Vluchtelingen en asielzoekers zijn vaak overgeleverd aan de hulp van anderen, waardoor zij kwetsbaar zijn voor misbruik. Tijdens hun vlucht vallen mensen vaak in handen van mensensmokkelaars en criminele bendes, die hen slecht behandelen en uitbuiten.
Onder invloed van onder andere oorlogs- en geweldservaringen lopen vluchtelingen een hoger risico op psychische klachten (stress, slaapproblemen) of psychische stoornissen (angststoornissen, depressie en PTSS ) dan gemiddeld in Nederland; ongeveer 13-25% van de vluchtelingen krijgt te maken met PTSS en/of depressie.
Asielsysteem overbelast
Sinds de discussie over de asielcrisis in de zomer van vorig jaar werd aangezwengeld, grepen politici het moment aan om vluchtelingen aan te wijzen als de veroorzakers van verschillende problemen in het land. De belangrijkste van die problemen is het overbelasten van het asielsysteem.
Waarom vluchten mensen? Mensen vluchten wegens vervolging, of omdat er oorlog, conflict of geweld heerst in hun land van herkomst of omdat ze worden vervolgd vanwege hun ras of nationaliteit, godsdienst, politieke overtuiging of het behoren tot een bepaalde sociale groep.
Voorbeelden van problemen met migratie of sociale overplanting: De jeugdige wordt naar een andere omgeving verplaatst zonder zijn gezin. De verhuizing van de jeugdige met het gezin is gedwongen en brengt een bedreiging voor de persoonlijke veiligheid met zich mee.
Bijvoorbeeld omdat zij in de regio nog niet veilig zijn vanwege hun religie, hun seksuele gerichtheid, of omdat zij horen tot een bepaalde etnische groep. Bij grote crises, zoals in Syrië, vluchten zoveel mensen naar omringende landen dat deze landen niet meer in staat zijn om al deze mensen op te vangen.
Meer oorlog betekent meer asielzoekers en ook meer inwilligingen. Het aantal Syriërs, Palestijnen en Jemenieten dat asiel aanvraagt, is fors gegroeid. Onderstaande grafiek laat goed zien dat zij in heel Europa ook vaker een positieve beslissing krijgen op hun asielverzoek.
Hoewel de meeste vluchtelingen veerkrachtig zijn, hebben zij een hoog risico op het ontwikkelen van psychische problemen als gevolg van traumatische ervaringen én ongunstige leefomstandigheden in Nederland (armoede, werkloosheid, discriminatie).
Wat hebben vluchtelingen nodig? Vluchtelingen hebben vooral behoefte aan veiligheid.Daarnaast moeten ze worden voorzien in primaire levensbehoeften zoals voedsel, water, onderdak en medische zorg.
Vluchtelingen krijgen zo een kans, creëren waarde, welvaart en werkgelegenheid. Als ze voor waarde zorgen, is het voor de gemeenschap weer makkelijker om ze op te nemen. Tegelijkertijd verbeteren we hun positie voor het moment dat ze weer terug kunnen keren naar hun land van herkomst.
In het afgelopen jaar heeft 38 procent van de Nederlandse bevolking weleens contact gehad met vluchtelingen of voormalige vluchtelingen. De meerderheid van hen – 63 procent – heeft deze contacten als overwegend positief ervaren, 6 procent als overwegend negatief en 31 procent heeft een neutraal oordeel hierover.
Een asielzoeker krijgt bij aankomst onderdak, maaltijden en zaken zoals toiletartikelen en wasmiddel. Tijdens de asielprocedure ontvangt een asielzoeker weekgeld voor eten, kleding, toiletartikelen en andere persoonlijke uitgaven.
En die financiële toelage? Die is gebaseerd op Nibud-normen en de procedurele fase waarin de asielzoeker zit, en bedraagt voor een alleenstaande asielzoeker maximaal 60 euro per week: 47 euro voor eten en kleren, 13 euro is 'zakgeld'.Een gezin met twee kinderen krijgt iets meer dan 117 euro per week.
Ook De Nederlandsche Bank (DNB) wijst op kleine positieve effecten voor de Nederlandse economie door de immigratie van vluchtelingen. De instroom van vluchtelingen zorgt voor extra overheidsuitgaven, een hoger arbeidsaanbod, meer woninginvesteringen en een licht negatief effect op het consumentenvertrouwen.
De gemiddelde kosten voor de opvang van een asielzoeker zijn € 76,60 per dag.
Saoedi-Arabië en de Golfstaten hebben nooit het VN-Vluchtelingenverdrag ondertekend. Ze hoeven dus geen vluchtelingen op te nemen. Er zijn wel Syriërs in de Golfstaten, maar die zijn er als arbeidsmigranten gekomen, net zoals veel anderen.
Niet Duitsland of Zweden, maar Oeganda, in Afrika, is het vriendelijkste land ter wereld voor vluchtelingen. Ze hebben daar te maken met een enorme stroom vluchtelingen, vanwege het oorlogsgeweld in buurland Zuid-Soedan.
De vijf landen die de meeste vluchtelingen opvangen, vangen allemaal meer dan een miljoen vluchtelingen op: landen die de meeste vluchtelingen opvangen: Turkije (3,6 miljoen)Iran (3,4 miljoen)Colombia (2,5 miljoen)
Het recht op opvang
Asielzoekers van buiten de Europese Unie hebben in Nederland recht op opvang: onderdak begeleiding, noodzakelijke middelen voor levensonderhoud en toegang tot medische zorg. Het COA is verantwoordelijk voor de uitvoering van die opvang.
Wereldwijd ontvluchten elk jaar duizenden mensen hun land omdat het daar niet langer veilig voor ze is. Internationaal zijn er afspraken over de bescherming van deze vluchtelingen. Die staan in het VN vluchtelingenverdrag. Ook zijn er Europese regels over hoe landen met asielzoekers om moeten gaan.
De meest recente publicatie van deze cohortstudie CBS 2022 Asiel en Integratie is gepubliceerd op 15 april 2022. Uit de CBS-studie blijkt dat na vijf jaar 42 procent van alle 18- tot 65-jarige statushouders een baan heeft.
Aantal asielaanvragen in Europa (Europese Unie)
In 2022 voert Duitsland de lijst aan van de landen met het hoogste aantal asielaanvragen, goed voor een kwart van alle nieuwe aanvragers in de EU (25%), gevolgd door Frankrijk (16%) en Spanje (13%), vóór Oostenrijk (12%) en Italië (9%).
Het percentage asielzoekers dat in Nederland mag blijven is met 85 aanzienlijk hoger dan in de ons omringende landen. Het gemiddelde voor de hele Europese Unie is 48 procent.