 'sticky' over electriciteit!
Enkele definities. Elke elektrische installatie die geen stroom voedt aan een wooneenheid of gemeenschappelijke delen van een residentieel geheel wordt beschouwd als een niet-huishoudelijke installatie.
De AREI-keuring (AREI = Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties) moet worden uitgevoerd vóór de zonnepanelen in gebruik genomen worden. Met deze keuring wordt onderzocht of het veilig is om de zonnepanelen op te starten.
Wat is een veiligheidsinstallatie? Een veiligheidsinstallatie heeft als doel om alle aanwezige personen in een gebouw veilig te kunnen evacueren bij brand, stroomonderbreking of een andere noodsituatie.
Laat je elektriciteit aanleggen door de gehele woning, dan kost dit je gemiddeld € 3.700. Uiteraard kan je ook elektriciteit laten aanleggen in speciale ruimtes van het huis, dan liggen de kosten eerder rond de € 600, afhankelijk van het aantal stopcontacten en stroomverbruik per groep.
Bij het plaatsen van nieuwe elektrische laagspanningsinstallaties in bedrijfspanden dient te worden voldaan aan de opleveringsinspectie NEN 1010. Deze keuring is wettelijk verplicht om bij oplevering van nieuwe installaties of ingrijpende veranderingen te voldoen aan de NEN 1010.
Een bedrijf is strikt genomen niet verplicht om zijn machines en apparaten volgens de NEN 3140 te keuren. Maar volgens de Arbowet zijn werkgevers wél verplicht om een veilige en gezonde werkplek te creëren voor hun werknemers. Er wordt daarbij dan ook verwezen naar de NEN 3140.