Het lijkt erop dat de zone rond Stonehenge een rituele of heilige plek vormde, een soort van sacraal landschap waaraan voortdurend nieuwe elementen werden toegevoegd. Het doet een beetje denken aan de Heilige Stad Rome, waar eeuwenlang nieuwe kerken, nieuwe kloosters en nieuwe kapellen werden bijgebouwd.
Doel van Stonehenge
Stonehenge was een religieuze plaats, en het diende als uitdrukking van rijkdom en macht voor aristocraten, priesters en stamhoofden. Het monument werd mogelijk gebruikt als een oude kalender en om zonne- en maanveranderingen waar te nemen en seizoenswisselingen te markeren.
De 5000 jaar oude steencirkel van Stonehenge in het zuiden van Wiltshire is het bekendste Britse monument uit de oertijd. Niet vanwege de omvang van de cirkel, maar dankzij de grootte van de stenen. Samen met de steencirkel uit Avebury behoort het tot UNESCO Werelderfgoed.
Zo'n 500 jaar voordat het Stonehenge zoals we dat vandaag de dag kennen tot stand kwam, werd de plek gebruikt om mensen die lid waren van elitaire families te begraven.
In de Steentijd bouwden Britse Kelten het beroemde Stonehenge. Maar hoe? De platte stenen wegen namelijk 45 ton per stuk. Zo'n gewicht is niet zo makkelijk te tillen.
Stonehenge is een prehistorisch monument in Wiltshire, Engeland. Het monument bestaat uit een ring van staande stenen, waarbij elke steen ongeveer 4 meter hoog en 2 meter breed is en ongeveer 25 ton weegt.
Het indrukwekkende en mysterieuze Stonehenge staat al 4500 jaar op de Salisbury Plain. Een kleine honderdvijftig kilometer ten zuidwesten van Londen vormen de wereldberoemde steencirkels slechts één van de prehistorische monumenten die tezamen een wijdvertakt complex vormen.
Uiteindelijk bestond het uit twee soorten zware stenen: de 'sarsens', twintig ton wegende steenplaten van zandsteen waaruit de hoefijzervormige opstelling in het centrum en de buitenste steenring bestaan; en de 'bluestones', kleinere stenen van diabaas (doleriet) die elk zo'n drie ton wegen en een binnenring vormen.
Stonehenge ligt in een groot uitgestrekte grasvlakte, zoals er wel meer voorkomen in Engeland ;-) Hoe ziet Stonehenge eruit? Het bouwwerk bestond oorspronkelijk uit drie cirkels met in het centrum een hoefijzervorm.Dit alles is weer omringd door een cirkelvormige geul.
De zogeheten sarsen-stenen zijn afkomstig uit een gebied zo'n 25 kilometer ten noorden van het monument. Dat blijkt uit onderzoek van een stenen staaf die in 1958 zoek was geraakt, schrijft de Britse omroep BBC op zijn website.
De imposante megalieten in Stonehenge zijn gemaakt uit uitstekend 'bouwmateriaal', dat erg goed bestand is tegen verwering door wind en regen. Dat blijkt uit de eerste uitgebreide analyse van een staal uit een van de grote sarsen stenen, waarvan er 52 staan in het beroemde monument in het zuiden van Engeland.
[ beroemde gebouwen] Stonehenge is een raadselachtige kring van megalieten uit de prehistorie en is één van 's werelds bekendste monumenten. Verscheidene onderzoeken hebben uitgewezen dat het in het zuiden van Engeland gelegen Stonehenge, wat letterlijk 'hangende stenen' betekent...
Weet wel dat het Stonehenge-complex in verschillende fases gebouwd werd. In totaal zou men er zo'n 3.000 jaar aan werken. Omstreeks 2.500 voor Christus begonnen ze met de eerste blauwe hardstenen te sleuren waardoor het monument stilaan de vorm begon aan te nemen die we nu kennen.
De entree voor volwassenen bedraag 20,20 euro, studenten en 65+ betalen 18,20 euro voor een entreeticket en de entreetickets voor kinderen kosten 12,10 euro. De tickets kun je via deze website reserveren. Bij de aanschaf van de tickets moet je een tijd opgeven dat je de Stonehenge wilt gaan bezoeken.
zijn de stenen in het midden van het monument geplaatst. Bij Stonehenge zijn twee soorten stenen gebruikt: de grotere sarsens en de kleinere bluestones. Sommige stenen wegen wel vier ton, zijn twee meter hoog en tachtig centimeter breed. De tachtig stenen zijn in twee cirkels met hetzelfde middelpunt geplaatst.
De stenen zijn ruim vier meter hoog en 2,5 meter breed. De grootste steen is 8,7 meter hoog en weegt ongeveer 45 ton. Het monument bestaat uit 30 grote stenen in de buitenste ring en 49 kleinere stenen in de binnenring.
Jaren werden de ondieptes in de buurt van Stonehenge aangezien voor poeltjes, tot afgelopen jaar een groep wetenschappers er een nieuwe techniek op losliet. Toen bleken de lager gelegen delen die met het blote oog al te zien waren, de overblijfselen van het nu gevonden systeem van schachten.
Kunst & Cultuur
Het kunstwerk is ontworpen door Ben Guntenaar en bestaat uit eenentwintig gerangschikte en bewerkte stenen, die veelal in groepjes van drie staan. Door de combinatie van liggende en staande stenen kreeg het in de volksmond de naam Stonehenge mee, maar dan wel in het klein.
Samen met rode granaat vormt omfaciet het bijzonder mooie gesteente eclogiet. hierbij ook nog enige kwarts gevormd. Eclogiet ontstaat op diepten van minimaal 35 km. Het is het zwaarste gesteente op aarde.
Het werelderfgoed wordt beschermd door de UNESCO, een organisatie van de Verenigde Naties. Bekende dingen op de lijst zijn de Stonehenge, het Kasteel van Versailles, de Chinese Muur en het Vrijheidsbeeld.
Bij Stonehenge gaat het niet alleen om stenen die in een cirkel staan en bij de hunebedden zijn niet zomaar stenen op elkaar gestapeld. Verschil: Stonehenge staat in Engeland en de hunebedden in Nederland.
Het Trechterbekervolk bouwden de hunebedden voor hun overledenen. Als er iemand was overleden, werd hij of zij begraven in een hunebed. Het was een gemeenschappelijk graf, want alle overledenen lagen hier bij elkaar. Soms lagen er wel honderden overledenen bij elkaar begraven in een hunebed.
Wat zijn hunebedden en waarvoor dienden ze? Hunebedden zijn de restanten van stenen grafkelders waarin het boerenvolk dat het noorden van ons land circa 5400 jaar geleden bewoonde, zijn doden bijzette. Vrij algemeen wordt aangenomen dat het massagraven waren, waarin veel generaties een laatste rustplaats kregen.
Veel later denken bewoners van het gebied dat de keien door 'huynen' – reuzen – gedragen en op elkaar gestapeld zijn. Wie anders zou zijn grote steen van wel twintigduizend kilo kunnen versjouwen? Vandaar de naam 'huynebed' (later hunebed).
Van onze correspondente ROTTUM - De grootste zwerfkei van Nederland is gisterochtend in het gehucht Rottum, ten zuidoosten van Joure, opgegraven.