Een droom over iemand die je niet kent, kan ook een weerspiegeling zijn van je zelfvertrouwen. Zo kan het zijn dat je je in het echte leven wat geremd voelt of nieuwe eigenschappen van jezelf ontdekt. Een onbekend persoon weerspiegelt dan dus die nieuwe kant van jezelf.
Die personen in je droom betekenen niet letterlijk die personen, maar kunnen het symbool voor stress of angst of een andere emotie die je moet verwerken. De dromen zijn vaak niet precies hetzelfde, maar het thema wijst wel vaak op iets wat je nog niet helemaal verwerkt hebt.
Dromen over iemand die je leuk vindt, kunnen verschillende scenario's hebben. Je droomt bijvoorbeeld dat je crush ook verliefd op jou is. Wanneer je dit droomt, is het tijd om de persoon te vertellen over je verliefdheid. Volgens de droom verlang je ernaar dat hij of zij hetzelfde voor jou voelt.
Het is bewezen dat we in onze dromen alleen maar gezichten kunnen zien van mensen die we kennen. Ongeveer zeventig procent van de personen in de droom van een man zijn man, terwijl vrouwendromen ongeveer een gelijk aantal mannen en vrouwen kent. Mannelijke dromen zijn ook agressiever.
Als deze signalen de prefrontale cortex van de hersenen bereiken – en zich 'mengen' met ons geheugen' – ontstaat er een droom. Volgens deze theorie hebben dromen geen diepere betekenis en kunnen ze hoogstens een beeld geven van onze herinneringen.
Tijdens de remslaap stroomt er sowieso meer bloed naar je vagina. En juist tijdens deze remslaap droom je vaak. Logisch dus, dat we weleens sexy dromen. Lig je al op je buik, dan wordt alles wat sneller gestimuleerd daar beneden, puur door het contact tussen je matras en je vayjay.
'Iedere droom komt uit'
Helaas, in principe is een droom geen voorspelling voor de toekomst. Wel kunnen de mooie of leuke dingen uit je dromen jou op ideeën brengen, al zul je er zelf alles aan moeten doen om het uit te laten komen. Pas op dat je niet blindelings vertrouwt op je droom en het voor de realiteit aanziet.
Opgesloten of vastzitten. Voor veel mensen is het een ware nachtmerrie. Dromen dat je vastzit of bent opgesloten betekent meestal dat jij je zorgen maakt om je huidige situatie. Dit kan betrekking hebben op je baan, relatie of je huidige woonsituatie.
Gemiddeld duurt die ongeveer 25 minuten, maar de variatie is erg groot: in de eerste slaapcyclus, dus aan het begin van de nacht, beslaat de remfase maar vijf tot tien minuten. Bij elke volgende cyclus dromen we langer. Aan het eind van de nacht kan een droom wel drie kwartier duren.
In onze dromen zien we alleen gezichten die we al kennen
Dromen over iemand die je niet kent is onmogelijk. Ons brein vindt geen nieuwe gezichten uit. In onze dromen zien we echte gezichten van echte mensen - mensen die we gezien hebben in ons leven, maar die je misschien niet kent of herinnert.
Je 'crush droom' kan dus zeker op een verliefdheid wijzen. En het kan wel dat je gevoelens hebt voor de persoon in je droom. Gevoelens die je jezelf niet toelaat, bijvoorbeeld. Maar veel vaker is het complexer dan dat.
Wie niet droomt, ziet in de geest niets voor zich opdoemen. De Franse filosoof Pierre de Chardin (1881-1955) schreef eens dat de grootste kracht achter de ontwikkeling van de mens 'een grote, gemeenschappelijke droom is'. Die droom nu is de visie. Een dromer is derhalve een visionair.
Door onze dromen kunnen we de vele prikkels van overdag verwerken en herinneringen opslaan. Daardoor worden dromen soms 'dagrestanten' genoemd. Na een nachtrust met voldoende REM-slaap kunnen we ook beter omgaan met emoties. De REM-slaap is dus belangrijk voor onze mentale gezondheid en ons emotioneel herstel.
