Een kleine beurt is niet hetzelfde als een APK-keuring. Bij een kleine beurt wordt er daadwerkeijk onderhoud aan uw auto gepleegd en bij de APK wordt alles gecontroleerd. Indien nodig worden er onderdelen vervangen. Dit is zijn, want zo wordt de auto niet afgekeurd.
Een grote beurt is niet hetzelfde als een APK-keuring. Bij een grote beurt wordt namelijk daadwerkelijk onderhoud aan uw auto gepleegd. Bij een APK wordt alles gecontroleerd en - waar nodig - worden onderdelen vervangen om te voorkomen dat de auto wordt afgekeurd. Een APK-keuring is verplicht, de grote beurt niet.
De kleine beurt dient doorgaans elke 15.000 kilometer of na elk jaar te gebeuren, dit is een Stelregel er zijn uitzonderingen mogelijk, een grote beurt dient doorgaans elke 30.000 kilometer of 2 jaar te gebeuren ook dit is een stelregel die u in grote lijnen kunt aanhouden.
Voor een APK moet een bepaalde remkracht worden gemeten op de testbank, maar voor onderhoud wordt gekeken hoe dik de schijven nog zijn en of de remblokken nog voldoende dikte hebben om de volgende beurt volgens schema te halen.
Bij een kleine beurt wordt uw auto op circa 20-30 afzonderlijke punten bekeken, zoals remmen, bandenspanning, ruitenwissers en lampen. Daarnaast wordt standaard het oliefilter vervangen in combinatie met het olie. Wat er precies moet gebeuren aan uw auto, staat in het onderhoudsboekje beschreven.
De kosten van een kleine beurt zijn afhankelijk van het autotype, het aantal cilinders en welke motorolie de auto nodig heeft. Vaak zijn de kosten van een kleine beurt te combineren met een APK-keuring. In dat geval scheelt dit in de prijs van de kleine beurt én APK. De gemiddelde kleine beurt kosten zijn zo'n € 120,-.
Wanneer er verder niets aan de auto mankeert, kost een grote beurt ergens tussen de 200 Euro en de 400 Euro. Het is echter reëler om de kosten voor een grote beurt plus APK te ramen op een bedrag van tussen de 700 Euro en de 1000 Euro.
Wanneer uw auto een beurt nodig heeft, hangt in eerst instantie af van hoeveel kilometers u rijdt. Ook wanneer u weinig rijdt is het belangrijk regelmatig grote of kleine beurt uit te laten voeren. Over het algemeen worden de volgende regels aangehouden: Iedere 15.000 kilometer: kleine beurt.
Hoelang duurt een kleine onderhoudsbeurt auto? Bij een kleine onderhoudsbeurt auto worden 25 facetten nagekeken. Dat duurt gemiddeld zo'n dertig tot zestig minuten.
De eerste APK keuring moet gedaan worden wanneer de auto 4 jaar oud is. De tweede keuring vindt plaats als de auto 6 jaar oud is, de derde vindt plaats wanneer de auto 8 jaar is. Daarna zal de APK jaarlijks moeten worden uitgevoerd. De eerste APK keuring moet gebeuren wanneer de auto 3 jaar oud is, daarna elk jaar.
De grote onderhoudsbeurt is een extra onderhoudscontrole van je auto. Deze grote beurt wordt voorgeschreven door de fabrikant en is dus eigenlijk niet verplicht. Of je jouw auto langsbrengt voor deze onderhoudsbeurt is jouw eigen verantwoordelijkheid. Wij raden je alleen wel sterk af deze beurt over te slaan.
De gemiddelde prijs van een klein onderhoud varieert van 100 tot 1.000 euro, afhankelijk van het merk, het bouwjaar en het gebruik van het voertuig. Voor een groot onderhoud betaalt u al gauw het drievoudige. Tip: vraag altijd een offerte voor het onderhoud en vergelijk de prijzen.
De grote beurt van een auto staat voor groter onderhoud. Hierbij worden de motorolie en de oliefilter vervangen, maar ook de interieurfilter en – bij een benzinemotor - de bougies. Eventueel worden ook koelvloeistof en remvloeistof ververst. De overige vloeistoffen worden zo nodig op peil gebracht.
Bij een kleine beurt worden 45 essentiële punten gecontroleerd. Van de carrosserie en de remmen tot de schokdempers en de uitlaat. Een grote beurt is eigenlijk een uitbreiding van de “kleine” onderhoudsbeurt met extra werkzaamheden.
Hoe lang een APK keuring precies duurt, verschilt per garage. De gemiddelde tijd voor een APK keuring is ongeveer 45 minuten. In deze tijd wordt de auto volledig nagelopen aan de hand van de APK keuringseisen.
Wat moet je meenemen naar een APK keuring? Alleen de auto. Het belangrijkste identificatiemiddel is het chassisnummer in combinatie met de kentekenplaat. Sinds 2010 is het niet meer nodig om deel 1 van het kentekenbewijs mee te brengen wanneer je een auto laat keuren.
Hoe vaak moet je olie verversen
Ons advies is dit na ieder 10.000 tot 15.000 kilometers te doen. Als je niet zo veel rijdt doe het dan gemiddeld 1x per jaar. De reden hiervan is, is dat de motor minder vaak op temperatuur komt en het oliefilter sneller vies wordt.
Normaal gesproken hebben auto's elke 10.000 of 15.000 kilometer een onderhoudsbeurt nodig. Als je minder dan dit rijdt per jaar kun je beter elk jaar je auto laten controleren, dit valt meteen te combineren met de APK die ook jaarlijks moet gebeuren.
Een nieuwe auto of een oude tweedehands wagen, u moet in alle gevallen regelmatig een onderhoud laten uitvoeren. Er zijn twee soorten onderhoud: het klein onderhoud gebeurt gewoonlijk elk jaar (of om de 15.000 km), terwijl u het groot onderhoud best om de twee jaar (of 30.000 km) plant.
Normaal genomen gaat motorolie tussen de 10.000 en 15.000 km mee en wordt vervangen bij een onderhoudsbeurt in de garage. In veel gevallen zie je ook dat je de olie langer kunt laten meelopen, bijvoorbeeld 20.000 of zelfs 30.000 km. Dat is dan een speciale motorolie die ontwikkeld is om langer mee te gaan.
Regelmatig de olie laten verversen heeft als voordeel dat er minder viezigheid in de olie zit. Daarnaast heeft het verversen als voordeel dat het roestvorming voorkomt en de olie zijn juiste dikte behoud waardoor de afdichting tussen de cilinderwand en zuiger goed blijft.
Geen paniek. Verwacht je echter niet aan dramatische prijsstijgingen. Zo betaal je voor de keuring van een benzinewagen voortaan 38,90 euro terwijl dat vroeger 37,20 euro was en kost de schouwing van een dieselwagen volgende week 47,70 in plaats van 45,60 euro.
Houd rekening met een bedrag tussen de 20 en 50 euro voor het APK keuren van een benzineauto. Voor een dieselauto is dit bedrag maximaal 70 euro. De prijs voor een APK van een elektrische auto ligt tussen de 20 en 65 euro.
Benzineauto's moeten na die eerste APK-keuring om de twee jaar gekeurd worden tot ze acht jaar oud zijn: daarna moeten ze elk jaar worden nagekeken. Wanneer je auto al eerder is gekeurd, kun je uitgaan van de datum op het laatste keuringsrapport.