Polycarbonaat (PC) Polycarbonaat is een van de sterkste filamenten op de markt. Het is extreem stijf, heeft een uitstekende temperatuurbestendigheid en is bestand tegen slijtage. PC is geschikt voor toepassingen waar hoge sterkte en duurzaamheid vereist zijn, zoals functionele prototypes en mechanische onderdelen.
PLA heeft over het algemeen minder sterkte en duurzaamheid dan sommige andere filamenten, zoals PETG. Dit maakt het minder geschikt voor toepassingen waarbij stevigheid vereist is.
PLA is sterk en hard materiaal dat zich niet zomaar uit zijn verband laat trekken: het kan grote krachten weerstaan. Echter, bij een harde klap of een val is het net glas en zal het breken. PLA is daarom vooral geschikt voor zichtmodellen en niet om industrieel in te zetten.
PETG filament is in vergelijking met ABS en PLA het sterkste en meest flexibele filamenttype. Hierdoor biedt het zeer veelzijdige 3D-printmogelijkheden; PETG filament kan objecten printen in elke gewenste vorm. Voor het printen met PETG is geen heated bed vereist.
ABS, oftewel Acrylonitrile Butadiene Styrene, is een sterker en duurzamer filament dan PLA. Het is bestand tegen hogere temperaturen en heeft uitstekende mechanische eigenschappen, wat het geschikt maakt voor functionele onderdelen en engineering toepassingen.
PET-G ESD wordt gekenmerkt door zijn hoge sterkte en weerstand tegen zwakke zuren, alcoholen, oliën en benzine.
Nee. Sommige PLA-toepassingen – zoals borden, bestek en coatings van bakjes – zijn echter wel geraakt door de SUP-richtlijn. Er is een marktbeperking geweest voor PLA, net als voor andere kunststoffen. PLA-borden en messen zijn bijvoorbeeld verboden, terwijl met PLA gecoate bekers het schildpadlogo moeten dragen.
Ik wist niet beter dan dat PLA juist niet benzinebestendig is.
Polycarbonaat is dus hartstikke sterk, maar het heeft een groot nadeel. Het 3D print namelijk niet heel goed. Zo kan PC niet zo goed over fijne details en uitsteeksels. Andere filamenten presteren juist een stuk beter op dit vlak, maar zijn wel zwakker.
Welke nozzle kan ik het beste gebruiken voor PETG? Wanneer u met PETG wilt printen, kunt u gebruik maken van een standaard messing nozzle. Wel heeft PETG een plakkerige eigenschap en kan een nozzle met een nikkel coating helpen tegen het blijven plakken van het filament aan de nozzle.
Het filament kan in de doos urenlang op een bepaalde temperatuur worden verwarmd. Waarom is het drogen van filament belangrijk? Als afdrukmaterialen te vochtig zijn, heeft dit invloed op de afdrukkwaliteit. De print krijgt luchtbellen, kromme randen of trekt lelijke draden.
Voor tijdelijke buitentoepassingen of situaties waarin het object beschermd is tegen direct zonlicht en vocht, kan PLA voldoende zijn. Voor langdurig buitengebruik zijn andere filamenten voor 3D printers, zoals ABS, PETG, of gespecialiseerde UV-bestendige of weerbestendige filamenten wellicht een betere keuze.
Het smeltgebied ligt tussen 170 en 230°C. De ontbindingstemperatuur is ongeveer 250°C. Polymeren van melkzuur zijn brandbaar. Ons PLA Filament heeft unieke eigenschappen doordat het tijdens het productieproces niet in aanraking komt met water en direct wordt verpakt in een vacuümzak.
PLA is waterbestendig. Soms neemt het wel vocht op, wat het printen moeilijker kan maken. Gelukkig is dit niet extreem veel vocht, waardoor een object geprint met PLA zeker in contact kan komen met water.
Print temperaturen PLA en PETG
PLA kan het beste geprint worden op een range van 190 – 220 graden, afhankelijk van snelheid, laaghoogte en vorm van het object. PETG daarentegen zal eerder succesvol printen in de range van 230 – 260 graden Celsius ongeveer.
Wat is TPU filament? TPU filament is een rubberachtig en semi-flexibel filamenttype dat veel gebruikt wordt in de industriële sector. Het is recyclebaar, slijtvast en verkrijgbaar in veel verschillende kleuren.
Is deze stof veilig? Producten met PLA zijn bij normaal gebruik veilig voor baby's, kinderen en volwassenen. Bij het verwarmen van PLA, in het geval van 3D-printen, kunnen onder andere nanodeeltjes en vluchtige organische stoffen vrijkomen. Je kunt dit merken door irritatie aan je luchtwegen en ogen.
Kit: Siliconen (die blauwe) kan redelijk tegen benzine, maar wel eerst echt goed laten uitharden voordathet in contact komt met de benzine. Heel dun kan het net helpen om kleine krasjes op te vullen, meer moet het ook niet hoeven doen.
Temperatuur: Voor een snellere afbraak is warmte essentieel. In een industriële composteeromgeving wordt PLA doorgaans binnen enkele maanden afgebroken bij temperaturen tussen de 55 en 70°C. In een thuissituatie, waar deze omstandigheden niet aanwezig zijn, kan de afbraak vele jaren duren.
PLA is in principe van maïszetmeel gemaakt, wat voedselveilig is, alleen worden er vaak additieven aan toegevoegd voor de kleur of sterkte waardoor het schadelijk wordt. Natuurlijk niet allemaal. Voordat u PLA wilt gebruiken voor voedsel, is het verstandig om contact op te nemen met de fabrikant van het filament.
PLA is een veelzijdig en populair thermoplastisch polymeer met een smelttemperatuur tussen de 160 en 180 graden Celsius en een glasovergangstemperatuur rond de 60-65 graden Celsius. Bij 3D-printen moet PLA worden verwarmd tot temperaturen binnen het bereik van 190-220 graden Celsius om succesvol te worden geprint.
PETG kunststof is een hoogstaand thermoplastische polyester die sterk, slagvast en transparant is. Door de toevoeging van glycol verkrijgt het een lagere smelttemperatuur en behoudt het haar helderheid.
Belangrijkste eigenschappen van PETG filament:
Gebruiksvriendelijk. Licht flexibel. Printtemperatuur: 230-250 °C. Waterafstotend.
PETG staat voor polyethyleentereftalaatglycol en is een aangepaste versie van PET dat je mogelijk kent van PET-flessen.