Grieks eten Vleesgerechten, ovenschotels, vis, groenten, salades en veel meer. Er is voor ieder wat wils. Dat maakt de Griekse keuken misschien ook één van de populairste keukens wereldwijd. De bekendste gerechten zijn pita gyros, mousaka, tzatziki en souvlaki.
Typisch Grieks eten omvat gerechten zoals moussaka, souvlaki, gyros, tzatziki, en baklava. Grieks eten bestaat meestal uit veel verse en voedzame ingrediënten. De Griekse keuken biedt een smaakvolle en culinaire ervaring met veel traditionele recepten.
Hét nationale gerecht van de Grieken: souvlaki.
Verse groentes, salades, fruit, brood en vis zijn belangrijke ingrediënten. Vlees bestaat vooral uit vers geslachte jonge dieren zoals zuiglam, geit, speenvarken of piepkuiken. Elke regio kent haar vlees- en visspecialiteiten. Grieken eten veel kaas, dat vooral gemaakt wordt van de melk van geit of schaap.
Griekse lunches zijn traditioneel een lichte maaltijd die bestaat uit een zelfgemaakte groentestoofpot of ovenschotel . Het wordt geserveerd met vaste bijgerechten zoals kaas, brood, salade en, het allerbelangrijkste, wijn.
Een van de bekendste Griekse gerechten is de souvlaki. Dit recept is heerlijk van de bbq. Serveer het met tzatziki en eventueel een pitabroodje. Kofta betekent gehaktbal en wordt in Griekenland vaak gegeten met tomatensaus, met pitabrood of aan een spies.
Een van de meest bekende Griekse sterkedrank is ouzo, die menig puzzelaar tegenkomt bij een puzzel. Griekse drank met vier letters. Maar dit kan ook het andere Griekse drankje raki zijn. Bij ons vindt u de Griekse sterkedranken allemaal, hoge kwaliteit ouzo, raki, tsipouro, metaxa en verschillende Griekse likeuren.
In de meeste gevallen besteden de Grieken niet veel aandacht aan het ontbijt. Wanneer er wel wordt ontbeten, bestaat de maaltijd vaak uit een simpel broodje met een kopje koffie. Zowel de ijskoffie als het 'gewone' kopje koffie zijn beide populair.
Griekse kost is uiteraard ideaal als het lekker warm weer is. Je kan er een Griekse avond van maken, en een aantal typische 'mezze' (hapjes) serveren en dan de barbecue aansteken voor enkele heerlijke vleesspiesjes en gegrilde vis. Wat retsina erbij, en de sirtaki dansen, en het Griekse feest is compleet!
Baklava: Lagen van zalige zoetheid
Baklava is het kroonjuweel onder de Griekse desserts en betovert met zijn fijne laagjes knapperig fyllodeeg, boter en een verleidelijke notenvulling (vaak een mix van walnoten, pistachenoten of amandelen).
Moussaka is de go-to als je een stevigere Griekse maaltijd nodig hebt. Het is een ultratraditioneel gerecht en je zult moeite hebben om een restaurant in Griekenland te vinden dat geen variant ervan serveert. Moussaka wordt meestal gemaakt met aubergine en aardappelen, samen met rundvlees of lamsvlees.
Hieronder geven we de gemiddelde prijzen aan als je uit eten gaat in een grote stad in Griekenland tijdens de Griekenland single reizen. Voor een eenvoudige maaltijd inclusief drankjes betaal je ongeveer 12 tot 20 euro.Een driegangenmaaltijd inclusief drankje bij een taverne kost je ongeveer 20 tot 40 euro.
De voordelen van het Griekse dieet voor de gezondheid zijn goed gedocumenteerd. Onderzoek heeft aangetoond dat het volgen van een mediterraan dieet, zoals het Griekse dieet, kan leiden tot een lager risico op hartaandoeningen, beroertes en bepaalde vormen van kanker.
Houd in Griekenland rekening met zakkenrollers en diefstal, vooral in de hoofdstad Athene. Wees in Athene extra alert op het Omoniaplein en in smalle drukke straten in de wijk Monastiraki. Let ook op in het openbaar vervoer en op plekken waar veel mensen komen. Bezoek geen afgelegen straten, wijken of parken.
De vijf belangrijkste soorten Griekse alcohol zijn Ouzo, Mastika, Tsipouro, Brandy en Raki .
Het kraanwater in Griekenland is in het algemeen van goede kwaliteit, maar is op sommige plekken licht gechloreerd. Omdat dit maag- en darmklachten kan veroorzaken, raden wij je aan om water uit flessen te drinken. Deze zijn overal in de supermarkt verkrijgbaar. IJsklontjes worden meestal uit zakken gebruikt.
Gyros wordt gemaakt van varkensvlees, maar soms ook van kip. Maar net wat je lekker vindt! Het vlees wordt gekruid met specerijen zoals komijn, oregano en knoflook, waardoor het een unieke smaak heeft. Gyros is een populair gerecht in Griekse en Turkse restaurants, en wordt vaak geserveerd met rijst of salade.
Baklava is een Turks woord, maar geen Turkse lekkernij en we vinden het zoals eerder gezegd, ook in andere landen. Toch wordt baklava gezien als een Griekse lekkernij. Uiteaard komt dit voort uit het verleden toen volkeren zich mengden door oorlog en overheersing.
Ontbijt was een lichte maaltijd die meestal bestond uit brood of pap . Tijdens de lunch aten de Grieken vis, kaas, peulvruchten en fruit. En daarna hadden ze een GROOT diner! Bij zonsondergang vulden de Grieken hun tafels met allerlei soorten voedsel, groenten, vis, peulvruchten, kaas, brood, olijven en wijn.
Vooral in de zomer, wanneer de zon rond 21:00 ondergaat, zullen veel Grieken pas gaan eten als het helemaal donker is buiten. Grieken lunchen over het algemeen tussen 12:00 en 17:00 en dineren tussen 18:00 en 23:00 . Gemiddeld wordt de lunch rond 14:00 geserveerd en het diner rond 21:00.
Als Grieken uit eten gaan, is de lunch meestal laat, rond 2:00 of 3:00 's middags. Het diner is meestal niet vroeger dan 9:00 's avonds. Het is niet ongebruikelijk om om 11:00 's avonds naar een restaurant te gaan, vooral in de zomermaanden.