Als startende bewindvoerder ligt je salaris rond de € 2.500,- bruto per maand.Dit kan na een aantal jaren oplopen tot zo'n € 4.400,- per maand. Tot hoever je door kunt groeien, is afhankelijk van je opleidingen en je werkervaring in jaren.
Wie betaalt de bewindvoerder? Het is aan de onder bewind gestelde persoon (de rechthebbende) om zijn bewindvoerder te betalen. Is de rechthebbende hiertoe zelf niet financieel in staat, dan kan hij hiervoor bijzondere bijstand bij de gemeente aanvragen.
Als bewindvoerder kan een familielid optreden, maar het is ook mogelijk om een professionele bewindvoerder aan te stellen. Als een bewindvoerder 3 of meer cliënten onder zijn hoede heeft, wordt hij aangemerkt als professionele bewindvoerder.
U kunt curator, beschermingsbewindvoerder of mentor worden als u meerderjarig bent. En volgens de kantonrechter geschikt bent. De kantonrechter gaat over deze benoemingen.
Iedere assistent die taken van een beschermingsbewindvoerder uitoefent, moet beschikken over een diploma van ten minste een havo-, vwo- of een mbo-4-opleiding. Een propedeuse van een hogere beroepsopleiding / universitaire opleiding of een associate degree staat gelijk aan een havo- of vwo-diploma.
Als iemand van 18 jaar of ouder niet meer goed voor een deel of het geheel van zijn geldzaken kan zorgen, kan de rechter een bewindvoerder benoemen die deze geldzaken beheert. De rechter controleert of de bewindvoerder dat goed doet. Bewind regelen en wijzigen zijn procedures die vallen onder het civiel recht.
Een bewindvoerder beslist enkel over uw financiën. Een bewindvoerder mag dus geen paspoort aanvragen, inschrijven bij de gemeente of een woonruimte of werk voor een cliënt zoeken. Leefgeld inhouden kan onder bepaalde omstandigheden wel, indien dit nodig is om primaire vaste lasten te betalen, zoals huur.
beschermde persoon verblijft, Page 15 15 Koning Boudewijnstichting • PRAKTISCHE GIDS FAMILIALE BEWINDVOERDERS • personen die ontzet zijn uit het ouderlijk gezag, • personen die zelf onder collectieve schuldbemiddeling staan of zich in een staat van faillissement bevinden (alleen voor bewind over de goederen).
U doet belastingaangifte. U vraagt bijvoorbeeld toeslagen en uitkeringen aan. U houdt de inkomsten en uitgaven bij in een administratie (kijk bij Rekening en verantwoording wat u moet bijhouden en jaarlijks aan de rechter moet laten zien).
Als er geen sprake van kinderbijslag is en je inkomen op bijstandsniveau dan is er ruimte voor ongeveer 50 euro per maand voor kleedgeld, kapper etc.
Als bewindvoerder kunt u te maken krijgen met een afwikkeling nalatenschap. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de cliënt (de rechthebbende) is overleden. Als bewindvoerder moet u dan op zoek gaan naar de erfgenamen om rekening en verantwoording af te kunnen leggen en de goederen over te dragen.
Er bestaan geen wettelijke minimale eisen aan het te verstrekken leefgeld, een bewindvoerder zal echter wel begrijpen dat u geld nodig heeft om te leven en u zoveel mogelijk ondersteunen hierbij. Ik krijg geen of minder leefgeld mag dit? JA, in principe is het mogelijk dat u geen leefgeld krijgt.
De wet bevat een limitatieve opsomming van deze uitgaven. Uitgaven voor extra gezinshulp zijn wel aftrekbaar, maar kosten van bewindvoering niet.
Een beschermingsbewindvoerder, curator of mentor staat onder toezicht van de kantonrechter. Heeft diegene 3 of meer personen onder zijn hoede, dan moet hij aan kwaliteitseisen voldoen. Deze eisen gaan over de opleiding, integriteit en bedrijfsvoering. Een accountant controleert dit jaarlijks.
Bewindvoering stopt alleen vanzelf bij tijdelijk bewind, als de betrokkene overlijdt of als het bewind overgaat in curatele. In alle andere gevallen kunt u in een verzoek de kantonrechter vragen het bewind te stoppen. De kantonrechter kan dit ook zelf aan de bewindvoerder en de betrokkene voorstellen.
Door wie? Het bewind kan worden aangevraagd door de te beschermen persoon zelf, zijn familie of een andere belanghebbende (zoals een buur, een verzorger of een maatschappelijk werker), of door de procureur des Konings.
Een professionele bewindvoerder is immers advocaat van opleiding en dus juridisch geschoold. Dit betekent dat hij zich met kennis van zaken ontfermt over de belangen van de beschermde persoon. Bijkomend blijft de advocaat-bewindvoerder in zijn handelen gebonden door zijn professionele deontologische regels.
De bewindvoerder mag alleen beschikken over onder bewind gestelde goederen (zoals het verkopen van een huis of het doen van een grote, niet alledaagse aankoop) met toestemming van de rechthebbende of, als deze daartoe niet in staat is of weigerachtig is, met schriftelijke en voorafgaande machtiging van de kantonrechter ...
Als u onder bewind staat mag uw bewindvoerder uw gehele vakantiegeld inhouden.
Bij overlijden van de bewindvoerder hebben diens erfgenamen weliswaar geen rekening- en verantwoordingsplicht, maar zij zijn als zij op de hoogte zijn van het bewind wel verplicht al datgene te doen wat niet zonder nadeel voor de betrokkene kan worden uitgesteld, totdat er een nieuwe bewindvoerder is benoemd.
De vrederechter zal de bewindvoerder een vergoeding toekennen die wettelijk is vastgesteld. Het bedrag mag niet hoger zijn dan drie procent van de inkomsten van de beschermde persoon. Hierbij wordt rekening gehouden met het beheerde vermogen, alsook met de geleverde prestaties door de bewindvoerder.
Een bewindvoerder vinden
Het is verstandig te kiezen voor een organisatie of persoon die voldoet aan de nodige kwaliteitseisen. Wellicht is het verstandig is via de site van de BPBI een bewindvoerder te zoeken. BPBI is de branchevereniging van de bewindvoerders en inkomensbeheerders.
Wanneer iemand niet meer zelf in staat is om eigen geldzaken te regelen en hierdoor in serieuze geldproblemen is gekomen, kan bewindvoering ingezet worden als redmiddel. Ook financiële uitbuiting, psychische problemen zoals verslaving of een verstandelijke beperking kunnen problemen zijn die voorafgaan aan bewind.