Zeekraal is het hele jaar verkrijgbaar.
Het EFSA ( Europese Voedselveiligheid Autoriteit) heeft een veilige marge ingesteld voor dagelijks inname: dit ligt op 150 microgram per dag voor volwassenen. Zeekraal bevat aardig wat jodium, waardoor het zeker geen verkeerd idee is, om het dagelijks op je menu te zetten als je geen brood eet.
Ze is zowel rauw als gekookt eetbaar. Kort roerbakken of kort koken is voldoende. Verwijder zo nodig de onderste stugge delen en spoel de zeekraal snel schoon onder koud stromend water. Let erop dat je zeekraal nooit in een bak met kraanwater legt.
Er komen in Nederland twee soorten zeekraal voor. Kortarige zeekraal groeit vooral op binnendijkse zilte terreinen. Als het aan de zeekant groeit is dat altijd op de wat hogere plekken, niet in het slik. Langarige zeekraal vind je juist vooral in het slikkige deel.
Veel mensen denken dat zeekraal een zeewier (alg) is, maar het is een plant uit de amaranthfamilie, specifieker nog: de ganzenvoet. Het wordt ook wel hanenpoot of zouterik genoemd. Het groeit op de slikken, schorren en kwelders, aan de rand van de zee: daar waar er water overheen spoelt.
Waarom is zeekraal zo gezond? Zeekraal bevat veel mineralen en vooral veel calcium. Daarom is het een goede aanvulling op je menu als je geen gebruik maakt van zuivelproducten. Andere vitaminen en mineralen die er in zeekraal voorkomen zijn o.a. natrium, kalium, magnesium, fosfor, ijzer, koper en zink.
Water in een pan doen, en vooral geen zout toevoegen. Breng het aan de kook, en voeg voorzichtig de zeekraal toe. Laat het enkele minuten koken, maar niet te lang, 2 tot 4 minuten is voldoende.
De groente is ca. 7 dagen houdbaar in de koelkast. Verwijder van zeekraal de onderste stugge en houtige delen. Was de groente snel in stromend koud water.
Zeekraal 80g bestellen? - Groente — Jumbo Supermarkten.
Zeekraal kun je 2 maanden bewaren in de vriezer. Zeekraal nooit buiten de koelkast bewaren, de groente zou binnen enkele uren bederven en vocht verliezen. Zeekraal dus altijd in een bak in de koelkast bewaren, dan kan de groente vier tot zeven dagen bewaard worden.
Gedroogd zeewier ziet er niet altijd even mooi uit, maar niet getreurd, met een beetje heet water tover je het algauw om. Doe het zeewier in een kom, giet er kokend water over en wacht 10 minuten, het wier wordt maar liefst tien keer zo groot.
Zeekraal groeit in het wild op "schorren": het land vlak aan zee dat onder invloed staat van het eb- en vloedgetijde. Het is een pioniersplant die als geen andere plant bestand is tegen zoute omstandigheden. De plant neemt het zout op tijdens de groei en heeft daardoor een zilte smaak.
Zeekraal is een groente die je maar weinig tegenkomt, maar een heerlijke variatie kan zijn in verscheidene gerechten.
Er zijn veel verschillende soorten zeewieren en algen. Beide zijn een goede bron voor eiwitten en ijzer. Daarnaast bevatten algen ook vitamine B1 en visvetzuren en zijn zeewieren een bron van jodium, calcium, fosfor, magnesium, natrium, kalium en vitamine B.
Ja, er zit van nature vrij veel zout in zeekraal: 2,3 gram zout per 100 gram zeekraal. Dat is veel meer dan in sla, maar ook zelfs meer dan in zuurkool. Dat zeekraal zoveel zout bevat, komt doordat het op het land in zout of brak water groeit. En tijdens de groei neemt het plantje zout uit het water op.
AH Zeekraal bestellen | ah.nl.
Meer informatie over de categorie Aardappel en groente en fruit: Het product AH Zeekraal bevindt zich in de categorie Aardappel en groente en fruit.
Snel, eenvoud, lekker en gezond! tip: je kan de zeekraal ook vervangen door een ander zeewier of spinazie.
Zeekraal is een plant van de kuststreken, dus vrijwel uitsluitend in Zeeland en rondom het Waddengebied te vinden. Soms verder landinwaarts op een plek waar zoute kwel aan de oppervlakte komt. Langarige zeekraal staat doorgaans buitendijks op kaal slik tot onder de gemiddelde hoogwaterlijn.
De Zeeuwse Zeekraal is verkrijgbaar van begin Mei tot September en groeit op de Zeeuwse Schorre, dit is een begroeide buitendijkse landaanwas, die bij een gemiddeld hoogwater niet meer onderloopt, maar die wel leeft op het onttrokken zilte oftewel brakke zeewater.
Verhit zonnebloemolie in een wok en bak de knoflook, rode peper en gember kort aan. Doe de zeekraal en lamsoor erbij en wok enkele minuten op hoog vuur. Breng op smaak met een klein beetje vissaus, limoensap en de geroosterde sesamzaadjes. Tip!
Blancheren is een kooktechniek waarbij je fruit of groenten heel kort kookt en daarna afkoelt in koud water. Zo wordt het kookproces onderbroken en zal het voedsel niet verder garen. Dit heeft verschillende voordelen: Door groenten te blancheren blijven ze lekker knapperig en beetgaar.
Zeekraalzilt is 100% gedroogde zeekraal, vol zilte mineralen uit zee en kwelder. Kruidige, vezelrijke zoutvervanger. Voor salade, vis, pizza en saus. Verpakt in een flesje met handige maaldop om door het malen smaak en geur te versterken.
De zeebanaan (Carpobrotus rossii) is een sappige, uit Australië afkomstige zeegroente. Het groeit in strengen op zandige grond. De kleur van de sappige, vlezige blaadjes varieert van groen tot rood. De zilte, kruidige smaak heeft veel weg van zeekraal.