Op een steen van ongeveer negen centimeter breed is het oudste alfabet ter wereld aangetroffen, afkomstig uit de 15e eeuw voor christus. Het halaham - wat de Arabische variant is van ons ABC - lag aan de basis van het oud-Arabische alfabet. Niet alleen een bijzonder wetenschappelijke vondst, maar ook Nederlands succes.
Het oudste schrift ter wereld was het pictografische schrift van de Soemeriërs. Het ontstond rond 3300 voor Christus uit administratieve tekens die hoeveelheden en aantallen van een product (vee, graan) weergaven. De pictogrammen werden geschreven in kleitabletten.
Het eerste alfabet werd zo rond het jaar 2.000 voor Christus opgesteld en was afgeleid van de Egyptische hiërogliefen. Het Proto-Sinaïtische schrift moet overigens nog volledig ontcijferd worden. De oudste voorbeelden werden gevonden in Sinai en zijn ongeveer 3.850 jaar oud.
Het begon met de klanken a, b en g. Die volgorde is overgegaan op het Griekse alfabet, dat begint met alfa, bèta, gamma. Aan de alfa en bèta ontleent het alfabet zijn naam, en dit zijn ook de eerste twee letters van ons huidige alfabet.
Het eerste alfabet was waarschijnlijk het Fenicisch alfabet, dat omtrent het jaar 2000 voor Christus ontstond. De Feniciërs, een zeevarend volk, gebruikte dit alfabet dat, in tegenstelling tot het Mesopotamische spijkerschrift, maar enkele tientallen tekens kende en dus gemakkelijker aan te leren was.
Het cyrillische of kyrillische schrift (Oekraïens: кирилиця, kirilitsa; Russisch: кириллица, kirillitsa; Servisch: ћирилица/ćirilica, Macedonisch en Bulgaars: кирилица/kirilica) is een alfabetisch schrift waarvoor in de loop der eeuwen een aantal alfabetten zijn ontwikkeld voor gebruik in verschillende talen.
De taal met de meeste letters is het Khmer. Deze taal wordt gesproken in Cambodja. Het alfabet van het Khmer bestaat uit 74 letters.
Het proto-Elamitische schrift
Het werd 5000 jaar geleden gebruikt ten oosten van Zuid-Mesopotamië, waarvan Soesa de hoofdstad was. Er zijn tot nu toe ruim 1.500 kleitabletten gevonden met daarop in totaal 100.000 tekens.
De ij bestaat dus historisch gezien uit twee letters en dat gegeven speelt nog altijd een rol bij het alfabetiseren van woorden. Er is geen aparte plek voor de ij in ons alfabet. Dat neemt overigens niet weg dat de ij wel vaak als één letter wordt beschouwd.
Het oudste gekende schrift is rond 3300 voor onze tijdsrekening ontstaan in Mesopotamië. Het werd ontwikkeld door een volk dat we de Sumeriërs noemen. De Sumeriërs schreven door met een rietstengel inkepingen te drukken in klei.
De W is in de 7e eeuw uitgevonden door Angelsaksische schrijvers. Oorspronkelijk was het een dubbele V of U, vandaar de Engelse naam 'double U' en de Franse naam 'double V'. In het Zweeds en het Fins wordt de W niet als een aparte letter gezien, maar als een variatie op de letter V.
Het Arabische alfabet (Arabisch: الأبجدية العربية, al-abdjadiyya al-ʿarabiyya) is een Arabisch schrift dat bestaat uit 28 letters. Het Arabisch wordt geschreven van rechts naar links. Voor Arabische letters is dit de natuurlijke schrijfrichting.
Armeens. De meeste geleerden nemen aan, dat deze taal rond 450 voor Christus ontstond. Ondanks zijn leeftijd spreken ongeveer 5 miljoen in Rusland en Georgië nog steeds Armeens als hun eerste taal.
Een beter antwoord is: het Soemerisch. Dat is namelijk de taal van de oudst bewaard gebleven teksten, op kleitabletten van 3200 voor Christus (zie foto). Maar praten deed de mens al tienduizenden jaren eerder dan schrijven, dus de alleroudste taal is het Soemerisch niet echt. Sommige mensen antwoorden: het Baskisch.
Volgens de Arische invasietheorie werd het zogeheten vedisch Sanskriet, de voorloper van het Vedisch, vanaf ongeveer 5000 v. Chr. gesproken in Aryavarta (Groter-India: Zuid- en Centraal-Azië). Door de migratie van Arische stammen naar Perzië, Mesopotamië en Anatolië werd de taal ook meegenomen.
Semitische talen, zoals Arabisch en Hebreeuws, worden van rechts naar links gelezen en worden sinistroverse genoemd. Aan de andere kant, in het Nederlands schrijven we van links naar rechts, waarvan wordt gezegd dat het dextroverse is.
Sindsdien zijn de namen van Edward Hincks, Sir Henry Creswicke Rawlinson, Henry William Fox Talbot en Jules Oppert onlosmakelijkmet de ontcijfering van het spijkerschrift verbonden.
Het spijkerschrift zelf heet zo omdat de letters uit strepen bestaan die op spijkertjes lijken. Het schrift werd gebruikt voor meer dan 3,500 jaar en voor het schrijven in meer dan een dozijn talen met inbegrip van het Akkadisch, het Hettitisch en de Soemerische taal.
De veulens die in 2022 ter wereld komen, dienen te beginnen met een T, U of V.
Veulen registreren
De beginletter voor de veulennamen 2022 is de letter S.
De minst gangbare letter is de “Q”. In de meeste Europese talen is “A” de tweede meest algemene letter in de meeste Europese talen.
Het meest voorkomende Nederlandse woord is de, gevolgd door ja, en, uh, een, ik, dat, van, is, die, in, niet, maar, dat, dan, je, ook, op, het en ze. Dat blijkt uit het Corpus Gesproken Nederlands, een verzameling van zes miljoen woorden uit het dagelijkse, mondelinge taalgebruik.
Het Oekraïens wordt geschreven met het Cyrillische schrift.