Rutger Kiezebrink ðµ on Twitter: "Het verkleinwoord van 'tosti ' is overigens 'tostietje': https://t.co/EedgGi6GnF https://t.co/QH5kplZ6p2" / Twitter.
Volgens het Etymologisch woordenboek van het Nederlands komt het woord van het Italiaanse tosti – geroosterde sneden brood – dat een 'veritaliaanst' meervoud van het Engelse toast is. Een Franse croque-monsieur kan getopt worden met een bechamelsaus.
Ontleend aan Italiaans tosti (mv.) 'paar geroosterde sneden brood met beleg ertussen' [1961; DELI], een betekenisuitbreiding van 'geroosterde sneden brood' [1796; DELI], een veritaliaanste, volgens Klajn (1972) in het bijzonder Toscaanse meervoudsvorm bij het Engelse leenwoord toast 'geroosterde snede brood'.
Volgens onze bronnen (De Grote Larousse) werd de eerste tosti 'croque monsieur' in 1910 geserveerd in een café in Parijs. Waarschijnlijk was deze geroosterd in een pan boven het vuur en niet uit een tosti-ijzer zoals we die vandaag de dag kennen.
Eigenlijk is het heel simpel: de croque monsieur wordt getopt met een goddelijke laag béchamelsaus en soms nog gegratineerd met een extra laagje geraspte kaas.
De croque in een vrouwelijk en zoet jasje
Over de oorsprong van de naam croque-monsieur bestaat weinig zekerheid, maar hetzelfde geldt voor de croque-madame. Er wordt wel eens verwezen naar de dameshoeden van begin vorige eeuw; het spiegelei zou vaag aan die hoofddeksels herinneren.
croques cheval) in sommige regio's, o.a. in Leuven en omstreken, noemt men een croque met een spiegelei een 'croque à cheval', of kortweg 'croque cheval'. Letterlijk vertaald is het dus een ei te paard op een croque.
Eerst voor alle duidelijkheid een definitie van een tosti: twee witte boterhammen, een plak kaas, een plak ham, een klein beetje ketchup, en het geheel gegrild in een tosti-ijzer.
Dit is weer afgeleid van het woord 'tostare', wat toast betekent. Toast is weer een Engels woord dat wij hebben overgenomen. Het woord 'tosti' komt dus van de Italiaanse taal en kunnen we terugbrengen naar iets wat 'geroosterd' betekent.
Er zijn namelijk geen regels voor het maken van een tosti. Onze favorieten zijn wit desembrood, meergranen brood, meergranen desembrood en natuurlijk het klassieke casinobrood. Casinobrood, verkrijgbaar in bruin en wit, is extra handig wanneer je een tosti-ijzer gebruikt, dit brood is namelijk vierkant!
Reacties. Omdat het, net als zoveel andere woorden, uit het Italiaans is overgenomen. We zouden het ook op z'n Frans een croque-monsieur kunnen noemen, maar tosti is gemakkelijker uit te spreken.
In principe heeft een tosti dezelfde voedingswaarden als een boterham met kaas. Als u het broodje met exact dezelfde ingrediënten en dus niet extra's in het tosti-ijzer stopt, is een tosti dus gewoon even gezond als een koude boterham met kaas.
Voor een lekkere tosti kunt u dus het best kazen gebruiken met een lage pH-waarde. Jonge kaas en extra belegen kaas hebben bijvoorbeeld de juiste pH-waarde, maar ook gruyère, manchego, mozzarella en cheddar zijn geschikt.
Een klassieke tosti bestaat uit 2 witte boterhamen besmeerd met halvarine, 2 plakken 48+ kaas en 1 plak ham.
Er zitten 239 kilocalorieën in 1 2 sneetjes (95 gram) tosti. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'tosti'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Bak je tosti zo'n vier minuten per kant op laag tot middelhoog vuur. Je tosti is klaar als de kaas helemaal gesmolten is en het brood goudbruin. Je tosti wordt mooi gelijkmatig bruin als je er tijdens het bakken een plank of ovenschotel op legt.
Currysaus, ketchup, mayonaise of misschien eet jij je tosti het liefst met whisky cocktailsaus. Welke saus je ook gebruikt, het maak de tosti vaak extra lekker.
Als je beschikt over een apparaat met een instelknop voor de temperatuur, draai je deze knop op de gewenste stand. Om wafels te bakken, kies je bij voorkeur stand 3-5, voor croque-monsieurs is stand 2-4 meest geschikt en om te grillen kiest je een stand volgens je smaak (van rood tot goed doorbakken).
Croque-monsieur machines. Door de speciale plaatvorm van croqe monsieur machines loopt de kaas niet uit de croque monsieur en krijg je een knapperig randje. Croque monsieur machines met uitneembare platen zijn gemakkelijk schoon te maken. Kindvriendelijke tosti-ijzers hebben een koude wand.
Een boterham, gevolgd door een plak kaas en ham, met nog een boterham bovenop: de klassieke tosti is een gouwe ouwe.
Een croque monsieur is een warm broodje gemaakt met ham en kaas . Het gerecht is ontstaan in Franse cafés en bars als een snelle snack. De naam is gebaseerd op het werkwoord croquer (“to crunch”) en het woord monsieur (“meneer”). Eerste geregistreerde verschijning van de sandwich op een Parijs café menu was in 1910.