Je kunt wat je dromen je vertellen dus zien als een soort brainstormproces. Je dromen kunnen je iets vertellen of bijvoorbeeld ideeën aandragen voor bijvoorbeeld studiekeuze, een originele vakantiebestemming of een manier om die ruzie bij te leggen. De kunst is vervolgens wel om je dromen te onthouden.
Een terugkerende droom kan dan symbool staan op dat er wat nodig is om te vatten of los te laten. Veel terugkerende dromen zijn bijvoorbeeld vallen, achtervolgd worden. Een concreet voorbeeld is een terugkerende droom zowel als kind en volwassene waarbij iemand vanuit school de weg terug naar huis kwijt raakte.
Dat een persoon uit het verleden opeens opduikt in je droom, heeft volgens Cheung alles te maken met je eigen gevoelens en verlangens. 'Hun verschijning in je droom is een metafoor voor een verwaarloosd of vergeten aspect van jezelf dat je graag weer opzoekt', legt ze uit.
Wanneer je regelmatig droomt, ben je relatief lang in een diepe slaap. Dat is meestal een goed teken, omdat je daarmee minder kans hebt op een slaaptekort. Omdat je vooral droomt in je REM-slaap, zijn dromen een goede indicator van een gezonde nachtrust!
Hierbij geldt: hoe meer je droomt, hoe meer je REM-slaap hebt gehad. En hoe meer hiervan, hoe beter je uitgerust aan de dag begint. In totaal heb je ongeveer twee uur REM-slaap per nacht: je bent dus zo'n 25 procent van je slaap aan het dromen. Dromen houdt echter niet automatisch in dat je ook goed slaapt.
Tijdens het dromen zijn weer hele andere hersengebieden actief dan anders. Dit zorgt voor een omgedraaide verwerking van informatie. We nemen geen informatie waar van de buitenwereld, maar ontvangen juist van binnenuit informatie van onze hersenen. Een droom is dus eigenlijk gewoon een hallucinatie.
Huilen. Als je wakker wordt en het gevoel hebt dat je heel hard gehuild hebt in je droom, dan kan het goed zijn dat je tijdens je droom een uitbarsting hebt ervaren van je negatieve gevoelens. Deze gevoelens komen voort uit een situatie in het 'echte' leven.
In een droom heb je nooit 10 vingers. Soms maar 7, soms wel 12 per hand! of elke keer als je naar de wc gaat. Zorg dat je naast je bed een kladblok hebt of spreek het in op je mobiel.
Hebben jouw dromen inmiddels aan verscheidene (denkbeeldige) mensen het leven gekost? Dat is nog geen reden tot paniek. Maar als het een terugkerend ding wordt, proberen je dromen je volgens Schredl wellicht iets duidelijk te maken: je moet leren hoe je in het dagelijks leven met je agressieve emoties kunt omgaan.
Nachtmerries komen dikwijls voor in een periode waarin je veel stress hebt. Misschien ben je gespannen omdat je te veel werk hebt. Of misschien ben je bang omdat er te veel van je verwacht wordt. Faalangst en onzekerheid kunnen in dat geval zeker leiden tot 'slechte dromen'.
Twijfels, onzekerheden, ambities en onuitgesproken wensen: in je slaapt komt alles bovendrijven. Van naakt zijn tot verdwalen of seks met een vreemde: deze negen thema's passeren het vaakst de revue in dromenland, en dit is wat ze betekenen. Als jonge snaak raakte de Nederlander Bas Klinkhamer gefascineerd door dromen.
Eerst onderzoek je alle mogelijkheden om je dromen te verwezenlijken. Bijvoorbeeld om een partner te vinden, een kind te krijgen, gezond te worden, carrière te maken. Als dit ondanks al je inspanningen niet lukt, hou je jezelf voor dat het helemaal niet zo erg is. Dat er genoeg is om dankbaar voor te zijn.