De correct gespelde meervoudsvorm van café is cafés, zonder apostrof. Als een zelfstandig naamwoord eindigt op é, schrijven we de meervoudsuitgang eraan vast. Een apostrof is niet nodig omdat de combinatie niet verkeerd kan worden uitgesproken: logés, attachés, coupés, prostitués.
Verkleinwoorden worden gevormd met -tje, -je, -etje, -pje of -kje. De vorm van het achtervoegsel hangt voornamelijk af van de slotklank van het basiswoord, en soms ook van klemtoon of woordlengte. De verkleinwoorden zijn in grote lijnen in te delen in categorieën op basis van de vorm en klemtoon van het grondwoord.
Chocolade en chocola zijn vormvarianten. De verkleinvorm van beide woorden is chocolaatje.
Als een verkleinwoord wordt afgebroken aan het eind van een regel, vervalt een van de twee dubbele klinkers of de apostrof: baby'tje - baby-tje, vlaatje - vla-tje, parapluutje - paraplu-tje.
Het meervoud van pyjama is pyjama's, en het verkleinwoord is pyjamaatje.
Voorbeelden: man – mannetje of manneke, bak – bakje of bakske, broer – broertje, zus – zusje, boom – boompje, woning – woninkje.
De correct gespelde vorm voor het verkleinwoord is baby'tje.
De correct gespelde vorm voor het verkleinwoord is radiootje.
Woorden die eindigen op een lange klank krijgen twee klinkers in een verkleinde vorm: la – laatje. auto – autootje.
De correcte verkleinvorm is tekeningetje. Vergelijkbare voorbeelden zijn: dingetje, eerstelingetje, kringetje, leerlingetje, vergaderingetje, wandelingetje. Woorden op -ing hebben alleen een verkleinwoord op -kje als de lettergreep vóór -ing beklemtoond is en het niet om een persoonsnaam op -ling gaat.
slang (de; v(m); meervoud: slangen; verkleinwoord: slangetje) langwerpig, kruipend dier: giftige slangen symbool van o.a. de boosheid, de verleiding hol, slangvormig voorwerp voor het transport van v [..]
[1] Mango's.
De leerlingen noemen het verkleinwoord van het woord pudding (pudding - puddinkje).