Een rijbewijs is een document waarmee een bestuurder van een motorvoertuig kan aantonen dat hij/zij beschikt over voldoende kennis, inzicht en vaardigheid om een motorvoertuig van een bepaalde categorie te kunnen en mogen besturen.
Met een trekkerrijbewijs mag u op de openbare weg rijden met een tractor, trekker of motorrijtuig met beperkte snelheid (MMBS). Op eigen wegen, akkers en eigen terrein is het rijbewijs niet verplicht.
Moet ik mijn trekkerrijbewijs (T) halen? Iedereen die een geldig B-rijbewijs heeft dat is afgegeven voor 1 juli 2015, kan zolang het rijbewijs geldig is een LBT (Landbouw- en BosbouwTractoren) en MMBS (Motorrijtuig Met Beperkte Snelheid) besturen.
Je T-rijbewijs halen
Om het T-rijbewijs te behalen moet je rijgeschikt zijn en slagen voor het theorie- en praktijkexamen.
Wat kost een trekkerrijbewijs? (praktijk)
Hoeveel lessen dit zijn kan per persoon erg verschillen. Gemiddeld heeft een leerling tussen de 10 en de 18 rijlesuren nodig. Dit betekend dat de volledige rijopleiding tussen de €1100,- en €1900,- zal kosten.
Voor de wet mag men vanaf de leeftijd van 16 jaar een trekker besturen op de openbare weg, maar dan mag er geen arbeid mee verricht worden, hiervoor is het certificaat nodig.
Hoe verloopt het praktijkexamen? Een praktijkexamen voor het T-rijbewijs duurt 85 minuten. Ga in de wachtruimte zitten tot je examinator je roept.
Theorie is niet moeilijk, maar je moet er wel even de tijd voor nemen. Hielkema Verkeersschool biedt je twee mogelijkheden om te slagen voor het CBR theorie-examen tractor: online leren en/ of een eendaagse cursus op de tweede zaterdag van de maand vanaf 8:30 – 16:00 inclusief lunch.
Vanaf nu mag iedereen met een rijbewijs B 'een voertuig van speciale constructie voor industrieel gebruik' op de openbare weg besturen bij verplaatsingen tussen bouwplaatsen. Het gaat bijvoorbeeld om een bulldozer of een graafmachine.
Het rijbewijs E achter B is verplicht voor het rijden met een combinatie waarvan de maximum toelaatbare massa (leeggewicht + laadvermogen) opgeteld meer is dan 3500 kg in geval van een aanhanger waarvan de maximum toelaatbare massa meer is dan 750.
B-rijbewijs - ≤ 3.500 kg
Bij voertuigen met een toegestane maximummassa tot en met 3.500 kg is rijbewijs B voldoende. Hierbij geldt dat je een motorvoertuig mag besturen dat geschikt is voor het vervoeren van maximaal 8 personen (exclusief bestuurder).
Aanhanger trekken met rijbewijs B
Dan mag u met een auto: een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo (lege gewicht + laadvermogen); een aanhanger trekken van meer dan 750 kilo als de auto en de aanhanger samen niet boven de 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen) uitkomen.
Voor het besturen van de brommobiel moet je minimaal een brommerrijbewijs hebben. Dit wordt ook wel AM rijbewijs genoemd. Heb je nog een geldig motorrijbewijs, dan volstaat dat ook.
Heeft u rijbewijs C of C1? Dan mag u een aanhanger of oplegger tot 750 kilo aan uw vrachtwagen koppelen. Het gaat dan om de maximummassa.
Hoe krijgt u een code 95 op uw rijbewijs? De code krijgt u door het behalen van de basiskwalificatie. Wanneer u uw D rijbewijs voor 10-09-2008 of uw C rijbewijs voor 10-09-2009 heeft gehaald, kunt u de code 95 behalen door middel van het volgen van 35 uur nascholing.
Om een shovel te besturen op de openbare weg is minimaal het T-rijbewijs vereist! Dit geldt voor alle motorrijtuigen met beperkte snelheid die breder zijn dan 1,3 meter. Om het certificaat te behalen, dien je minimaal 16 jaar te zijn.
Wilt u met een land- of bosbouwvoertuig rijden? Of met een voertuig ingeschreven als landbouwmaterieel, landbouwmotor of maaimachine? Dan hebt u een rijbewijs G nodig. U moet slagen voor een theorie-examen en een praktisch examen.
Rijbewijs categorie G
Sinds 15 september 2006 is een specifiek rijbewijs noodzakelijk voor het besturen van land- en bosbouwvoertuigen en mobiel landbouwmateriaal. de voertuigen ingeschreven als landbouwmateriaal, motorploeg of maaimachine.
Met het rijbewijs G mag u land- en bosbouwvoertuigen en hun aanhangwagens en voertuigen ingeschreven als landbouwmaterieel, landbouwmotor of maaimachine besturen. Ze moeten minimaal 30 km/uur kunnen rijden.
Hoeveel praktijklessen heb ik nodig? Na de proefles krijg je een advies van de instructeur. Ons kleinste pakket bestaat uit 8 uur rijles met examen en ons grootste pakket bestaat uit 20 uur rijles met examen.
Het theorie-examen bestaat uit 50 meerkeuzevragen, waarvan je er minimaal 40 goed moet hebben. Als je bent geslaagd, dan is je theoriecertificaat 1,5 jaar geldig.
Met een (land)bouwvoertuig mag u maximaal 25 kilometer per uur rijden. Vanaf 1 januari 2021 gelden er nieuwe regels. U mag dan maximaal 40 kilometer per uur als uw (land)bouwvoertuig een kentekenplaat draagt. De nieuwe maximum snelheid geldt voor wegen buiten de bebouwde kom.
Je mag examen doen vanaf 15,5 jaar. Als je geslaagd bent dan is de uitslag 1,5 jaar geldig en moet je dus binnen 1,5 jaar praktijkexamen doen. Het theorie-examen gaat over verkeersregels, verkeersinzicht en kennis van het voertuig.
De invoering van het trekkerrijbewijs betekent dat bestuurders van motorvoertuigen met beperkte snelheid (maaimachines, straatveegmachines, en machines voor wegonderhoud) hieraan zouden moeten voldoen. “Voor de verbetering van de verkeersveiligheid is dit niet de doelgroep voor dit instrument”, zegt ze.
Welke voertuigen vallen onder categorie B1? De categorie B1 geldt voor vierwielers die aan de volgende eisen voldoen: Maximaal 400 kg exclusief passagiers en bagage. Bij bestemming goederenvervoer: maximaal 550 kg exclusief accu bij elektrische voertuigen.