Een drukverband oefent druk uit op het lichaamsdeel dat u ermee verbindt. Het wordt vooral gebruikt bij blessures om verdere zwelling te voorkomen.
De arts heeft u persoonlijk verteld hoe lang u het drukverband om moet houden. Meestal is dit ongeveer 5 dagen.
Het verband dient u 's nachts te laten zitten. Na 3 tot 5 dagen mag u het verband van de enkel halen, tenzij uw behandelend arts anders voorschrijft. Zorg ervoor, dat u uw enkel zo min mogelijk belast. Dit houdt in, dat u er niet op mag staan of lopen.
Een drukverband (ook wel steunverband of rekverband genoemd) wordt vooral gebruikt bij blessures om verdere zwelling te voorkomen. Voorbeelden van blessures waar drukverband bij kan worden gebruikt, zijn kneuzingen of verstuikingen.
Als het drukverband te strak zit, kan er zwelling optreden. Door te weinig ruimte onder het verband worden de bloedvaten dichtgedrukt. Een zwelling is het geval als u last krijgt van pijnlijke, gezwollen, koude, tintelende, blauwe of witte tenen.
Ook moet u er voor zorgen dat het verband niet nat wordt. Dit kan bijvoorbeeld door tijdens het wassen een plastic zak om uw enkel te doen. Het beste is om de enkel gedurende de hele dag (ook 's nachts) hoog te houden. Op deze manier wordt de zwelling minder en vermindert u de pijn.
Synthetische watten verdelen de druk en absorberen wondvocht
Zo wordt afknelling voorkomen. Ook wordt de verstuiking door het drukverband gestabiliseerd. Bij ernstige bloedingen wordt een wonddrukverband aangelegd. In dit geval komt er eerst een steriel dekverband op de wond.
Wil je weten of het verband niet te strak is aangebracht en of de circulatie nog goed is? Duw dan met je vinger even stevig in de huid een stukje onder het verband. De huid zal wit kleuren, maar vrijwel direct weer de normale kleur aannemen bij een goede doorbloeding.
Drukverband. Bij een flink bloedende wond leg je eerst een snelverband aan, en als de wond door het verband heen bloedt leg je ook een drukverband aan. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de ideaalzwachtel, een sterke en rekbare zwachtel waarmee je druk kan uitoefenen op de wond.
Om stuwing in de ledematen te voorkomen dient men bij het aanbrengen van een zwachtel altijd in de richting van het hart te zwachtelen. Men begint dus aan het uiteinde van de ledemaat (distaal) en werkt naar het lichaam toe (ofwel 'in de richting van het hart' of proximaal).
Wanneer het drukverband zodanig knelt dat uw vingers of tenen dikker worden, verkleuren, kouder worden, tintelen, pijnlijk gespannen of gevoelloos worden, ook na een periode van rust en omhoog houden, dan moet u het drukverband opnieuw, maar iets minder strak aanleggen.
Drukverband om de pols
Ga met 2-3 slagen richting de pols, bedek de vorige slag voor tweederde. De slagen kruisen op de handrug en lopen afwisselend boven en onder de duim. Vouw indien nodig de zwachtel tussen duim en hand dubbel. Eindig met 2-3 slagen om de pols en zet vast met een kleefpleister.
Symptomen gescheurde enkelband
De klachten bestaan uit pijnklachten tijdens het belasten van de enkel. Ook ontstaat er meestal vocht in de enkel. Dit is een beschermingsreactie van uw lichaam om meer schade te voorkomen. Soms treedt er een instabiel gevoel in de enkel op.
Doel van het drukverband is het laten afnemen van de zwelling en de pijn. In de meeste gevallen zult u als vervolg een tapebehandeling krijgen. Het is van belang dat de zwelling dan afgenomen is. Volg daarom de persoonlijke adviezen van uw hulpverlener over rust, al of niet belasten of hoog leggen op.
Tip: Pak bij jeuk een föhn op de koudste stand en blaas hiermee tussen het gips en de huid. Niet de föhn op een warme stand zetten, u gaat dan transpireren onder het gips met als gevolg dat het vochtig wordt.
Een zwachtel kan elastisch zijn, zodat er druk mee gegeven kan worden.
Witte watten kunnen gebruikt worden op wonden waarbij een snelverband niet past (bijvoorbeeld op vingers) en nemen vocht op. Leg de watten nooit direct op de wond maar altijd op een gaasje waar ze niet buiten steken. Zo kunnen ze niet aan de wond kleven en niet gaan irriteren.
Waaruit bestaat een wond drukverband? Snelverband, witte watten en ideaal zwachtel. Snelverband, synthetische watten en hydrofiel zwachtel.
U draagt de eerste 2 dagen het drukverband. Daarna kan het verband eraf en mag u de hand langzaamaan steeds meer gebruiken. Als het nodig is, kunt u een pleister op de wond plakken. Nadat we de hechtingen hebben verwijderd, kunt u de wond met een crème of zalf masseren.
In veel gevallen breng je onder het verband een gaasje (bij wonden) of watten (bij een steunverband) aan. Het is dan niet alleen belangrijk om het verband goed op zijn plaats te houden; voordat je het fixeert dien je te controleren of het aangebrachte gaasje of de watten nog op de goede plek zitten.
Het doel van een nat verband is het voorkomen of verminderen van ontstekingsverschijnselen. Dit kan alleen worden bereikt als u het verband vochtig houdt. Maak het verband hiervoor iedere twee uur nat (niet kletsnat). U moet het verband maximaal 24 uur nat houden.
Druk net zo lang op de wond totdat: het bloeden stopt. je een wonddrukverband aan kunt leggen. professionele hulp het overneemt.
Drukverband is een verband dat bestaat uit synthetische watten met daaromheen een ideaal zwachtel gewikkeld. Drukverband oefent druk uit op het verbonden deel van het lichaam. Een drukverband leg je aan bij kneuzingen en verstuikingen van een van de ledematen. Dit doe je om zwellingen te voorkomen.
Voorkom drukplekken door zwachtels glad en zonder kreukels aan te brengen. Pijn en blauwe tenen of vingers na het zwachtelen kunnen duiden op te strak zwachtelen. Raadpleeg de behandelend arts als de pijn na het opnieuw zwachtelen aanhoudt. Als de tenen wit blijven, raadpleeg dan ook de behandelaar.