Mensen met een expressieve stijl zijn, vaker dan mensen met een andere communicatiestijl, druk. Ze zijn vaak spontaan en aanwezig. Ze zitten vol ideeën en flappen er makkelijk van alles uit zonder er eerst goed over na te denken.
Kort en krachtig zeggen waar het op staat, is effectief en efficiënt. Iedereen weet waar hij aan toe is bij een direct persoon, hij zegt wat hij bedoelt en bedoelt wat hij zegt. En je kan bij deze persoon zelf ook heel eerlijk en duidelijk zijn, dat vindt hij juist prettig.
Een sprekend gezicht
Van het lichaam is het gezicht het meest zichtbaar. Daarom beschikt het gezicht over de meeste spieren die in staat zijn onze emoties te tonen. Vooral rond ogen en de mond zijn veel van deze spieren aanwezig om ook de fijnere nuances van deze emoties uit te drukken.
Directieve stijl: kenmerkt zich door een hoge taakgerichtheid en een lage relatiegerichtheid. De stijl is sterk instruerend en gericht op het snel en efficiënt behalen van het beoogde resultaat. De stijl is vooral geëigend wanneer de groep nog niet ver is ontwikkeld in haar bekwaamheid om de taken uit te voeren.
Mensen met een directieve stijl zijn in hun communicatie vaak kort, bondig en zakelijk. In hun handelen zijn ze vaak gericht op resultaat. Door hun vaak directieve en stellige manier van praten komen directieven op de meesten zelfverzekerd over.
Wanneer je directief bent, ben je richtinggevend. Je wijst de richting aan, je geeft sturing aan het proces, je vertelt hoe de procedures in elkaar zitten, je geeft aan waar het naar toe moet. De kwaliteit is dat het enorm bijdraagt aan duidelijkheid. En dat helpt bij de behoefte aan duidelijkheid.
Hij noemde drie samenhangende kernvoorwaarden. Bij niet-directieve coaching is de persoon de expert en bepaalt hij/zij de agenda. De coach helpt die agenda te overdenken en vervolgens hun eigen expertise in te zetten om het gewenste resultaat te bereiken. Niet-directieve coaching is faciliterend.
Wat is niet-directief coachen? Bij niet-directieve coaching is de jongere / persoon of de groep de expert, zij bepalen de agenda. De coach helpt ze die agenda te overdenken en vervolgens hun eigen expertise in te zetten om de gewenste resultaten te bereiken. Niet-directieve coaching is faciliterend.
Directieve coaching is een methode die erop gericht is om zo concreet mogelijk aan de slag te gaan met gewenste doelen. De directieve coach geeft richtlijnen, adviezen en oefeningen die de cliënt toepast. Deze sturende houding zorgt voor een duidelijk behandelingspatroon en oogt op een snel en zichtbaar resultaat.
De Empatisch Directieve Benadering houdt in dat de medewerker zich inleeft in de gevoelens en denkwereld van de cliënt. Hij laat merken dat hij begrijpt wat er in de cliënt omgaat en hoe hij zich daarbij voelt.
De term laissez-faire betekent letterlijk: 'laat maar op zijn beloop gaan'. En daarmee is veel gezegd over deze leiderschapsstijl. In feite gaat het over een minder sturende leiderschapsstijl, waarbij de medewerker veel vrijheid krijgt toebedeeld.
Een leiderschapsstijl is de manier waarop een leidinggevende een taak invult. Hierbij staat de vraag centraal hoe de leider denkt de ondergeschikten zo positief mogelijk te kunnen beinvloeden om de organisatiedoelen te behalen. Er bestaan verschillende indelingen in leiderschapsstijlen of managementstijlen.
Wat is leiderschap? Leiderschap is het proces waarbij een individu anderen beïnvloedt om een bepaald doel te bereiken. Goed leiderschap is in staat om anderen te stimuleren en te inspireren. Deze leiders versterken motivatie, betrokkenheid en de prestaties van de organisatie.
Wat is lichaamstaal? Lichaamstaal (of non-verbale communicatie) is de taal die we spreken met ons lichaam. Mensen communiceren onbewust en bewust via dat wat ze zonder woorden met hun lijf doen. Aan lichaamstaal kun je vaak zien wat mensen voelen of denken zonder dat ze het zeggen.
Een gelaatsexpressie, gelaatsuitdrukking of een gezichtsuitdrukking is het gevolg van de samentrekking bepaalde gelaatsspieren en wordt beschouwd als een van de vormen van niet-verbale expressies van emoties.