Een vierkant met een cirkel erin geeft aan dat het item in de droger kan. Staat er een kruis in het vierkant dan mag het niet in de droger. Een vierkant met cirkels met 1 of meerdere punten erin geven aan hoe warm de droger mag staan: lage stand, medium stand of hoge stand.
Voor je een droogprogramma start, kijk je op het wasetiket binnen in je kleding. Hier vind je verschillende symbolen. Deze geven aan of je was in de droger mag en hoe je deze het beste droogt. Een vierkant met een rondje en een kruis betekent dat je wasgoed niet in de droger mag.
Het symbool voor drogen in de wasdroger is een vierkant met een cirkel erin. De stippen in de cirkel verwijzen naar de temperatuur: één stip staat voor drogen op lage temperatuur, twee stippen voor drogen op middelhoge temperatuur en drie stippen voor drogen op hoge temperatuur.
Wassymbolen voor het drogen
Hoe je een kledingstuk na het wassen het beste kunt drogen, vind je in het vierkantje. Het is het derde symbool op het waslabel en laat zien of je de kleding met de droger of op natuurlijke wijze moet laten drogen.
Een cirkel met een P erin betekent dat je deze kleding kan laten stomen met verschillende oplosmiddelen, waaronder perchloorethyleen. Staat er een streep onder dit symbool, dan is het raadzaam om deze kleding te stomen op een lage temperatuur en water aan het stomen toe te voegen.
Liggend drogen
Het vierkant met een enkele streep in het midden geeft aan dat het kledingstuk liggend moet drogen. Dit is vooral het geval bij truien en vesten waarbij de vorm zodoende gewaarborgd kan worden.
De tekens of symbolen die op het waslabel staan hebben allemaal een andere betekenis. Vaak zie je een cirkel, driehoek, vierkant, strijkijzer en wasteil staan. Deze symbolen vertegenwoordigen de vijf categorieën: wassen, bleken, drogen, strijken en chemisch reinigen/stomerij.
Indien de regeleenheid van het apparaat een defect onderdeel of een storing in de wasdroger ontdekt, stopt het lopende programma en gaan rode lampjes knipperen.
Droog de sokken niet in een droger. De beste manier om te drogen is het door ze aan een waslijn te hangen. Als je het in de droger stopt, kan de machine de stof uitrekken en de elastische vezels in de sokken verzwakken. De warmte veroorzaakt pluizige bolletjes waardoor de sok er niet meer zo fris en fruitig eruitziet.
Of het nou een zwarte jeans is of een mooi indigoblauw exemplaar: spijkerbroeken houden niet van drogers. Door de hoge temperaturen van de droger kan je broek gaan krimpen. Dat geldt ook voor een stretch jeans: in de droger smelten de elastaanvezels in de broek samen.
Ja, dat kan.Tenminste, met een paar belangrijke tips en voorwaarden. Makkelijk is het niet, omdat kleding in de droger kan krimpen. Vooral katoen krimpt snel, dus het is belangrijk om voorzichtig te zijn met jouw T-shirts.
Katoen juist wel laten krimpen
Hoe hoger de temperatuur, hoe sterker de trui krimpt. De warmte van heet water vernauwt de textielvezels, waardoor de trui kleiner wordt. Door de trui na het wassen in de droger te doen heb je kans dat de stof nog een stukje extra krimpt.
Het korte antwoord is simpel: alle was. Een warmtepompdroger kan door de hogere efficiëntie toe met een (veel) lagere temperatuur dan conventionele drogers.
De kast wordt verwarmd door middel van lucht zodat alle kleding, maar ook handdoeken, gedroogd worden. Een droogkast kun je in principe overal plaatsen.De vochtige lucht die uit de kast komt moet echter wel ergens heen kunnen.
Warmte is de vijand van zwart wasgoed. Daarom kan je zwarte kleding het beste ophangen en niet in de droger laten drogen.
Filter en condensor schoonmaken
Een verstopte pluizenfilter kan een reden zijn van een slecht droogresultaat omdat de lucht geblokkeerd wordt. Maak daarom het filter regelmatig schoon voor het goed drogen van je was. Daarnaast is het ook belangrijk om de condensor van de wasdroger te controleren en schoon te maken.
Een wasdroger heeft een levensduur van 10 tot 15 jaar. Een duurdere wasdroger zal hoogstwaarschijnlijk langer meegaan. De redenen hiervoor zijn dat de materialen van betere en duurzamere kwaliteit zijn. Daarnaast hebben duurdere wasdrogers vaak minder onderdelen, hierdoor kan er dus ook minder slijten en kapot gaan.
Het (is)gelijkteken of gelijkheidsteken (in België veelal met is gelijk aan aangeduid) is de naam van het wiskundige symbool =. Dit teken geeft de gelijkheid aan van de twee operanden waar het tussen staat.
Symbolen stellen ons in staat om vorm te geven aan ideeën en emoties die niet goed onder woorden zijn te brengen. Ze gaan verder dan woorden en stellen ons in staat om onze gevoelens welsprekend uit te drukken.
De strepen onder de wasteil geven aan hoe voorzichtig je het kledingstuk moet wassen. In de wasteil zelf staan puntjes of een getal dat aangeeft op welke maximale temperatuur je het kledingstuk mag wassen. Dit symbool geef aan dat de kleding gewassen mag worden in de wasmachine.
In sommige gevallen wordt het vakje simpelweg aangeduid met 'voorwas' of de Engelse term 'pre wash'. Het onderscheid tussen de vakjes voor voorwas en hoofdwas wordt soms ook aangeduid met 1 en 2 streepjes, waarbij 1 streepje het vakje voor de voorwas aanduid.
Wanneer er een wastobbe met graden staat afgebeeld betekent dit dat je het kledingstuk alleen op die temperatuur of lager mag wassen. Op de normale stand en wassen maar! Maar let op: Staat er één streepje onder, dan moet je de wasmachine op fijne was of een anti-kreukprogramma zetten met de aangegeven graden of lager.
Het ® symbool staat voor “registered trademark” en geeft aan dat bijvoorbeeld een bepaald woord of logo, zoals het woordmerk Bird & Bird®, geregistreerd is als merk. Indien het ® symbool in Nederland gebruikt wordt, houdt het in dat het merk in ieder geval in de Benelux of in een (ander) EU-land is geregistreerd.